Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Una delegació del Consell General participa a la sessió d'hivern de l'APCE

Una delegació del Consell General participa a la sessió d'hivern de l'APCE

 

ASSEMBLEA PARLAMENTÀRIA DEL CONSELL D’EUROPA (APCE)

 

Una delegació del Consell General encapçalada per la M.I. Sra. Meritxell Mateu (GPD) i integrada per les M.I. Sres. Judith Pallarés (GPL) i Sílvia Bonet (GPM) i pel M.I. Sr. Carles Jordana (GPD), està participant aquests dies a una sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 324 parlamentaris titulars procedents de 47 Estats membres.

 

Un dels aspectes més rellevants que han tingut lloc durant aquesta sessió ha estat el nomenament del nou President de l’APCE, resultant elegit el Sr. Pedro Agramunt (Espanya, PPE), que ha reemplaçat a la Sra. Anne Brasseur (Luxemburg, ALDE), que va ocupar aquest càrrec durant els dos darrers anys. També cal destacar el nomenament de la M.I. Sra. Meritxell Mateu (GPD) com a Vicepresidenta de l’APCE. L'Assemblea compta amb vint Vicepresidents que són elegits cada any a l’inici de la sessió ordinària i que resten en funcions fins a l'obertura de la següent sessió ordinària. D’acord amb el reglament de l’APCE, el President de l’APCE es pot fer substituir durant els debats que tenen lloc a l’hemicicle per un dels Vicepresidents, fet que ha tingut lloc, per exemple, durant el debat de la sessió que va tenir lloc el dia 25 de gener relatiu a l’informe d’activitats del Bureau i de la Comissió Permanent de l’APCE i durant el debat conjunt que va tenir lloc el dia 27 de gener relatiu a “El Mediterrani: una porta d'entrada per les migracions irregulars” i “El crim organitzat i els migrants”. En aquests debats fou confiada la tasca de presidir a la M.I. Sra. Meritxell Mateu (GPD).

 

Així mateix, també s’ha de destacar que la M.I. Sra. Sílvia Bonet (GPM) ha estat designada Vicepresidenta de la Comissió d’Afers socials, de la sanitat i del desenvolupament sostenible de l’APCE; i que la M.I. Sra. Meritxell Mateu (GPD) ha estat reelegida vicepresidenta del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE) i que ha estat nomenada presidenta de la Sots-comissió de les relacions exteriors. D’altra banda la M.I. Sra. Meritxell Mateu (GPD) ha estat designada per la Comissió d’afers jurídics i drets humans de l’APCE com ponent general d’un informe sobre la pena de mort i ha presidit la reunió dels «Chefs de délégations de commissions ad hoc pour l’observation des élections», reunió en la que s’informa sobre el treball realitzat sobre l’observació d’eleccions en les que participa l’APCE. El M.I. Sr. Carles Jordana (GPD) ha estat designat pel grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE) per integrar com a suplent la comissió ad hoc constituïda pel Bureau per participar en nom de l’APCE a la missió electoral que farà el seguiment de les eleccions legislatives anticipades que tindran lloc a l’Ex-república iugoslava de Macedònia el dia 24 d’abril del 2016.

 

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, l’APCE va decidir organitzar dos debats d’urgència, l’un sobre “Combatre el terrorisme internacional tot protegint les normes i els valors del Consell d'Europa” i l’altre sobre "La protecció de les dones i les transcripcions fidels de les veritats destorbadores", temes que han suscitat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals, i que han comptat amb invitats destacats com el Sr. Harlem Desir, Secretari d’Estat encarregat dels Afers europeus (França), i el Sr. Thorbjørn Jagland, Secretari General del Consell d’Europa.

 

Durant aquesta sessió, el Sr. Daniel Mitov, ministre d’Afers exteriors de Bulgària, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els parlamentaris. També s’han adreçat davant el plenari i han respost a les qüestions que han plantejat els parlamentaris, el Sr. Rosen Plevneliev, president de Bulgària, el Sr. Atef Tarawneh, President de la Cambra de Representants de Jordània, i la Sra. Lorella Stefanelli i el Sr. Nicola Renzi, Capitans Regents de Sant-Marino, aquests darrers han respost a la pregunta que els ha formulat la M.I. Sra. Silvia Bonet (GPM) que ha intervingut en nom del grup polític Socialiste (SOC). Així mateix, el Sr. Thorbjørn Jagland, Secretari General del Consell d’Europa, s’ha adreçat als parlamentaris per presentar el treball que està duent a terme en nom d’aquesta Institució.

 

La crisis migratòria i dels refugiats a Europa i el terrorisme internacional han estat els temes centrals d’aquesta sessió de l'Assemblea parlamentària del Consell de l'Europa. El primer tema s’ha abordat amb informes com “El Mediterrani: una porta d'entrada per les migracions irregulars” i “El crim organitzat i els migrants”. Pel que fa al terrorisme internacional, els informes debatuts han estat sobre “Els combatents estrangers a Síria i a Iraq” i “El combat contra el terrorisme internacional tot protegint les normes i els valors del Consell d'Europa”, debat en el que ha intervingut la M.I. Sra. Meritxell Mateu (GPD).

 

Durant aquesta sessió, els parlamentaris també han parlat sobre “L'escalada de la violència a l'Alt-Karabakh i en els altres territoris ocupats a Azerbaidjan” i sobre “Els habitants de les regions frontereres de l’Azerbaidjan que són deliberadament privats d'aigua”. Un debat conjunt relatiu a “Reforçar la protecció i el paper dels defensors dels drets humans dins els Estats membres del Consell d’Europe” i “Com prevenir la restricció inapropiada de les activitats de les ONGs a Europa?” ha comptat amb la intervenció de la M.I. Sra. Meritxell Mateu (GPD). La consellera general també ha intervingut, però aquesta vegada en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE), en els debats referents a “La situació a Kosovo” i a “L’accés a l’escola i a l’educació per a tots els infants”, mentre que la M.I. Sra. Silvia Bonet (GPM) ha intervingut en nom del grup polític Socialiste (SOC) en el debat sobre “La corrupció judicial: necessitat de posar urgentment en funcionament les propostes de l’Assemblea”.

 

A més, l’Assemblea ha acordat d’atorgar al Parlament de Jordània l’estatus de “Partenaire pour la démocratie”, al igual que ja va fer anteriorment amb el Parlament del Marroc i del Kirguistan i amb el Consell Nacional de Palestina. Aquest condició s’atorga a aquells parlaments nacionals d’estats de regions veïnes que no són membres del Consell d’Europa i que busquen col·laborar amb el Consell d’Europa en la defensa dels drets humans i de la democràcia.

 

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació del Consell General també han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

 

http://assembly.coe.int/DefaultF.asp

 

 

 

Galeria d'imatges