Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Organització institucional / Síndic general i subsíndica general / Discursos del Síndic General / Síndic General, Vicenç Mateu Zamora / Discursos 2012 / Sessió tradicional de Sant Tomàs. Casa de la Vall, 21 de desembre de 2012

Sessió tradicional de Sant Tomàs. Casa de la Vall, 21 de desembre de 2012

 

Paraules de cloenda del M.I. Sr. Vicenç Mateu Zamora, síndic general
a la sessió tradicional de Sant Tomàs
Casa de la Vall, 21 de desembre de 2012

Permetin-me Sres. i Srs. consellers, digníssimes autoritats, que els adreci unes breus paraules abans d’aixecar la sessió i a la vetlla de Nadal.

Avui fa just un any que, com a síndic general i en aquesta mateixa sala, vaig fer el primer balanç de la tasca portada a terme pel Consell General.

Des d’aquell dia fins avui, els voldria dir que:

-S’han ratificat 7 convenis internacionals (5 acords bilaterals i 2 convenis multilaterals);

-S’han aprovat 35 lleis: 3 procedents del Consell General (una iniciativa de cada grup parlamentari i una iniciativa conjunta que recollia la primera iniciativa legislativa popular presentada la passada legislatura, però que per raons de calendari no va poder acabar la seva tramitació), 30 lleis a iniciativa del Govern, i 2 procedents dels Comuns;

-S’han presentat també 2 Propostes d’acord per ratificar convenis internacionals;

-S’han celebrat 18 compareixences davant de les Comissions legislatives. Una compareixença conjunta davant les comissions legislatives d’Afers Socials i Sanitat i Medi Ambient, 2 davant la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, 3 davant de la Comissió Legislativa de Política Exterior, 3 més davant de la Comissió legislativa d’Interior, 4 davant de la Comissió Legislativa d’Economia, i 5 davant de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports.

-S’han efectuat també 17 demandes d’informació, i s’han efectuat 58 preguntes al Govern: 43 de les quals han estat contestades oralment i 15 per escrit.

- I, ja ho ha ressaltat la Presidenta de la Delegació Andorrana a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, hem superat el repte d’acollir, l’organització de les reunions del Bureau i de la Comissió Permanent de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa que ens plau de presidir fins el proper mes de maig.

Si fa tot just un any es parlava de posada en marxa de les noves instal·lacions, de previsió de cessió d’espais a organismes i de voluntat d’obertura de la nova seu del Consell a la ciutadania, avui, en aquest segon balanç de la 6a Legislatura constitucional, es pot parlar d’un edifici en ple funcionament, d’espais cedits i que alberguen el Tribunal Constitucional, l’Agència de Protecció de Dades, el Raonador del Ciutadà, el Tribunal de Comptes, el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra i la Unió d’Intel·ligència Financera i també de molts actes d’obertura a la societat que hem pogut dur a terme gràcies a les noves instal·lacions.

Srs. i Sres. consellers, digníssimes autoritats, els sistemes parlamentaris es basen en la representació de les persones i dels seus interessos. Davant la sensació de distanciament que part de la nostra societat té respecte de la política i de les institucions, no ens hem de quedar immòbils, i no ho estem fent. Ben al contrari:

-Continuem, any rere any, amb el Projecte educatiu del Consell General dels Joves que propicia l’atansament dels joves a la tasca que desenvolupa el Consell General i els ofereix un espai per donar a conèixer les seves idees i opinions.

-Celebrem també diferents jornades de portes obertes i acollim tot sovint visites pedagògiques de les escoles.

-Hem acollit també i ens plau de fer-ho, al vestíbul del nou edifici: exposicions, conferències i diverses presentacions públiques. També hem fet servir, fins i tot, dalt de Casa de la Vall per acollir unes jornades d’història de l’educació.

Dèiem ara fa un any que: “es tracta de fer, perquè ha de ser així i no pot ser d’altra manera, que tota la ciutadania vegi el Consell com a casa seva, que ho és, com la casa de tots”. Crec, sincerament, que el camí iniciat ens ha de dur poc a poc amb constància cap a aquesta fita.

Els parlaments som una institució indispensable per a les democràcies representatives. És clar que Andorra la sobirania resideix en el poble i, el Consell General, integrat paritàriament per homes i dones elegits per sufragi universal, l’hem de representar tant en la nostra tasca legislativa com en la nostra tasca de control i impuls de l’acció política del Govern, cada un de nosaltres des de la nostra posició.

La transparència, l’obertura i la voluntat de servei de la institució són la millor manera d’afrontar els riscs d’incomprensió i desconfiança envers la nostra tasca. És bàsic comptar amb la legitimació de la societat. És essencial treballar dia a dia per mantenir la seva confiança, perquè som ciutadans al servei de ciutadans.

Ahir vam iniciar els actes de commemoració del vintè aniversari de la Constitució. Fa 20 anys es va iniciar el procés que va permetre el pas de la sobirania dels coprínceps a la sobirania popular. Al llarg de l’any 2013, tindrem l’oportunitat de celebrar diferents actes a fi recordar i aprendre de la tasca realitzada pels nostres predecessors, ja que, de tant en tant és important d’aturar-se en el temps per valorar el que hem aconseguit, sospesar-ho i plantejar nous projectes i nous desafiaments.

Les democràcies necessiten també comptar amb mitjans de comunicació que donin informació veraç, honesta, suficient, completa i contextualitzada, sense perjudicis culturals, sense fomentar l’hostilitat social, sense caure en sensacionalismes, i sobretot, respectuosa amb els drets de les persones. Vivim moments especialment complicats i moments que demanen la responsabilitat i la implicació de tots.

Voldria agrair des d’aquí, la feina feta pels professionals dels mitjans de comunicació del nostre país. Tots som conscients de la important funció que duen a terme i els voldria felicitar per la seva actitud i la bona cobertura informativa. Però hem de ser vigilants. Les tecnologies de la informació, i en particular Internet, ofereixen moltíssimes oportunitats però també algunes derives davant de les quals una societat petita on la convivència i la proximitat són tan importants, pot ser especialment sensible. Cal que vetllem pel seu bon ús: els mitjans han de ser vigilants per no posar a disposició espais on des de l’anonimat es generi indefensió i es vulnerin els drets humans més elementals. En un món cada cop més digital hem d’assegurar que contribuïm a reforçar els valors i els principis democràtics.

Voldria agrair també l’esforç fet pels treballadors del Consell General, que ens acompanyen dia a dia en la tasca de rigurositat, d’obertura i de transparència de la institució. Sé que els sol·licitem molt, i només voldria que sabessin que els tenim també molt en compte i que sense ells, res del que fem no seria possible.

Avui, a les portes del Nadal, voldria des del convenciment que tots des de la nostra parcel·la construïm el nostre país i un món millor, voldria agrair-vos a tots la vostra feina i la vostra dedicació.

Voldria també desitjar-vos a tots vosaltres i a les vostres famílies i amics i a tots els ciutadans, un feliç Nadal i una molt bona entrada a l’any 2013. Que l’any nou sigui per a tots un any de pau i de prosperitat.

Moltes gràcies a tots i bones festes.

Visca Andorra!