Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Documentació / Altres documents d'interès / CIHAPR / SPEECHES / Paraules de la cònsol major, Sra. Conxita Marsol, durant la sessió inaugural CIHAPR

Paraules de la cònsol major, Sra. Conxita Marsol, durant la sessió inaugural CIHAPR

 

Hble. Sra. Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella

Andorra la Vella, 16 de juliol de 2019

 

Bon dia,

Els donem la benvinguda a Andorra la Vella, la capital d’Andorra, país amb una de les democràcies més antigues d’Europa que, com bé saben i això els ha portat aquí, celebra aquest 2019 els 600 anys del Consell de la Terra, origen de l’actual parlament anomenat Consell General.

Durant els propers dies tindran l’ocasió de conèixer i debatre, en aquest Congrés, al voltant els sistemes parlamentaris d’arreu del món.

Sempre és un honor per a nosaltres acollir persones de diferents països perquè, un cop hagin conegut Andorra, en siguin els millors ambaixadors i puguin recomanar la visita d’aquest petit gran país.

Petit per extensió  - perquè la superfície del país és de tan sols 468 Km2-, i petit per població, que no arriba als 80.000 habitants, una població que es concentra a les valls. Això vol dir que l’extensió del territori és majoritàriament, natura.

Aquesta és una de les nostres grandeses: tenir la natura a pocs minuts de casa. A més, el nostre és un gran país per moltes altres raons. La primera, la seguretat. Ens satisfà estar entre els països més segurs del món, un fet que atrau cada any la visita de més de 8 milions de turistes, una xifra enorme de visitants atrets no només per la natura i la seguretat, sinó per altres grandeses que tenim com el shopping, l’art romànic i, per suposat, les nostres estacions d’esquí, de les més importants al sud d’Europa.

 

La nostra llengua oficial és el català, tot i que hem de dir que la majoria dels Andorrans som trilingües. Parlem català, ON PARLE FRANÇAIS y HABLAMOS ESPAÑOL. Fins i tot, una bona part de la població també CAN SPEAK ENGLISH I FALA PORTUGUÈS. És una de les nostres riqueses.

La nostra capital té una clara vocació d’acollir congressos i esdeveniments de renom internacional. La tardor del 2017 acollíem, per exemple, la sessió de tardor de l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació d’Europa, l’OSCE, un fòrum de diàleg amb representants d’institucions democràtiques de 57 estats d’arreu del món i la participació de més de 400 congressistes. També hem acollit darrerament en aquestes instal·lacions l’elecció del nou president de la Federació Internacional de Motociclisme durant l’Assemblea anual, o el Congrés anual mundial més important del sector immobiliari, la FIABCI.

Podria estendre’m moltíssim sobre la riquesa de la nostra ciutat i el nostre petit gran país. Només dues pinzellades per assenyalar que vostès es troben a la capital més alta d’Europa: Andorra la Vella, situada per damunt dels 1.000 metres sobre el nivell del mar, que és el nucli de població més important del país, amb 23.000 habitants, i que acollim una immensa galeria comercial a l’aire lliure amb més de 1.000 establiments, amb una àmplia capacitat hotelera, de més de 3.000 llits, i una gastronomia que no els deixarà indiferents.

 

Senyores, senyors,

Benvinguts a Andorra la Vella. Els desitgem que el Congrés sigui molt profitós i que tinguin temps de gaudir intensament de les grandeses d’aquest petit gran país, i en especial d’Andorra la Vella, s’enduguin un gran record i tornin a visitar-nos perquè s’han quedat amb ganes de més.

 

Moltes gràcies.

Descarregueu el discurs