Ves al contingut. | Salta a la navegació

Dia Internacional de la Democràcia. 15 de setembre del 2014

 

 Logo color

 

Discurs del M.I. Sr. Vicenç Mateu Zamora, síndic general

15 de setembre del 2014

amb motiu del Dia Internacional de la Democràcia

 

 

 

Al novembre del 2007 l’Assemblea General de Nacions Unides va declarar el 15 de setembre, Dia internacional de la democràcia, i des d’aleshores, el Consell General celebra aquesta diada. Enguany és el setè any que la commemorem i ho hem volgut celebrar amb l’organització de 2 actes: d’una banda, la inauguració d’una exposició sobre la UIP. De l’altra, un debat sobre els joves i la política.

 

La UIP és l’associació mundial dels parlaments. Està integrada per gairebé tots els parlaments del món - en l’actualitat 164- i es dedica: a promocionar l’Estat de dret i els valors democràtics; a aportar una dimensió parlamentària als treballs dels organismes multilaterals com són les Nacions Unides i l’Organització Mundial del Comerç, i a afavorir el diàleg i la cooperació entre els parlaments.

El Consell General va ingressar a la UIP l'any 1995, ara fa 19 anys, a proposta i amb l’aprovació de tots els grups parlamentaris. Però la UIP existia des de 1889 – el passat 30 de juny va celebrar el seu 125è aniversari- amb un objectiu clar: promoure la pau i la democràcia a través del diàleg parlamentari.

La pau i la democràcia són indissociables i interdependents. La pau és indispensable per garantir els drets humans. La democràcia és essencial per aconseguir una pau justa i duradora.

Més de la meitat dels conflictes armats que es donen al món tenen l’origen en l’oposició a un determinat govern o a un determinat sistema polític, econòmic o ideològic. La democràcia és bàsica per evitar que dins els estats es fomentin identitats excloents o moviments anti sistema.

La democràcia i el sistema parlamentari no són evidents, són valors que cal protegir, promoure i defensar dia rere dia.

Actualment, en una etapa complexa i plena d’incerteses, sembla que els ciutadans recelen de la vida política. També els joves. A nivell internacional hi ha dades que mostren com cada cop menys joves participen en eleccions, s’afilien a partits polítics o són membres d’associacions. A nivell nacional, a més, trobem que molts joves marxen a l’estranger a cursar estudis superiors i “viuen desconnectats” del país durant 4-6 anys.

A Andorra, els joves de 18 a 26 anys representen el 9% de la població.

Els sistemes parlamentaris ens basem en la representació de totes persones i dels seus interessos. Quan més fort són els parlaments, més fortes són les democràcies.

Els joves no són només futur. Els joves són també present. La participació dels joves, bé com a polítics, bé com a votants, enriqueix i enforteix la democràcia.

 

En l’actualitat, la mitjana d’edat dels Consellers generals al Consell se situa als 47 anys. El Conseller General més jove té 29 anys. La gran majoria en tenim entre 31 i 60 anys.

A Andorra no hi ha cap mesura especial per afavorir l’elecció de joves com a consellers. Els partits no apliquen quotes per edat –tampoc per gènere- , no hi ha cap llei que obligui a tenir a les llistes electorals un determinat nombre de candidats joves–tampoc de candidates dones-, no hi ha escons reservats a cap grup...però tenim consellers joves i tenim un parlament paritari.

A més a més comptem amb una Comissió legislativa permanent que s’ocupa dels temes relatius a la joventut: la Comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports integrada per 6 consellers generals, 3 dels quals menor de 45 anys.

Però, els joves se senten raonablement representats en el Consell General? Els joves estan interessats en el treball parlamentari o en la política en general? Els joves segueixen i s’informen de l’actualitat del país?

 

El Consell General és el lloc idoni per compartir idees i trobar solucions als reptes que se’ns apareixen. Els joves hi participen suficientment?

Avui hem organitzat un debat dedicat als joves.

Us encoratjo a tots a participar-hi: als joves a parlar amb franquesa. Als no tan joves, a escoltar i recollir les propostes que es facin.

Espero que del debat d’avui puguem extreure idees per afavorir el compromís dels joves en els assumptes públics i incrementar la seva participació en política.

 

Moltes gràcies.