Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Una delegació del Consell General participa a la sessió de tardor de l’APCE

Una delegació del Consell General participa a la sessió de tardor de l’APCE

Estrasburg, 9-13 d’octubre del 2017

Una delegació del Consell General encapçalada pel Sr. Carles JORDANA MADERO (GPD) i integrada per la Sra. Judith PALLARÉS CORTÉS (GPL), la Sra. Patrícia RIBERAYGUA  MARME (GPD) i el Sr. Víctor NAUDI ZAMORA (GPM-SDP) ha participat a una sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 324 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.

El Sr. Roger GALE (Regne Unit, CE), President interí de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, va declarar oberta la sessió i seguidament va pronunciar un discurs davant els membres de l’Assemblea. Acte seguit, es van ratificar els poders dels nous membres de les delegacions nacionals entre els quals figurava el Sr. Víctor NAUDI ZAMORA, així com les modificacions escaients dins la composició de les diferents comissions.

Desprès de descartar per una majoria inferior a 2/3 parts dels seus membres la demanda de debat d’urgència sobre “La situació humanitària extremadament preocupant dels Rohingya”, l’APCE va aprovar l’ordre del dia, acordant organitzar un debat d’urgència sobre “La nova Llei d’Ucraïna sobre l’educació ”, així com un debat d’actualitat sobre “La necessitat d’una solució política a la crisis a Catalunya”.

Altre punt a destacar en l’obertura d’aquesta sessió plenària ordinària, va ser la celebració d’una elecció presidencial arran de la dimissió del Sr. Pedro AGRAMUNT FONT DE MORA. Després d’obtenir en una tercera volta i per majoria simple el recolzament dels parlamentaris de l’Assemblea, la Sra. Stella KYRIAKIDES (Xipre, PPE), va ser nomenada Presidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

El Sr. Carles JORDANA MADERO va aprofitar l’ocasió per felicitar, en nom de la Delegació Andorrana a l’APCE i com a President de la mateixa, la Sra. Stella KYRIAKIDES (Xipre, PPE), actual Presidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

Durant el transcurs d’aquesta sessió, el Sr. Lubomir Zaorélek, ministre d’afers exteriors de la República Checa, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, va presentar el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i va respondre a les preguntes que li van formular els parlamentaris.

També ha tingut lloc la cinquena edició del lliurament del “Prix des Droits de l’Homme Václav Havel”, premi que recompensa les accions i reivindicacions de caràcter excepcional dutes a terme per la societat civil en defensa dels drets humans i que aquesta edició ha premiat al Sr. Murat ARSLAN, defensor turc per la independència de la magistratura.

Es van adreçar al plenari, intervinents com el Sr. Miloš ZEMAN, President de la República Checa, el Sr. Petro POROCHENKO, President d’Ucraïna i el Secretari General del Consell d’Europa, Sr. Thorbjørn JAGLAND, que va respondre als neguits plantejats pels membres de les diferents delegacions nacionals de l’APCE.

El Bureau i la Comissió Permanent van presentar davant de l’Assemblea Parlamentària els seus corresponents informes d’activitat fóra de sessions i el Ple de l’Assemblea també va elegir per majoria el Sr. Lado CHANTURA, candidat a títol de Geòrgia, com a Jutge al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

 

Un dels debats que més interès ha suscitat entre els parlamentaris ha estat el debat sobre “La promoció i el reforçament de la transparència, de la responsabilitat i de la integritat dels membres de l’Assemblea Parlamentària”, debat que va estar presidit pel Sr. Carles JORDANA MADERO, en tant que Vice-President de l’APCE, d’acord amb el que disposa el Reglament d’aquesta Assemblea.

Altres debats com “Les activitats de l’Organització de cooperació i de desenvolupament econòmic (OCDE) durant 2016-2017”  i “Promoure i sancionar els crims contra la humanitat i fins i tot eventuals genocidis comesos per Daesh”, han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han expressat obertament les seves reflexions i inquietuds al Ple.

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació del Consell General també han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries:

-  La  Sra. Judith PALLARÉS (GPL) ha assistit a l’audició conjunta sobre els emigrants i els mitjans de comunicació organitzada per la Comissió de la cultura, la ciència, de l’educació i dels mitjans de comunicació de l’APCE conjuntament amb la Comissió de les migracions, dels refugiats i de les persones desplaçades on han intervingut experts com el Sr. Robert McNeil, responsable dels medis de comunicació de la Universitat d’Oxford del Regne Unit i el Sr. Tom LAW, Director de comunicació de la Xarxa de periodisme ètic de Londres. Així mateix, ha presenciat un debat sobre l’informe titulat “La llibertat dels mitjans en tant que condició per les eleccions democràtiques” organitzat per la Comissió de la cultura, la ciència, de l’educació i dels mitjans de comunicació de l’APCE.

-  La  Sra. Patrícia RIBERAYGUA (GPD) ha assistit, entre altres, al debat sobre els informes titulats “l’abolició de la pena de mort: 15è dia mundial contra la pena de mort” i “Les amenaces contra la primacia de dret en els Estats membres”, respectivament,  organitzat per la Comissió d’afers jurídics i drets humans de l’APCE.

-  El  Sr. Víctor NAUDI (GPM-SDP) ha assistit a l’audició conjunta sobre les dones i el càncer de mama organitzada per la Comissió d’afers socials, de la sanitat i del desenvolupament sostenible de l’APCE conjuntament amb la Comissió sobre la igualtat i la no discriminació on han intervingut experts com la Sra. Donata LARDA i la Sra. Elizabeth BERGSTAN NORDSTRÖM, Presidenta de l’Assemblea de Suècia  contra el càncer de mama. Així mateix, ha presenciat un debat sobre l’informe titulat “Promoure els drets humans i eliminar les discriminacions respecte les persones intersexe” organitzat per la Comissió d’afers socials, de la sanitat i del desenvolupament sostenible de l’APCE.

-  El Sr. Carles JORDANA (GPD) ha assistit, entre altres, al debat sobre l’informe titulat “La situació a Síria i els seus efectes als països veïns”, així com a un debat sobre “Els recents desenvolupaments a Turquia” .

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

-          http://assembly.coe.int/DefaultF.asp

 

 

 

 

 

 


Galeria d'imatges