Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Organització institucional / Delegacions internacionals

Delegacions internacionals

Delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

És l’associació del Consell General de la que se’n desprenen més obligacions des del punt de vista de drets humans a Europa. El Consell d'Europa és una organització internacional creada després de la II Guerra Mundial, l'any 1949, per 10 estats europeus, amb l’objecte de crear un Consell Internacional a Europa per vetllar per a la seva unitat i estabilitat. El seu objectiu principal és la protecció dels drets humans. Andorra esdevé membre del Consell d'Europa el 10 de novembre de 1994. Actualment són membres del Consell d’Europa, 47 estats membres.

Delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE) - Llegir Més

Delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària de l'Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE)

L’OSCE es crea l'any 1994, institucionalitzant la conferència creada per l’acta final d’Hèlsinki al 1975 en base al reconeixement de la inviolabilitat de les fronteres fixades després de la II Guerra Mundial. L’objectiu és crear un fòrum multilateral de diàleg entre l’est i l’oest. Andorra s'adhereix a l’OSCE el 21 de novembre de 1995, i des d’aleshores el Consell General participa a la seva Assemblea Parlamentària. L’objectiu de l'Organització és establir un sistema de seguretat col·lectiva. L'Organització vol ser útil en l’alerta, la prevenció de conflictes, la gestió de crisis i la rehabilitació després d’un conflicte a la Regió d’Europa. Aquesta assemblea parlamentària la componen 57 parlaments nacionals membres, 2 socis per a la cooperació i 6 socis mediterranis per a la cooperació.

Delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària de l'Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) - Llegir Més

Secció andorrana a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF)

L'APF té els seus orígens en l'Associació Internacional de Parlamentaris de Llengua Francesa, creada a Luxemburg l'any 1967. L'objectiu principal és afavorir l'ús de la llengua francesa arreu del món. El Consell General ingressa en aquest organisme l’any 1989. Formen part de l’assemblea 50 seccions membres, 15 seccions associades i 16 seccions observadores.

Secció andorrana a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) - Llegir Més

Unió Interparlamentària (UIP)

La UIP va ser fundada l'any 1889 per parlamentaris membres del moviment pacifista del segle XIX. Actualment la UIP està integrada per gairebé tots els parlaments del món (en l’actualitat la integren 179 parlaments nacionals) i és essencialment un fòrum de diàleg i cooperació parlamentària. L’objecte de la Unió és afavorir la pau i la seguretat, a través del diàleg polític, promoure la democràcia, el bon govern i el respecte dels drets humans, contribuint al desenvolupament d'institucions legislatives representatives i eficaces. La UIP s'organitza en grups geopolítics i el Consell és membre del Grup dels 12 + que compta amb 47 membres (entre els quals tots els membres de la UE, els petits estats europeus, Canadà i Austràlia). La delegació del Consell General a la UIP ha d’estar composada tant per homes com per dones.

Unió Interparlamentària (UIP) - Llegir Més

Delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària de la Mediterrània (APM)

La conferència de l’APM es defineix ella mateixa com l’únic fòrum parlamentari on els països veïns de la conca mediterrània seuen i milloren les respectives relacions per trobar els espais adequats per a la prevenció i resolució de conflictes en el marc del diàleg entre civilitzacions. Aquesta Assemblea es distingeix d’altres organitzacions internacionals, per tractar, per més que siguin d’ordre global, qüestions centrades estrictament en la regió de la mediterrània com ara la resolució de conflictes entre estats de la conca mediterrània, la seguretat en aquest àmbit geogràfic, o fomentar la Mediterrània com a important punt d’atracció turística.

Delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària de la Mediterrània (APM) - Llegir Més

Fòrum Parlamentari Iberoamericà (FPI)

Són membres d’aquesta organització els països americans de parla hispana i portuguesa més Espanya, Portugal i Andorra. Aquesta organització constitueix un fòrum privilegiat per tractar assumptes multilaterals i d’intercanvi d’experiències. Andorra s'incorpora a la Comunitat Iberoamericana l'any 2005, amb la presència en el Fòrum dels síndics generals.

Fòrum Parlamentari Iberoamericà (FPI) - Llegir Més