Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Una delegació del Consell General participa a la sessió d'estiu de l'APCE

Una delegació del Consell General participa a la sessió d'estiu de l'APCE

Estrasburg, 26-30 de juny del 2017.

Una delegació del Consell General encapçalada pel conseller general Carles Jordana (GPD) i integrada per les conselleres generals Sílvia Bonet (GPM), Judith Pallarès (GPL) i Patrícia Riberaygua (GPD) participa en la sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 317 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.

El vicepresident de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Antonio Gutiérrez Limones (Espanya, SOC), va ser l'encarregat de declarar oberta la tercera part de la sessió i va pronunciar un discurs davant dels membres de l’Assemblea. Tot seguit, es van ratificar els poders de les noves delegacions, així com les modificacions escaients dins la composició de les diferents comissions.

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, l’APCE va decidir organitzar un debat d’actualitat sobre la “Lutte comune européenne contre le terorrisme”, extrem que ha suscitat debat i molt d’interès entre els parlamentaris.

El Bureau i la Comissió Permanent van presentar llurs informes de les activitats dutes a terme en període fóra de sessions.

El conseller general Carles Jordana Madero (GPD), en tant que Vicepresident de l’APCE i d’acord amb el que disposa el reglament d’aquesta Assemblea, va substituir el President de l’APCE, Pedro Agramunt Font de Mora, en els següents debats, que van tenir lloc a l’hemicicle:

-         “Une réponse humanitaire et politique globales a la crise des migrations et des réfugiés en Europe”;

-         “Intervention de M. Nils Muižnieks, Commissaire aux droits de l’homme du Conseil de l’Europe”;

-         “Intervention de M. Morgan Johansson, ministre de la justice et des migrations de la Suède”;

-         “Les migrations, une chance à saisir pour le développement européen”;

-         “L’influence politique sur les médias et les journalistes indépendants”.

Un dels debats que més interès ha suscitat entre els parlamentaris ha estat l’informe sobre “La reconnaissance et la mise en oeuvre du principe de responsabilité à l’Assemblée parlementaire” presentat per Liliane Maury Pasquier (Suïssa, SOC) com a portaveu de la Comissió del Reglament, de les immunitats i dels afers institucionals de l’APCE, que es va aprovar per majoria absoluta.

No obstant, altres debats com “Promouvoir l’intégrité dans la gouvernance pour lutter contre la corruption politique”, Le contrôle parlementaire de la corruption: la coopération des parlements avec les médias d’investigation”, “Les migrations, une chance à saisir pour le développement européen” i “L’intégration des refugiés en période de fortes pressions: enseignements à tirer de l’expérience récente et exemples de bonnes pratiques” van suscitar la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que van voler expressar les seves opinions al respecte. 

Durant aquesta sessió, Lubomir Zaorélek, ministre d’Afers exteriors de la República Checa, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, va presentar el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i va respondre a les preguntes que li van formular els parlamentaris, entre elles la qüestió adreçada per la consellera general Sílvia Eloïsa Bonet Perot (GPM) en tant que portaveu del grup polític Socialista (SOC). 

També es van adreçar al plenari Georgios Kaminis, alcalde d’Atenes, i Duško Marković, Primer ministre de Montenegro, que va contestar a les preguntes que li van ser formulades pels parlamentaris, entre les que hi figurava la qüestió adreçada per la consellera general Judith Pallarés Cortés (GPL) com a portaveu del grup polític “Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe” (ALDE).

D’altra banda, Nils Muiznieks, Comissari dels drets de l’home del Consell d’Europa; Morgan Jahansson, Ministre de la justícia et de les migracions de Suècia; i Thorbjørn Jagland, Secretari General del Consell d’Europa, també van contestar els neguits i plantejaments que van ser exposats pels parlamentaris.

Cal destacar també l’informe presentat en aquesta sessió parlamentaria per part de la consellera general Sílvia Eloïsa Bonet Perot sobre “Le “Processus du Turin”: renforcer les droits sociaux en Europe”, després de ser designada com a ponent del mateix per la “Commission des questions sociales, de la Santé et du développement durable” el proppassat 28 de gener de 2016.

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la Delegació Andorrana del Consell d’Europa també han participat a les reunions de les Comissions de l’APCE de les que són titulars:

- La consellera general Patrícia Riberaygua Marme (GPD) ha presenciat el Seminari sobre “La Cour européenne des droits de l’homme: la voie à suivre, réussites et défis” organitzat per la Comissió “Questions Juridiques et droit de l’homme” on han intervingut entre altres, el Sr. Marc Bossuyt, President emèrit del Consell Constitucional de Bèlgica i el Sr. Krzystof Drzewicki, antic agent del govern de Polònia davant la “Cour européenne des droits de l’homme”. Alhora, també ha assistit, entre altres, al debat de l’informe sobre les “Répercussions sur les droits de l’homme de la réponse européenne aux migrations de transit en Méditerranée”, organitzat per la Comissió de l’APCE abans esmentada.

- La consellera general Judith Pallarés Cortés (GPL) en el marc de la Comissió “des migrations, des refugiés et des refugiés en Europe”, ha assistir al debat de l’informe “Une réponse humanitaire et politique globale à la crise des migrations et des refugiés en Europe. Així mateix, també ha presenciat el debat “Mettre fin aux violences sexuelles et au harcèlement des femmes dans l’espace public” en el marc de la Comissió “de la culture, de la science, de l’éducation et des médias” de l’APCE.

- La consellera general Sílvia Eloïsa Bonet Perot (GPM) ha assistit al debat sobre “Renforcer les droits des femmes dans l’économie” de l’APCE, així com a la presentació de l’informe “Les conflits transnationaux de responsabilité parentale” organitzada per la Comissió “des questions sociales, de la santé et du développement durable” de l’APCE.

- Finalment, el conseller general Carles Jordana Madero (GPD) ha presenciat el debat sobre “Empêcher l’extrémisme et le terrorisme et protéger les victimes” on ha intervingut, entre altres, el Sr. Brendan Cox, Fundador de la Fundació Jo Cox, del Regne Unit.

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

assembly.coe.int

Galeria d'imatges