Dia Europeu contra el tràfic d’Éssers Humans: una xacra social
Amb motiu del Dia Europeu contra el tràfic d’Éssers Humans, i que se celebra el 18 d’octubre, el Consell General ha volgut sumar-se als actes convocats per la Unió Interparlamentària (UIP) i donar visibilitat a la situació de vulnerabilitat que pateixen milers de persones víctimes de tràfic d'éssers humans, una de les majors xacres del segle XXI.
El documental “To Kyma. Rescat al mar Egeu” documenta visualment i dona a conèixer el conflicte internacional focalitzat, en aquest cas, a l'illa grega de Lesbos.
La subsíndica general, Meritxell Palmitjavila ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als assistents a la projecció i posterior debat del documental “To Kyma. Rescat al mar Egeu”, dirigit per David Fontseca i Arantza Diez.
A l’acte, que ha tingut lloc al cinema Illa Carlemany, també hi han assistit la síndica general, Roser Suñé, els presidents dels grups parlamentaris, Ferran Costa i Pere López, les conselleres generals, Susanna Vela, Sandra Codina, Berna Coma i la secretària d'Estat d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Teresa Milà. També van ser-hi presents representants de Mans Unides, d’AINA i la SAC.
Jaume Planellas, vinculat a l’associació Aina i voluntari en un camp de refugiats situat entre Macedònia i Grècia, ha obert el debat explicant la seva experiència i el seu punt de vista.
El documental “To Kyma. Rescat al mar Egeu” explica la història d'un grup de socorristes catalans - alguns d’ells fundadors de la ONG Proactiva Open Arms- que s’instal·len com a voluntaris a l'illa grega de Lesbos per salvar vides al mar. L’objectiu és el rescat de milers de persones que fugen de la barbàrie de Síria, l’Iraq o l’Afganistan, i es juguen la vida creuant l’Egeu des de Turquia en barcasses de goma sobrecarregades i protegits amb armilles salvavides i amb flotadors. És un trajecte de deu quilòmetres que pot ser mortal: viatgen en llanxes pneumàtiques o en vells vaixells en desús gestionades per màfies que es mouen només interès econòmic, fent més dur el drama dels refugiats de la guerra .
La vocació d’aquests socorristes, el seu altruisme i la seva professionalitat els han convertit en autèntics herois a Lesbos: salten al mar diàriament per salvar les vides d’uns altres herois, els milers de refugiats, que en els millors dels casos, trepitgen terra europea després d'un viatge perillós i traumàtic.