Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. 22 de novembre de 2012
Paraules de la subsíndica general
M. I. Sra. Mònica Bonell Tuset
Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
22 de novembre de 2012, 19.00h
M.I Sr. Síndic,
M.I Sra. Ministra;
M.I. i Honorables autoritats,
senyores i senyors!
Bona tarda a tothom,
Benvinguts al Consell General,
La violència és inacceptable en una societat que respecta la dignitat humana i els drets humans. La violència és el fracàs del diàleg. I la violència de gènere n’és tot un exemple: la persona que maltracta no ha perdut el control sobre si mateixa sinó que aspira, mitjançant la violència, a exercir el poder i el domini absolut sobre les seves víctimes.
Si bé cada vegada hi ha més conscienciació sobre aquesta xacra social i sobre les conductes de risc, la violència de gènere encara existeix. Malauradament, milers de persones són cada dia víctimes de violència física, psicològica o sexual a Europa. Malauradament encara és necessària la celebració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones cada 25 de novembre.
Avui, el Consell General acull l’acte organitzat pel Ministeri de Salut i Benestar en motiu d’aquest dia, que enguany s’escau en diumenge.
Tot just fa dos dies, en aquest mateix espai i en motiu del Dia internacional dels drets dels infants, el Consell General va organitzar, en col·laboració amb el Comitè Nacional d’Andorra per a l’Unicef, un taller i una conferència sobre la Convenció de Nacions Unides sobre els drets dels infants.
Vam tractar els efectes negatius que poden tenir sobre els infants una crisi econòmica com l’actual, i en concret, l’experiència de viure en un ambient de tensió, angoixa i impotència fruit d’una situació de precarietat econòmica.
Actualment, en ple segle 21, els infants segueixen estant desprotegits davant múltiples situacions, són, en la majoria dels casos, les víctimes dels problemes dels adults i dels problemes de la societat; Resulten sent víctimes actives o passives de la violència domèstica.
Avui, grans professionals en l’àmbit de la violència de gènere, compartiran amb nosaltres els seus coneixements i les seves reflexions sobre un tema tan important com és la violència envers les dones i tractarem dels seus efectes sobre els infants.
És un plaer comptar amb les Sres. Mireia Porras, Laura López i Elsa Rodríguez, membres de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona, i amb el Sr. Raúl Lizana, Formador i supervisor en violència de gènere a la parella, que l’any passat ja va obsequiar-nos amb la seva conferència Una mirada a la família que sofreix la violència de gènere i que enguany ha vingut per presentar el seu llibre “A mi también me duele”. Us agraim un any més la vostra presència.
La violència de gènere no té color polític ni és “cosa de dones”. Ens afecta a tots i des de les institucions andorranes, en col·laboració amb les diferents associacions i organismes implicats, treballem i treballarem per a la seva eliminació i mentre existeixi, per vetllar pels drets de les víctimes.
Fa dues setmanes que Andorra ha assumit la Presidència del Consell d’Europa establint com a eix central de les seves prioritats “l’Educació”. L’educació és el gran instrument de què disposem per Educar en la igualtat i en el respecte mutu, i per difondre bons models de conducta.
Així mateix, aquest matí, s’ha fet públic l’acord a què han arribat els 2 grups parlamentaris del Consell General per a l’elaboració d’una Proposició de llei integral contra la violència domèstica, la qual, ja s’ha avançat, tindrà en compte els aspectes personals, educatius, socials i assistencials tant de les víctimes de violència domèstica com dels seus fills.
Els infants són el col·lectiu més vulnerable i el que més atenció requereix. Tota acció adreçada a protegir-los és important. No defraudem la confiança que els infants dipositen en nosaltres, els adults.
Ja no vull estendre’m més, passo la paraula a la M.I. Sra. Cristina Rodríguez Galan, Ministra de Salut i Benestar.
Moltes gràcies.