Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / El Consell General / Òrgans i procediments del Consell General / Les relacions internacionals del Consell General

Les relacions internacionals del Consell General

Andorra és membre de diferents organitzacions internacionals: el Consell d’Europa, l’Organització per la Seguretat i Cooperació Europea (OSCE), la Conferència Iberoamericana, la Comunitat de Treball dels Pirineus, les Nacions Unides, la Francofonia, etc.

La representació en aquests organismes es vertebra, en ocasions, en una doble vessant, governamental i parlamentària, en d’altres s’addiciona a aquesta representativitat els poders locals i a vegades la representació és singular.

En aquest sentit, el Consell General participa en l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, en l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE, en la reunió de Presidents de Parlaments de la conferència iberoamericana,  en l’Assemblea  Parlamentària  de Parlaments Francòfons, en la Unió Interparlamentària que actua com a braç parlamentari de les Nacions Unides i en la Conferència de Presidents de Parlaments dels Petits Estats d’Europa.

Aquesta representativitat permet una necessària interrelació entre parlaments i parlamentaris, que facilita el coneixement d’altres realitats i estàndards de funcionament.

En  aquesta  creixent mundialització, és  cada  vegada  més  important, estar present en els fòrums internacionals, per fer conèixer la realitat andorrana, per participar en la presa de decisions, per a la defensa dels interessos nacionals i, en definitiva, com a integrants que som de la comunitat internacional.

El síndic general, com a màxim exponent de la representativitat del Consell General, manté alhora relacions amb presidents d’altres parlaments, particularment amb els presidents de les diferents cambres franceses, espanyoles i portuguesa. 

Existeix, alhora, una figura típicament parlamentària, això són els grups d’amistat. Aquests vénen configurats per petits grups de parlamentaris de dos parlaments que es reuneixen anualment per tractar qüestions d’actualitat entre ambdós estats en un clima més oficiós i distès.

1. Participació del Consell General en conferències internacionals

 

1.1. Fòrum Parlamentari Iberoamericà (FPI)

Són membres d’aquesta organització els països americans de parla hispana i portuguesa més Espanya, Portugal i Andorra. Aquesta organització constitueix un fòrum privilegiat per tractar assumptes multilaterals i d’intercanvi d’experiències. Andorra s'incorpora a la Comunitat Iberoamericana l'any 2005, amb la presència en el Fòrum dels síndics generals.

 

1.2. Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF)

L'APF té els seus orígens en l'Associació Internacional de Parlamentaris de  Llengua  Francesa,  creada  a Luxemburg l'any 1967.  L'objectiu principal és afavorir l'ús de la llengua francesa arreu del món.

El Consell General forma part de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) com a secció observadora des de l’any 1983 i com a secció associada des de 1989. L’ APF és converteix, doncs, en la primera organització internacional on participa el Consell General. 

Actualment l’APF està formada per 50 seccions membres, 15 seccions associades i 16 seccions observadores.

 

1.3. Unió Interparlamentària (UIP)

La UIP va ser fundada l'any 1889 per parlamentaris membres del moviment pacifista del segle XIX. Actualment la UIP està integrada per gairebé tots els parlaments del món (en l’actualitat la integren 166 parlaments nacionals) i és essencialment un fòrum de diàleg i cooperació parlamentària.

L’objecte de la Unió és afavorir la pau i la seguretat, a través del diàleg polític, promoure la democràcia, el bon govern i el respecte dels drets humans, contribuint al desenvolupament d'institucions legislatives representatives i eficaces.

La UIP s'organitza en grups geopolítics i el Consell és membre del Grup dels 12 + que compta amb 47 membres (entre els quals tots els membres de la UE, els petits estats europeus, Canadà i Austràlia). La delegació del Consell General a la UIP ha d’estar composada tant per homes com per dones.

 

1.4. Organització per a la Seguretat i la Cooperació Europea (OSCE-PA)

L’OSCE es crea l'any 1994, institucionalitzant la conferència creada per l’acta  final  d’Hèlsinki  al  1975  en base  al reconeixement  de  la inviolabilitat de les fronteres fixades després de la II Guerra Mundial. L’objectiu és crear un fòrum multilateral de diàleg entre l’est i l’oest.

Andorra  s'adhereix  a  l’OSCE  el  21  de  novembre  de  1995,  i  des d’aleshores el Consell General participa a la seva Assemblea Parlamentària.

L’objectiu   de   l'Organització  és   establir  un   sistema  de   seguretat col·lectiva.  L'Organització  vol  ser  útil en l’alerta,  la  prevenció  de conflictes, la gestió de crisis i la rehabilitació després d’un conflicte a la Regió d’Europa.

Aquesta assemblea parlamentària la componen 57 parlaments nacionals membres, 2 socis per a la cooperació i 6 socis mediterranis per a la cooperació.

 

1.5. Assemblea Parlamentària del  Consell d'Europa (APCE)

És l’associació del Consell General de la que se’n desprenen més obligacions des del punt de vista de drets humans a Europa.  El Consell d'Europa és una organització internacional creada després de la II Guerra Mundial, l'any 1949, per 10 estats europeus, amb l’objecte de crear un Consell Internacional a Europa per vetllar per a la seva unitat i estabilitat.

El seu objectiu principal és la protecció dels drets humans. Andorra esdevé membre del Consell d'Europa el 10 de novembre de 1994. Actualment són membres del Consell d’Europa, 47 estats membres.


1.6. Conferència de Presidents de Parlaments de Petits Estats d’Europa

Anualment, els presidents dels parlaments dels Petits Estats d’Europa es reuneixen per tractar temes d’interès comú. Són 9 els estats que hi participen (Andorra, Islàndia, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Mònaco, Montenegro, San Marino i Xipre).

Se’n destaca l’interès en poder conèixer alguns punts de vista i experiències de petits països que són membres de la Unió Europea.

 

1.7. Assemblea Parlamentària de la Mediterrània (APM)

La conferència de l’APM es defineix ella mateixa com l’únic fòrum parlamentari on els països veïns de la conca mediterrània seuen i milloren les respectives relacions per trobar els espais adequats per a la prevenció i resolució de conflictes en el marc del diàleg entre civilitzacions.

Pel que fa a la seva seu, l’Assemblea Parlamentària va establir-se a Nafplion (Grècia) l’any 2005. La seva sessió inaugural va tenir lloc a Jordània l’any 2006, on es va acordar per unanimitat situar la capital de l’organització a Valletta (Malta).

Aquesta Assemblea es distingeix d’altres organitzacions internacionals, per tractar, per més que siguin d’ordre global, qüestions centrades estrictament en la regió de la mediterrània com ara la resolució de conflictes entre estats de la conca mediterrània, la seguretat en aquest àmbit geogràfic, o fomentar la Mediterrània com a important punt d’atracció turística.

 

Llegir Més