LVII Assemblea Plenària de la Conferència dels òrgans parlamentaris especialitzats en els afers de la UE dels parlaments dels Estats membres de la Unió Europea (COSAC)
Els Srs. Carles Enseñat, president de la CLPE (GPD); Carles Naudi, vice-president de la CLPE (GPL); i Pere López, membre de la CLPE (GPM-PS) assisteixen aquests dies, en tant que observadors, a la LVII Assemblea Plenària de la COSAC que té lloc a Malta.
La COSAC és la conferència parlamentària més antiga reconeguda en els tractats de la Unió Europea (UE), que agrupa tant representants dels parlaments nacionals membres de la UE com representants del Parlament Europeu, i on a més de ser convidats els parlaments dels països candidats a adherir-se a la UE, poden ser convidats a participar, a iniciativa de la presidència de la UE de torn, altres parlaments nacionals tercers en qualitat d’observadors, especialistes o invitats especials.
Aquesta és la tercera vegada que el Consell General participa com a observador en aquesta Conferència, un fòrum parlamentari que, des de 1989, treballa per reforçar la legitimitat democràtica en el si de la UE, promoure un paper actiu dels parlaments nacionals en els processos de presa de decisions de la UE, i fomentar la cooperació entre els parlaments nacionals i el Parlament Europeu.
Durant la Conferència es debaten al plenari diversos temes d’actualitat constituïts en sessions de treball entre els que destaquen els següents:
- El rol dels parlaments nacionals en el futur de la UE: La Declaració de Bratislava i el Full de Ruta del 16 de setembre de 2016 proposen una tasca ambiciosa però molt important; aquella de restaurar la confiança en el projecte europeu i de reafirmar que la Unió Europea és l’instrument adequat per respondre als reptes i superar els obstacles polítics, econòmics, mediambientals i socials. Cal vetllar, doncs, a que els parlaments nacionals puguin promoure el projecte europeu i reafirmin el fet que la cooperació i el diàleg són els fonaments del desenvolupament sostenible i de la pau.
- Resultat del referèndum britànic – Situació actual: La sortida del Regne Unit de la Unió Europea ha provocat diverses inquietuds pel que fa a la seva relació amb la UE i a l’evolució de l’economia d’aquest país. La Comissió europea, el Consell europeu i el Parlament europeu tindran un paper destacable per assegurar un acord just i favorable tant pel Regne Unit com per la UE. La col·laboració entre aquestes tres institucions ha de vetllar a que els principis de transparència i de control parlamentari siguin respectats durant el període de transició, sobretot prioritzant la protecció dels ciutadans. Els participants a aquesta Conferència han fet diverses observacions sobre les pràctiques, eines i mesures que podrien assegurar la participació dels parlaments nacionals en el procés de sortida del Regne Unit i també la representació dels ciutadans europeus
- Migració – Combatre el tràfic d’éssers humans i la posada en marxa d’una política de retorn i de readmissió humana i eficaç: La Unió Europea treballa per elaborar una política de retorn i de readmissió dels immigrants més humana i eficaç que abordi les migracions de manera a preveure un cert nombre d'accions apuntant específicament a protegir les víctimes i a criminalitzar el tràfic de persones, i definint de quina manera la diplomàcia parlamentària podria contribuir a superar les diferències i a reafirmar el diàleg amb els països tercers origen d’aquestes migracions.
Per a més informació, consulteu l’enllaç següent: