Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / El Consell General / Òrgans i procediments del Consell General / Relacions Consell General - Govern: control i impuls de l’acció política i de Govern

Relacions Consell General - Govern: control i impuls de l’acció política i de Govern


L’article 50 de la Constitució disposa que el Consell General, com a representació del poble andorrà, exerceix, entre altres, la funció d’impuls i de control de l’acció política de l’Executiu. Així doncs, bona part de les actuacions parlamentàries està orientada precisament a instar l’Executiu a adoptar certes mesures, a impulsar la seva actuació o, d’altra banda, a demanar informació sobre l’activitat governamental.

Aquestes relacions es vertebren mitjançant diversos mecanismes:

  1. Elecció del cap de Govern. Els candidats presenten el programa al Consell General que escull per majoria el cap de Govern, que ha de prometre o jurar el seu càrrec en sessió d’investidura amb tots els consellers generals i davant del síndic general.
  2. Moció de censura. Única forma per la qual el Consell General pot expressar, per pròpia iniciativa, la retirada de la seva confiança al Govern.
  3. Qüestió de confiança. És la facultat discrecional del cap de Govern de sotmetre al parlament si la seva gestió compta encara amb la confiança parlamentària necessària. En el cas de no comptar amb l’aprovació, obliga al cap de Govern a presentar la seva dimissió.
  4. Preguntes parlamentàries. Cada conseller i consellera general té dret a presentar preguntes al Govern, que poden ser contestades per escrit o oralment, en aquest cas a les sessions del Ple.
  5. Mocions. Les preguntes amb resposta oral poden donar lloc a una moció, -que en cap cas serà de censura-, perquè el Consell General manifesti la seva posició al respecte. Es tractaria d’una proposta d’acord que s’haurà de debatre en la mateixa Cambra.
  6. Debats sobre l’orientació política del Govern. El Govern exposa davant del Consell General i de l’opinió pública les raons de les seves decisions polítiques, les quals són objecte de debat per part dels grups parlamentaris.
  7. Programes, plans i comunicats del Govern. Són aquelles propostes presentades pel Govern en relació de les quals desitjen de la Cambra un pronunciament al respecte.
  8. Sessions informatives. Tant el cap de Govern com els ministres poden comparèixer per informar al parlament d’una qüestió  determinada, a petició pròpia o del Consell General.
  9. Control de la legislació delegada. Quan una llei delega competències legislatives al Govern, el parlament comprova que aquest exercici s’hagi fet correctament.

10. Propostes d’acord. Es tracta de decisions votades pel Consell General en matèries no legislatives però que es refereixen a afers d’interès general.

11. Dissolució del Consell General. Al final dels quatre anys establerts per cada legislatura el Consell General queda dissolt, tot mantenint solament la continuïtat dels seus càrrecs els síndics generals i els membres de la Comissió Permanent. Tanmateix, abans del termini, el cap de Govern té la facultat exclusiva de dissoldre anticipadament el parlament. En aquest cas, ha de preveure i fixar la convocatòria d’eleccions generals.

 

Llegir més