Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Una delegació del Consell General participa a la sessió plenària d'estiu de l’APCE

Una delegació del Consell General participa a la sessió plenària d'estiu de l’APCE

Estrasburg, 20-24 de juny del 2016

Una delegació del Consell General encapçalada per la Sra. Meritxell Mateu (GPD) i integrada per les Sres. Judith Pallarés (GPL) i Silvia Bonet (GPM) i pel Sr. Carles Jordana (GPD), ha participat a una sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 324 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.

 

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, l’APCE va decidir organitzar un debat d’actualitat sobre “Réaffirmer le rôle de l’Assemblée comme forum paneuropéen de dialogue et de coopération interparlementaires”, tema en el que va intervenir el Sr. Carles Jordana (GPD) així com parlamentaris d’altres delegacions nacionals.

 

La Sra. Meritxell Mateu (GPD), en tant que vicepresidenta de l’APCE i d’acord amb el que disposa el reglament d’aquesta Assemblea, va substituir al president de l’APCE, Sr. Pedro Agramunt, en els següents debats que van tenir lloc a l’hemicicle:

 

-         Lutter contre l’hypersexualisation des enfants

-         La détention administrative

-         “Débat conjoint: Culture et démocratie / Les réseaux éducatifs et culturels des communautés à l’étranger

 

Un dels debats que més interès ha suscitat entre els parlamentaris ha estat el debat sobre “Les réfugiés en danger en Grèce” presentat per la Sra. Tineke Strik en nom de la Comissió de les migracions, dels refugiats i de les persones desplaçades de l’APCE i que va comptar amb la participació tant de la Sra. Meritxell Mateu (GPD), ponent de la Comissió ad hoc del Bureau sobre la situació des migrants, dels refugiats i dels demandants d’asil a Grècia de l’APCE, com del Sr. Ioannis Mouzalas, ministre delegat a la Política migratòria de Grècia, i del Sr. Thorbjørn Jagland, Secretari General del Consell d'Europa.

 

Durant aquesta sessió, la Sra. Marina Kaljurand, ministra d’Afers exteriors d’Estònia, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, va presentar el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i va respondre a les preguntes que li van fer els parlamentaris. També es van adreçar al plenari, el Sr. Taavi Rõivas, Primer ministre d’Estònia, el Sr. Alexis Tsipras, Primer ministre de Grècia, i la Sra Maud de Boer-Buquicchio, ponent de les Nacions Unides sobre la venta i la prostitució d’infants. D’altra banda, el Sr. Thorbjørn Jagland, secretari General del Consell d’Europa, va contestar a les preguntes que li van posar els parlamentaris, entre les que hi figurava també la qüestió adreçada per la Sra. Meritxell Mateu (GPD) que va parlar en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE).

 

La Sra. Silvia Bonet (GPM) va intervenir a títol personal durant el debat sobre Lutter contre l’hypersexualisation des enfants” i sobre “Les femmes dans les forces armées: promouvoir l’égalité, mettre fin aux violences fondées sur le genre” i en nom del grup polític Socialiste (SOC) en el debat sobre La sécurité routière en Europe, une priorité en matière de santé publique”, mentre que la Sra. Judith Pallarés (GPL) va intervenir en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE) en el debat sobre La violence envers les migrants”.

 

Altres debats com “La détention administrative”, “Transparence et ouverture dans les institutions européennes”, La nature du mandat des membres de l'Assemblée parlementaire” i “L'immunité parlementaire: remise en cause du périmètre des privilèges et immunités des membres de l’Assemblée parlementaire” van generar la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que van voler expressar les seves opinions al respecte.

 

Un altre aspecte a tenir en compte és que la Sra. Silvia Bonet (GPM) ha estat designada pel grup polític Socialiste (SOC) per integrar la comissió ad hoc constituïda pel Bureau per participar en nom de l’APCE a la missió electoral que farà el seguiment de les eleccions legislatives que tindran lloc a Montenegro el dia 16 d’octubre del 2016, mentre que la Sra. Meritxell Mateu (GPD) ha estat designada pel grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE) per integrar la comissió ad hoc constituïda pel Bureau per participar en nom de l’APCE a la missió electoral que farà el seguiment de les eleccions legislatives que tindran lloc al Marroc el dia 7 d’octubre del 2016, així com per integrar la comissió ad hoc constituïda pel Bureau per participar en nom de l’APCE a la missió preelectoral i a la missió electoral que farà el seguiment de l’elecció presidencial que tindrà lloc a la República de Moldàvia el dia 30 d’octubre del 2016.

 

Cal destacar també que la Sra. Meritxell Mateu (GPD), que és la ponent general sobre la pena de mort a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), designada per la Comissió d’afers jurídics i drets humans de l’APCE per elaborar un informe sobre aquest tema, va participar en un Seminari internacional sobre la pena de mort organitzat per l’Institut Internacional pels Drets Humans - Fundació René Cassin, amb el suport del Ministeri d’Afers Exteriors i del Desenvolupament Internacional de la República de França i de la Representació Permanent d’Alemanya al Consell d’Europa. L’objectiu d’aquest seminari és l’anàlisi legal de les pràctiques nacionals que protegeixen i defensen el drets humans davant de la pena de mort. La consellera general va ser invitada a presentar la síntesis de les conclusions adoptades durant aquest seminari.

 

D’altra banda, el dia 20 de juny va tenir lloc a l’hemicicle la cerimònia de presentació de la iniciativa #NoHateNoFear  com a resposta al terrorisme. Amb aquesta iniciativa l’APCE pretén implicar a personalitats polítiques i religioses, intel·lectuals, periodistes, representants de la societat civil i qualsevol persona que vulgui donar-hi suport.

 

A banda del treball que es va dur a terme al plenari, els membres de la delegació del Consell General també van participar a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

 

http://assembly.coe.int/DefaultF.asp

Galeria d'imatges