Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Espai premsa / Comunicats de premsa / Legislatura 2011-2015 / Sessió plenària de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE)

Sessió plenària de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE)

Estrasburg, 11 d'abril del 2014.

Una delegació del Consell General encapçalada per la M. I. Sra. Meritxell Mateu (GPD), i integrada per la M. I. Sra. Silvia Bonet (GPM) i pel M. I. Sr. Josep Anton Bardina (GPD) està participant aquests dies a una sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per uns 317 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, l’APCE va decidir organitzar un debat d’urgència sobre “l’amenaça al funcionament de les institucions democràtiques d’Ucraïna”, tema que ha suscitat la participació de parlamentaris de totes les delegacions nacionals, i seguidament verificar les credencials, ja ratificades durant la darrera sessió, de la delegació de la Federació de Rússia, donat que dues proposicions, arrel dels esdeveniments de la crisi de Crimea, han estat presentades demanant la suspensió d’aquestes credencials per anar en contra dels objectius defensats pel Consell d’Europa.

Així doncs, en un debat que ha tingut lloc al plenari, l’APCE ha declarat que l’annexió de Crimea per Rússia és “contrària a l’estatut del Consell d’Europa” i per consegüent ha decidit de suspendre el dret de vot de la delegació de la Federació de Rússia així com el dret de ser representats en les instàncies dirigents de l’Assemblea, com són el Bureau i el Comitè de presidents, i el dret a participar a les missions d’observació electorals. Aquesta mesura és aplicable a les sessions de l’APCE i a les comissions que tindran lloc durant el 2014.

En aquesta sessió s’han adreçat davant el plenari i han respost a les qüestions que han plantejat els parlamentaris, el Sr. Heinz FISCHER, president d’Àustria, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, el Sr. Sebastian Kurz, ministre d’Afers Exteriors d’Àustria, que ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE, i el Sr. Nils MUIŽNIEKS, comissari dels drets humans del Consell d'Europa, que ha presentat l’informe anual d’activitats de la institució que representa per a l’exercici 2013.

A l’ordre del dia també hi figuren diversos temes com «la situació i els drets de les minoritats nacionals», «els refugiats i el dret al treball», «la protecció dels menors contra les derives sectàries» i «eradicar la pobresa dels infants a Europa».

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació també han participat en les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint a diverses audicions parlamentàries com la que s'ha debatut en relació a les operacions massives de vigilància, i en la que s’han pogut connectar via videoconferència amb l’americà Edward Snowden que ha declarat que “la vigilància massiva de la població no és una eina efectiva per acabar amb el terrorisme”.

A més, l’Assemblea ha acordat atorgar al Parlament de Kirguistan l’estatus de “Partenaire pour la démocratie”, com ja va fer anteriorment amb el Parlament del Marroc i amb el Consell Nacional de Palestina. Aquesta condició s’atorga a aquells parlaments nacionals d’estats de regions veïnes que no són membres del Consell d’Europa i que busquen col·laborar amb el Consell d’Europa en la defensa dels drets humans i de la democràcia.

D’altra banda cal destacar l’informe que ha elaborat la Comissió del Reglament de l’APCE que recull les estadístiques que figuren a l’estudi anual establert pel Bureau sobre la participació de les delegacions nacionals als treballs de l’Assemblea. Aquest informe descriu que durant l’any 2013 els parlamentaris andorrans han estat els que més han participat en les sessions plenàries de l’APCE, davant dels parlamentaris suïssos i luxemburguesos. Segons aquest informe, Andorra ha participat amb un 90,28%, Suïssa amb un 88,43%, Luxemburg amb un 87,04%, Suècia amb un 85,65%, Noruega amb un 83,33%, Estònia amb un 81,48% i Finlàndia amb un 80,56%. Així mateix, la delegació del Consell General ha obtingut el segon lloc en l’índex de participació en les votacions dels debats que tenen lloc a les sessions plenàries. (Veure l’informe que hi figura en el següent enllaç http://www.assembly.coe.int/CommitteeDocs/2014/frdoc03_2014.pdf)

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

http://assembly.coe.int/DefaultF.asp