Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Organització institucional / Síndic general i subsíndica general / Discursos del Síndic General / Síndic General, Vicenç Mateu Zamora / Discursos 2014 / Acte inaugural del curs nacional d'educació en drets humans i presentació de la traducció catalana del manual petit compass.

Acte inaugural del curs nacional d'educació en drets humans i presentació de la traducció catalana del manual petit compass.

Consell General, 1 de setembre de 2014




Discurs del M. I. Sr. Vicenç Mateu Zamora, síndic general

amb motiu de l’acte inaugural del curs nacional d'educació en drets humans i presentació de la traducció catalana del manual petit compass.

 

Consell General, 1 de setembre del 2014

 

Senyora ministra d’Educació i Joventut,

Sra. subsíndica general i Srs. consellers generals,

President del Consell Superior de la Justícia,

Honorable cònsol menor d’Andorra la Vella,

Senyor cap de divisió d’Educació i Formació del Consell d’Europa,

Mn. Ramon Rossell,

Distingides autoritats,

 

Senyores i Senyors,

 Bon dia a tots vostès i especialment als estudiants del I Curs Nacional d’Educació en Drets Humans. És un honor i un plaer acollir avui, al Consell General, la sessió inaugural del curs, així com la presentació de la traducció al català del manual del Consell d’Europa Petit Compass per a l’educació en drets humans dels infants de 7 a 13 anys.

 La Constitució andorrana, abans d’enumerar els drets fonamentals de la persona i les llibertats públiques que proclama de manera expressa, incorpora en l’ordenament jurídic intern la Declaració Universal dels Drets Humans. Així mateix, en un article previ, reconeix la integració dels tractats i acords internacionals que Andorra subscrigui, entre els quals es troba la Convenció europea per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals.

 El compromís d’Andorra amb la defensa i promoció dels drets humans és, doncs, indiscutible. Un compromís que emana del reconeixement, explícit a la Constitució, de la dignitat de les persones, la llibertat dels individus i la igualtat davant la llei.

 Les institucions tenim el deure de fer tot allò possible per avançar en la consecució d’uns ideals que no són estàtics, sinó que evolucionen amb la societat en el seu contingut. En aquest sentit, la proposta d’acollir un acte doble al Consell General, dedicat a l’educació en drets humans, ens va semblar plena de significat. I és que som plenament conscients que promoure els drets humans des de la infància i la joventut és la millor manera de garantir una societat futura més justa i solidària.

 Permetin, doncs, que comenci per un agraïment a Mn. Ramon Rossell, director d’AINA, present a la nostra taula, com a artífex de la proposta, i al Sr. Ramon Tena, coordinador del curs, per haver-nos ofert aquesta possibilitat, i alhora felicitar-los per la iniciativa i per haver-la sabut portar a terme amb el suport del Consell d’Europa i també del Govern d’Andorra.

 Per això, tenim el plaer de rebre en aquesta taula la ministra d’Educació i Joventut, Sra. Roser Suñé, i el Sr. Rui Gomes del Consell d’Europa, que ha vingut aquí expressament per aquest acte  i que és cap de divisió d’Educació i Formació de la direcció de Joventut i Esports. Gràcies per la seva presència.

 La presidència d’Andorra del Comitè de Ministres del Consell d’Europa va assenyalar un objectiu integrador, el de l’educació. Andorra va acollir aleshores un seminari sobre el rol dels joves en la transformació dels conflictes i el diàleg intercultural. A més, també es va acollir un trobada de la nova diplomàcia, la de joves ambaixadors per la pau del Consell d’Europa.

 Un any i escaig més tard, el curs que s’inaugura avui és una prova que el compromís adquirit és compartit i s’ha de consolidar amb actes com aquest, que des de les institucions hem de fomentar, analitzar i facilitar.

 Al curs d’educació en drets humans s’afegeix la presentació de l’edició en català del Manual d’educació en drets humans del Consell d’Europa, el Petit Compass, per a la qual comptem amb la coordinadora de l’edició, la Sra. Elena Díez, a qui agraïm també la seva presència a Andorra i que forma part de l’Associació d’Educadors ens Drets Humans (AHEAD), la qual, juntament amb FEM!, són les dues entitats que participen en la posada en marxa del curs.

 Sigueu tots plegats -organitzadors, col·laboradors i estudiants- benvinguts al Consell General. A casa vostra.