Presentació del llibre de Martí Salvans: "De la Solana d’Andorra". Nou edifici del Consell General, 30 de juny de 2011
M.I. Sra. Mònica Bonell Tuset
Subsíndica general
Acte de presentació del llibre de
Martí Salvans: De la Solana d’Andorra
Nou edifici del Consell General
30 de juny de 2011
Síndic general,
Ministres,
Conselleres i conselleres generals,
Distingides autoritats, Senyores i Senyors,
Gràcies per la seva presència en acte de presentació del llibre del senyor Martí Salvans, De la Solana d’Andorra. És un plaer molt especial per a mi, com a canillenca, donar-los la benvinguda en aquest acte, que el Senyor Síndic m’ha proposta de presidir, i que ens permetrà apropar-nos a la terra des d’un vessant particular, el de la toponímia.
Per a un país de muntanya, de relleu enrevessats, de límits no sempre interpretables, donar nom a l’espai, als elements del paisatge és una necessitat. Com d’autor ens indica en la seva obra, saber on són els llocs és gairebé un tema de supervivència. Per a orientar-se, cal anomenar punts, pedres, i referències per saber on són, per identificar-les fàcilment. En un treball erudit, com tindran ocasió de conèixer, Martí Salvans ha estat buscant i rebuscat aquestes denominacions a la Solana. Amb elles ha estat capaç de tirar endavant un projecte molt difícil, reconstruir la història d’aquest espai tan interessant i tan important per a Canillo, per a Encamp, en definitiva per a Andorra.
En el seu llibre, el senyor Salvans ens va descobrint els camins de la seva investigació documental per tots els arxius possibles. No s’hi ha deixat res. En el terreny, ha recorregut tot l’espai per identificar el menor element que permeti donar vida a la memòria fugaç dels noms que, com també ens revela, són diferents per a un pastor i per a un caçador. La cosa és força complicada.
Més enllà d’aquesta recerca sistemàtica, minuciosa, contrastada, en un treball exhaustiu, erudit i, quasi diria, diferent, hi descobrim usos, tradicions, maneres d’actuar, com la ramaderia i l’explotació del territori en general, que són a la base de la vida d’alta muntanya de les persones que han anat refundant aquest país i que han creat una memòria, que ens és imprescindible per conèixer, mantenir i saber transmetre.
Interpretant el paisatge, els documents i la memòria oral, el Sr. Salvans ha elaborat un estudi que va ser mereixedor de l’accèssit al Premi Principat d’Andorra que atorga el Consell General a la Nit Literària. Volem agrair al Cercle de les Arts i de les Lletres, representat pel seu president, el senyor Joan Burgués Martisella, l’esforç en organitzar cada any aquesta vetllada, en la que aquesta institució hi participa des del 1978.
No menys mereixedor del nostre reconeixement és el jurat, nomenat per la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports, composat per la senyora Anna Riberaygua, i pels senyors Pere Cavero i Jordi Guillamet, que llegeix i valora les obres presentades. Per unanimitat, van recomanar al Consell General la publicació d’aquesta obra, cosa que fem gustosos per oferir a la ciutadania un nou treball de recerca sobre la nostra història.
Martí Salvans va néixer a Escaldes i és canillenc de cor. Ha estat vinculat a la parròquia com a conseller de Comú de 2004 a 2007. Podria dir que conec el des de sempre, des dels temps de l’estació de Soldeu El Tarter, però també en la vida política. Vaig tenir la sort de compartir aquests quatre anys de mandat comunals, ell a l’oposició i jo mateixa a la majoria. Tres anys més tard coincidim en un mateix grup parlamentari.
Es dóna avui la circumstància inèdita que l’investigador premiat és també conseller general. La formació acadèmica del senyor Salvans és de ciències, ha exercit de professor a Tolosa i a Andorra i també ha treballat en el sector públic. Tot i aquest bagatge tècnic i de ciències pures, el Sr. Salvans ha estat sempre un investigador de la història d’Andorra i, més concretament de la història de Canillo
Com a investigador ha publicat obres com:
- Andorra romànica, Andorra Vascònica el 2005
- Ricses letigi plet y debat, que també va rebre un accèssit del Premi Principat d’Andorra el 2007. Aquest llibre està dedicat a l’estudi dels 500 anys de discòrdia entre els comuns de Canillo i Encamp.
Al contrari, De la Solana d’Andorra, ens apropa a 700 anys de bones relacions entre aquests dos comuns. El senyor Salvans ens explicarà els per què.
Els agraïm, en nom del síndic i del meu propi, la seva assistència avui a la seu del Consell General.
- Eduard Comellas -