Sou a: Inici / ca / Notícies / La delegació andorrana participa en la sessió plenària de tardor de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE)

La delegació andorrana participa en la sessió plenària de tardor de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE)

Consell general, 14 d'octubre del 2022

Del 10 al 14 d’octubre té lloc la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per parlamentaris (representants i suplents) procedents de 46 Estats membres. La delegació del Consell General està encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (Grup Parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (Grup Parlamentari Independent) i pel Sr. Carles Naudi (Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos).

 

Aquesta sessió de l’APCE ha debutat amb l’adopció per unanimitat de l’ordre del dia, procedint també a la verificació de poders d’algunes delegacions nacionals i a l’elecció d’un vicepresident a títol de França. Seguidament s’ha acordat organitzar dos debats d’actualitat, el primer sobre “Les hostilités militaires entre l’Azerbaïdjan et l’Arménie, en particulier les frappes contre des implantations et infrastructures civiles” i el segon sobre “Menaces d'interdiction des manifestations Pride dans les États membres du Conseil de l'Europe”. Així mateix, s’ha decidit dur a terme un debat d’urgència sobre “Conséquences politiques de l'agression de la Fédération de Russie contre l'Ukraine”.

 

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com “Soutenir une perspective européenne pour les Balkans occidentaux”, “Sensibilisation et lutte contre l’islamophobie, ou le racisme antimusulman, en Europe”, “Détournement du système d’information de Schengen par des États membres du Conseil de l’Europe pour infliger des sanctions à motivation politique, Le respect des obligations et engagements de la Türkiye”, “Le respect des obligations découlant de l’adhésion au Conseil de l’Europe de la Hongrie”, “Pays tiers sûrs pour les demandeurs d’asile”, “Renvois en mer et sur terre: mesures illégales de gestion des migrations”, “Conséquences politiques de l'agression de la Fédération de Russie contre l'Ukraine”, “Les conséquences du Brexit pour les droits humains sur l’île d’Irlande”, “Pour des règles du jeu équitables – mettre fin à la discrimination à l’égard des femmes dans le monde du sport”, “Le respect des obligations découlant de l’adhésion au Conseil de l’Europe de la Roumanie”, “L’avenir du travail passe par le réexamen des droits du travail” i “Prévenir la discrimination vaccinale” han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte.

 

Durant aquesta sessió, el Sr. Thomas Byrne, secretari d’estat d’Afers Europeus d’Irlanda, país que deté la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres davant l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els membres de les delegacions. També s’han adreçat al plenari:

 

- Sr. Michael D. Higgins, president d’Irlanda.

- Sr. Ignazio Cassis, conseller federal, President de la Confederació suïssa.

- Sr. Edi Rama, primer ministre d’Albània.

- Sr. Volodymyr Zelensky, president d’Ucraïna.

- Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa.

 

Així mateix ha tingut lloc durant la sessió la desena edició dels “Prix des droits de l’homme Václav Havel”, premi dotat amb 60.000 euros que recompensa les accions dutes a terme per la societat civil en la defensa dels drets humans, i que aquesta edició ha premiat al polític, escriptor i historiador rus, Sr. Vladimir Kara-Murza. El Sr. Kara-Murza és també un dels líders de l’oposició a la Federació Russa, un crític constant del govern rus i cofundador del Comitè Rus Antibel·licista creat per oposar-se a la invasió d’Ucraïna de Vladimir Putin. Va ser arrestat i empresonat l’abril del 2022 i va ser acusat de traïció, juntament amb altres càrrecs. Els altres dos candidats preseleccionats, que també han rebut diplomes durant aquesta cerimònia, han estat la Coalition Arc-en-ciel/Campagne pour les droits des LGBTQIA+, una agrupació d’organitzacions de drets humans, grups de drets LGBTQIA+ i altres moviments cívics a Hongria, i la Coalition Ukraine 5 AM, un grup d’organitzacions ucraïneses de drets humans que tenen com a objectiu descobrir, documentar, recopilar i preservar proves, alhora que sensibilitzar la població, sobre crims de guerra i crims contra la humanitat presumptament comesos a Ucraïna durant la guerra.

 

A més del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, destacant una reunió del Comitè Mixt, fòrum encarregat de la coordinació de les activitats entre el Comitè de Ministres i l’Assemblea Parlamentària, que ha pres nota de l’organització de la propera Cimera de Caps d'Estat i de Govern del Consell d'Europa que haurà de plantejar una revisió dels objectius d’aquesta institució supranacional a fi de reafirmar la defensa dels drets humans, de la democràcia i de l’Estat de dret a Europa.

 

D’altra banda, els membres de la delegació han assistit a la presentació del Pla Nacional per la Infància i l’Adolescència que ha tingut lloc al Consell d’Europa per part de les Sres. Judith Pallarés Cortés, ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, i la Sra. Ester Vilarrubla Escales, ministra d’Educació i Ensenyament Superior. L’objectiu d’aquesta presentació és donar a conèixer als països que formen part del Consell d’Europa el Pla més actualitzat i modern que existeix a Europa a data d’avui en relació als drets dels menors.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

 

https://pace.coe.int/fr/pages/session-202210