Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió de tardor de l'Assemblea parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Sessió de tardor de l'Assemblea parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Estrasburg, del 30 de setembre al 4 d'octubre del 2019

Una delegació del Consell General encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (Grup Parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (Grup Parlamentari Liberal) i pel Sr. Josep Majoral (Grup Parlamentari Terceravia-Unió Laurediana-Independents), ha participat a una sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 324 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.

Abans de començar amb els treballs programats per aquesta sessió de l’APCE, el grup polític dels Socialistes, Demòcrates i Verds (SOC) va nomenar com a nou vicepresident d’aquest grup al Sr. Pere López; càrrec que ha ostentat des de l’inici d’aquesta sessió.

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, l’APCE va procedir a la verificació de poders d’algunes delegacions que han renovat als seus parlamentaris, i després va acordar organitzar un debat d’urgència sobre “Sauver des vies en Méditerranée: le besoin d’une réponse rapide”, i un debat d’actualitat sobre “Violation des droits démocratiques et répression des manifestations pacifiques en Fédération de Russie dans le contexte des élections au Conseil de la ville de Moscou”. Seguidament, els membres de l’Assemblea van guardar un minut de silenci per retre homenatge a qui fou president de França i copríncep d’Andorra, el Sr. Jacques Chirac.

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com “Améliorer la protection des lanceurs d’alerte partout en Europe”, “Nécessité d'un ensemble de normes communes pour les institutions du médiateur en Europe”, La Banque de développement du Conseil de l’Europe: contribuer à la construction d'une société plus inclusive”, “Protéger et soutenir les victimes du terrorisme”, “Dialogue postsuivi avec la Macédoine du Nord”, “Violences obstétricales et gynécologiques”, “Un statut juridique pour les «réfugiés climatiques»”, “Fonctionnement des institutions démocratiques en République de Moldova”, “La conservation du patrimoine culturel juif” i “L’émigration de travail en Europe de l’Est et son impact sur l’évolution sociodémographique dans ces paysvan generar la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que van voler expressar les seves opinions al respecte.

Durant aquesta sessió, la Sra. Amélie de Montchalin, secretària d’Estat del ministre per Europa i pels Afers estrangers de França, país que presideix el Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres davant l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els membres de les delegacions. Així mateix s’han adreçat al Plenari i han respost a les qüestions que han plantejat els parlamentaris, el Sr. Emmanuel Macron, president de França i copríncep d’Andorra, i el Sr. Rolf Wenzel, governador de la Banca de desenvolupament del Consell d’Europa. Així mateix, la Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa, que va ser nomenada durant la darrera sessió de l’APCE, ha contestat a les preguntes que li han posat els parlamentaris durant la seva participació a l’hemicicle.

D’altra banda ha tingut lloc la setena edició dels “Prix des droits de l’homme Václav Havel”, premi que recompensa les accions dutes a terme per la societat civil en la defensa dels drets humans, i que aquesta edició ha premiat conjuntament a la “Iniciativa dels joves pels drets humans”, entitat que promou la reconciliació mitjançant l’establiment de vincles entre els joves dels Balcans, pertanyents a diferents grups ètnics, regions i països, i al Sr. Ilham Tohti, un intel·lectual uigur de renom públic a la Xina, que actualment es troba a la presó, i que ha treballat per a millorar la situació de la minoria uigur i per a promoure el diàleg interètnic i la comprensió a la Xina. Així mateix, l’Assemblea també ha elegit el jutge al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol de Portugal.

Una cerimònia commemorativa amb motiu de la celebració del 70è aniversari del Consell d'Europa, i a la que han assistit els membres de la delegació andorrana, ha comptat amb la presència de reconegudes personalitats com el Sr. Emmanuel Macron, president de França i copríncep d’Andorra, el Sr. António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, el Sr. Felipe González, ex-president d’Espanya i president de la Fundació Felipe González, el Sr. Roland Ries, alcalde d’Estrasburg, la Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa, la Sra. Liliane Maury Pasquier, presidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, el Sr. Linos-Alexandre Sicilianos, president del Tribunal Europeu dels Drets Humans, i el Sr. Luca Parmitano, Astronauta - ESA, comandant de l’Expedició 61 de la Estació espacial internacional.

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació han participat en les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries. Els consellers generals també van donar el seu suport a l’esdeveniment organitzat per l’APCE sobre «la sensibilisation au cancer du sein».

Una trobada informal amb les joves estudiants del Lycée Comte de Foix, Chiara Briantais, Manon Desert i Amélia Drogue, guanyadores del concurs de redacció “Imaginar l’Europeu(a) del futur” promogut pel Consell d’Europa amb motiu de la celebració del seu 70è aniversari, ha permès als membres de la delegació conèixer a les estudiants i poder congratular-les per haver guanyat aquest concurs d’àmbit europeu, així com intercanviar unes breus impressions sobre el funcionament i l’organització del Consell d’Europa i de la seva Assemblea Parlamentària.

 

La informació sobre aquest concurs la trobareu en:

https://70.coe.int/fr/essay-competition

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

www.assembly.coe.int/nw/Home-FR.asp

Galeria d'imatges