Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / El Consell General / Òrgans i procediments del Consell General / Dels consellers i conselleres generals

Dels consellers i conselleres generals

El parlament andorrà compta amb 28 consellers i conselleres generals. Totes les persones de nacionalitat andorrana majors d’edat tenen el dret d’accedir en condicions d’igualtat a les funcions i càrrecs públics, d’acord amb l’article 25 de la Constitució, i per tant, de ser elegides com a membres del Consell General. Els consellers i conselleres generals són representants del poble andorrà, tenen la mateixa naturalesa representativa, són iguals en drets i deures i no estan sotmesos a mandat imperatiu de cap classe.

Com a deures es pot fer esment a l’obligació d’assistir a les reunions del Ple i de les comissions de les que formin part, d’observar la cortesia deguda i de guardar secret sobre els actes i les resolucions que així ho exigeixin. També tenen el deure d’emetre el vot i d’acatar les decisions fermes del síndic general o dels òrgans del Consell General i no promoure desordres greus a les dependències de la institució.

Els drets s’articulen al voltant de la manera que els consellers i conselleres generals han de complir el seu exercici, alguns de forma individual, com la presentació d’esmenes als projectes i proposicions de llei o les intervencions en els debats, i d’altres de manera agrupada, com el de presentar una moció de censura contra el cap de Govern o el d’interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra textos legislatius o requerir dictamen previ d’inconstitucionalitat sobre els tractats internacionals abans de la seva ratificació.

 

Llegir Més