Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

28 de gener del 2021

Del 25 al 28 de gener ha tingut lloc la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 648 parlamentaris (representants i suplents) procedents de 47 Estats membres. Aquesta vegada, i degut a la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, la sessió s’ha dut a terme de manera híbrida, permetent així als seus membres connectar-se a distància o bé estar presents a Estrasburg. La delegació del Consell General encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (Grup Parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (Grup Parlamentari Liberal) i pel Sr. Oliver Alis (Grup Parlamentari Terceravia+Unió Laurediana+Independents) ha participat en aquesta sessió de l’APCE, a la qual el Sr. Pere López ha assistit presencialment a Estrasburg.

 

Aquesta sessió de l’APCE va debutar amb l’adopció per unanimitat de l’ordre del dia, procedint també a la verificació de poders de les delegacions nacionals, essent contestats els poders de la delegació de la Federació de Rússia per no respectar les obligacions i compromisos adquirits davant del Consell d’Europa.

No obstant, després de debatre en sessió aquesta contestació de poders, l’Assemblea ha ratificat els poders d’aquesta delegació.

 

Després va tenir lloc la reelecció del Sr. Hendrik Daems (Bèlgica, ADLE) com a president de l’APCE.

 

Seguidament es va acordar organitzar un debat d’actualitat sobre “L'arrestation et la détention d'Alexei Navalny en janvier 2021” i sobre “La liberté d’expression (article 10 de la CEDH) menacée par les «Géants du Web»”.

 

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com “Les juges doivent rester indépendants en Pologne et en République de Moldova”, “Modification du Règlement de l’Assemblée – suivi de la Résolution 2319 (2020) sur la Procédure complémentaire conjointe entre le Comité des Ministres et l’Assemblée parlementaire en cas de violation grave par un État membre de ses obligations statutaires”, “Restrictions des activités des ONG dans les États membres du Conseil de l'Europe i Le profilage ethnique en Europe: une question très préoccupante” han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte.

 

Cal assenyalar que el Sr. Pere López ha intervingut durant els debats sobre “Mise en œuvre des arrêts de la Cour européenne des droits de l’homme i “Vaccins contre la covid-19: considérations éthiques, juridiques et pratiques, debats que han suscitat l’interès dels parlamentaris europeus.

 

Durant aquesta sessió, el Sr. Heiko Maas, ministre federal d’Afers estrangers d’Alemanya, país que deté la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres davant l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els membres de les delegacions. També s’han adreçat al plenari i han respost a les qüestions que han plantejat els parlamentaris, la Sra. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, antiga ministra federal de la Justícia d’Alemanya, el Sr. Didier Reynders, Comissari europeu de Justícia, el Sr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització mundial de la Salut (OMS), i la Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa.

 

D’altra banda, durant aquesta sessió han tingut lloc les eleccions de diverses personalitats. Primerament, l’elecció del secretari general adjunt del Consell d’Europa, resultant elegit per majoria absoluta en primera votació, el Sr. Bjørn Berge, després d’haver aconseguit 140 vots contra els 108 vots que va aconseguir l’altra candidata, la Sra. Leyla Kayacik. Després, l’elecció del secretari general del l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, resultant elegida per majoria absoluta en primera votació, la Sra. Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, després d’haver aconseguit 240 vots contra els 60 vots que va aconseguir l’altre candidat, el Sr. Wojciech Sawicki. La Sra. Despina Chatzivassiliou-Tsovilis esdevé la primera dona en ocupar aquest càrrec després de 72 anys d’història de l’Assemblea Parlamentària. Així mateix, també es van elegir els jutges al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol de Suïssa i de Grècia.

 

En quant a la delegació andorrana, la Sra. Mònica Bonell ha estat nomenada, amb l’acord unànime del grup polític Aliança dels Demòcrates i dels Liberals per a Europa (ADLE), segona vicepresidenta de la Comissió de les migracions, dels refugiats i de les persones desplaçades. Així mateix, a proposta de l’ADLE, també ha estat designada membre de la Comissió pel respecte de les obligacions i dels compromisos dels Estats membres del Consell d’Europa (Commission de suivi). Aquesta comissió amb caràcter privat, a la que només poden participar aquells parlamentaris que hagin estat designats pels seus respectius grups polítics, és l'encarregada de vetllar pel compliment de les obligacions dels Estats membres en virtut de l'Estatut del Consell d'Europa, el Conveni Europeu de Drets Humans i la resta de Convenis de l'Organització dels quals siguin part, així com vetllar pel compliment dels compromisos adquirits per les autoritats dels Estats membres quan van entrar al Consell d'Europa.

 

També cal destacar la reelecció del Sr. Pere López com a representant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) al Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO). El GRECO té l’encàrrec d’assegurar el compliment dels estàndards anticorrupció del Consell d’Europa per part dels Estats membres a través d'un procés dinàmic de revisió recíproca que ajuda a identificar els buits en les polítiques nacionals contra la corrupció i, per tant, recomana als Estats membres dur a terme les reformes legislatives, institucionals i pràctiques necessàries.

 

A més del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

 

https://pace.coe.int/fr/pages/session-202101

 

 

 

 

Galeria d'imatges