Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

27 de gener del 2023

Del 23 al 27 de gener ha tingut lloc la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per parlamentaris -representants i suplents- procedents de 46 Estats membres d’aquesta organització supranacional. La delegació del Consell General ha participat en aquesta sessió de l’APCE encapçalada per la Sra. Mònica Bonell -Grup Parlamentari Demòcrata- i integrada pel Sr. Carles Naudi -Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos-.

Aquesta sessió de l’APCE ha debutat amb l’adopció per unanimitat de l’ordre del dia, procedint també a la verificació de poders de les delegacions nacionals. Un dels aspectes més rellevants que han tingut lloc durant aquesta sessió ha estat la reelecció del Sr. Tiny Kox (Països Baixos, GUE), com a President de l’APCE, resultant elegit per 175 vots contra els 44 vots que ha obtingut el segon candidat, el Sr. Oleksandr Merezhko (Ucraïna, CE/AD).

Seguidament es va acordar organitzar un debat d’urgència sobre “Questions juridiques et violations des droits de l'homme liées à l’agression de la Fédération de Russie contre l’Ukraine”, i dos debats d’actualitat sobre “Les tensions récentes entre Pristina et Belgrade” i “Répondre aux conséquences humanitaires du blocus du corridor de Latchine”.

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com “Traiter la question des combattants étrangers de Daech et de leurs familles qui rentrent de Syrie et d’ailleurs dans les États membres du Conseil de l’Europe”, “Violences sexuelles liées aux conflits”, “Le Sommet de Reykjavik du Conseil de l'Europe : Unis autour de valeurs face à des défis hors du commun”, “Impact environnemental et conflits armés”, “Les applications de traçage des contacts: défis éthiques, culturels et éducatifs”, “La Convention d’Istanbul: progrès et défis”, “Le rôle et la responsabilité des hommes et des garçons dans l’élimination de la violence à l’égard des femmes et des filles fondée sur le genre”, “Trouver des solutions à la captivité conjugale”, “L'évolution de la procédure de suivi de l'Assemblée (janvier-décembre 2022)”, “Le respect des obligations et engagements de la République de Moldova”, “Émergence des systèmes d’armes létales autonomes (SALA) et leur nécessaire appréhension par le droit européen des droits de l’homme” i “Construire les réseaux universitaires ouverts du Conseil de l'Europe (OCEAN)” han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte.

Durant aquesta sessió, s’han adreçat al plenari:

- Sra. Katrin Jakobsdóttir, primera ministra d’Islàndia.

- Sra. Annalena Baerbock, ministra d’afers exteriors d’Alemanya.

- Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa.

- Sra. Oleksandra Matviichuk, directora del Centre per les Llibertats Civils, premi Nobel de la Pau 2022.

En quant a la delegació andorrana, cal destacar que en representació del grup polític Aliança dels Demòcrates i dels Liberals per a Europa (ADLE), la Sra. Mònica Bonell continua essent membre de la Comissió pel respecte de les obligacions i dels compromisos dels Estats membres del Consell d’Europa (Commission de suivi). Aquesta comissió amb caràcter privat, a la que només poden participar aquells parlamentaris que hagin estat designats pels seus respectius grups polítics, és l’encarregada de vetllar pel compliment de les obligacions dels Estats membres en virtut de l'Estatut del Consell d'Europa, el Conveni Europeu de Drets Humans i la resta de Convenis de l'Organització dels quals siguin part, així com vetllar pel compliment dels compromisos adquirits per les autoritats dels Estats membres quan van entrar al Consell d'Europa.

També convé assenyalar que l’APCE ha elegit dues jutgesses al Tribunal Europeu dels Drets Humans, essent designades la Sra. Anne Louise Haahr Bormann, a títol de Dinamarca, i la Sra. Oddný Mjöll Arnardóttir, a títol d’Islàndia.

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, com ja és habitual, els membres de la delegació han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries.

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

https://pace.coe.int/fr/pages/session-202301

Galeria d'imatges