Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Temes com la salut mental i el límit de l’alçada dels edificis a Andorra centren la sessió plenària del Consell dels Joves.

Temes com la salut mental i el límit de l’alçada dels edificis a Andorra centren la sessió plenària del Consell dels Joves.

Consell General, 16 de març del 2022

L’alumnat participant en la vintena edició del Consell General dels Joves aprova les sis proposicions de llei presentades al Ple.

Aquest dimecres els joves consellers i conselleres generals han ocupat als escons de l'hemicicle del nou edifici del Consell General, seguint els protocols habituals de les sessions ordinàries per debatre les sis iniciatives legislatives que s'han presentat. El desenvolupament del Consell General dels Joves s’ha celebrat, per tercera vegada consecutiva, en format reduït per prevenció i precaució per la pandèmia, i s’ha dividit la sessió plenària en dues parts, resultant dues sessions plenàries d’aforament reduït -14 alumnes respectivament.

Abans d’iniciar la primera sessió, la síndica general, Roser Suñé, ha dirigit unes paraules de benvinguda als participants on ha aprofitat per fer una crida a la pau i al diàleg.

La sessió ha començat amb l’examen i votació de la Proposició de llei per a la reducció de jornada escolar a partir de la mitja jornada de divendres. El text ha estat aprovat per 11 vots a favor, 0 vots en contra i 3 abstencions. La iniciativa legislativa sobre el límit de l’alçada dels edificis a Andorra ha estat un dels més debatuts. El text ha estat aprovat per 8 vots a favor, 3 en contra i 3 abstencions. El tercer punt relatiu a la reducció horària de la jornada laboral s’ha valorat positivament pels estudiants assistents. Aquesta iniciativa ha estat valorada positivament i ha resultat aprovada per 11 vots a favor, cap vot en contra i 3 abstencions.

Durant la segona part de la sessió, presidida per la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, s'ha debatut la Proposició de llei relativa a crear un sistema localitzador de busos. Els estudiants de secundària s’han mostrat a favor d’aquest sistema per 11 vots a favor i 3 abstencions. La Proposició́ de llei per a la creació d’ajudes econòmiques a les famílies en les eines de treball electrònic a les escoles ha estat aprovada per 11 vots a favor i 3 abstencions. Per últim, els joves han proposat la creació una aplicació que contingui una fase d’informació, de detecció i de derivació per a la millora de l’atenció de la salut mental. La iniciativa legislativa ha estat aprovada per 8 vots a favor, cap vot en contra i 6 abstencions.

Ferran Costa i Sandra Codina, president i vicepresidenta respectivament de la Comissió Legislativa d'Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, juntament amb la secretària de la Sindicatura i membre de la Comissió, Susanna Vela, han participat en el desenvolupament de les dues sessions plenàries. La sessió també ha comptat amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot, de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, així com de la resta de membres de la Comissió d'Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, els consellers generals, Oliver Alis, Ester Molné, Nuria Rossell i Carles Sánchez. Altrament hi han assistit els representants dels diferents sistemes educatius del país.

Abans d’iniciar la sessió, l'hemicicle del Consell General ha acollit el lliurament del 13è Concurs de cartells del Consell General dels Joves en el marc del 20è Consell General dels Joves. El guanyador dels auriculars Bluetooth d’enguany ha estat Sean Matthew de l’escola Andorrana de segona ensenyança d'Encamp, el primer finalista ha estat Pere Moles del Col·legi Sagrada Família i la segona finalista ha estat Ainhoa Ruiz, de l’escola Andorrana de segona ensenyança d'Ordino.

La sessió plenària del 20è Consell General de Joves s'ha retransmès en 'streaming' per Youtube, pel canal web de RTVA i per la ràdio nacional d’Andorra.

El Consell dels Joves és un projecte del Consell General organitzat per la Comissió d'Educació, Recerca, Cultura i Esports en col·laboració amb el Ministeri d'Educació i Ensenyament Superior. Hi participen les escoles dels tres sistemes educatius del país amb alumnes de 14 a 16 anys, 28 dels quals exerceixen de consellers generals joves i 10 són suplents.

 

Vídeo - primera part

Vídeo - segona part

Galeria d'imatges