Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Organització institucional / Síndic general i subsíndica general / Discursos del Síndic General / Síndic General, Vicenç Mateu Zamora / Discursos 2013 / Commemoració del 25è aniversari de la creació de FEDA, 15 d'abril de 2013

Commemoració del 25è aniversari de la creació de FEDA, 15 d'abril de 2013

 

Paraules del Síndic General, M.I. Sr. Vicenç Mateu Zamora

Acte commemoratiu del
25è aniversari de la creació de FEDA
Vestíbul del nou edifici del Consell General,
15 d’abril de 2013

Molt Il·lustre Cap de Govern,
Molt Il·lustre Ministre,
president del Consell d’Administració,
Molt Il·lustres i Honorables Autoritats,
Senyores i Senyors,
Benvinguts al Consell General.

En primer lloc, vull agrair a FEDA, al president del seu Consell d’Administració i a tots vostès, que avui ens acompanyen, que hagin volgut trobar-se al Consell General per celebrar els 25 anys de la creació de FEDA amb la llei del 14 de gener de 1988.

L’acte de compravenda aprovat pel Consell General fou el resultat d’unes negociacions llargues i no sense debat, però que 25 anys més tard mostren com n’era de necessària aquella visió, “un tema d’interès nacional”, com el va definir amb encert el cap de Govern del moment, el Sr. Josep Pintat.

La dècada dels 80 va representar un dinamisme que feia presagiar nous destins per a Andorra. Permetin-me que faci esment a la coincidència gens casual amb un altre aniversari, el 20è aniversari de la Constitució. L’enrenou, però, altre cop en clar paral·lelisme amb la reforma de les institucions, venia ja de molt abans, amb un gran debat en totes les parròquies i un intent fallit de compra ja en la dècada anterior.

Per al país, l’adquisició per part de l’antiga societat de FHASA fou un projecte d’estat, fou una actuació en un sector clau de l’economia. Vivíem aleshores un període d’ambició, de canvis i de reformes estratègiques per a la consolidació de l’existència d’Andorra, procés que culminà amb l’eina jurídica fonamental que fou la Constitució. Podem dir, sense por a equivocar-nos, que ambdós fets, el naixement de FEDA i l’aprovació de la Constitució foren actes d’afirmació d’una mateixa sobirania.

Senyores i senyors,
La història de FHASA i de la seva transformació en FEDA és la història de l’Andorra moderna. El corrent elèctric és i ha estat vector de progrés. La seva implantació i el seu desenvolupament al país ha anat de la mà de l’obertura i la prosperitat d’aquest. Així es va valorar en el moment de la creació de la societat antecessora, FHASA, que va incorporar l’electricitat a la vida andorrana i en les relacions comercials, i alhora va construir la xarxa de comunicacions terrestres. Amb FHASA es va construir una xarxa d’energia lligada amb l’exterior, com per exemple la línia d’alta tensió d’Adrall, i va donar un sentit comercial amb la compra i venda d’electricitat.

Però FHASA també va portar altres conseqüències cabdals:

· el canvi social del país; car és un fet que l’activitat industrial va dur molts treballadors a venir a Andorra amb noves idees, actituds i condicions; alguns dels aquí presents, en som descendents directes,

· o com des del seu inici, va haver-hi problemes amb FHASA que van portar a múltiples accions del Consell General per intentar resoldre’ls amb els delegats permanents dels coprínceps i amb la concessionària.

Com bé sabeu, anys més tard es va recórrer a la noció de bé públic, fet que es va traduir en la creació d’una societat parapública a través de la compra de l’antiga societat, lligada a la idea de missió de servei públic, “no dominat per l’afany de lucre”;

Amb l’adquisició del patrimoni elèctric per un valor de 3.500 milions de pessetes, va sorgir FEDA, Forces Elèctriques d’Andorra, que ha esdevingut un acrònim nostre, d’Andorra. Al llarg d’aquests 25 anys, sota la presidència dels ministres de Finances i Economia, aquí presents, i amb la direcció del Sr. Ramon Cereza i del Sr. Albert Moles, no han cessat de desenvolupar-se per garantir el subministrament de manera exemplar.

És de destacar l’aplicació de la tecnologia i de la recerca que FEDA ha posat al dia, sobretot quan també s’ha invertit l’exportació d’energia elèctrica amb la necessitat de comprar-ne. En aquest sentit, vull recordar que aquest edifici, com es veu en una de les fotos de l’exposició, compta amb plaques fotovoltaiques, a la coberta d’aquesta sala.

Més enllà dels seus objectius centrals tècnics, de recerca en el camp de l’energia, FEDA s’ha llançat a altres activitats que també vull assenyalar com:

· la difusió de la seva història i patrimoni,

· el suport a projectes lligats a la societat actuant com a espònsor,

· la seva participació en projectes culturals.

Senyores i Senyors,
molt em plau obrir aquest acte en el nou edifici del Consell General en presència de tots vostès, actors protagonistes d’un projecte que forma part de la nostra identitat, de la identitat dels homes i les dones d’Andorra i que ha assegurat el nostre benestar. Moltes gràcies i felicitats a tothom per la feina feta.