Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Rousseau pronuncia la conferència 'Els drets humans contra la democràcia?'

Rousseau pronuncia la conferència 'Els drets humans contra la democràcia?'

Consell General, 19 de desembre de 2018.

El president del Tribunal Constitucional, Dominique Rousseau, ha estat l'encarregat de pronunciar la conferència 'Els drets humans contra la democràcia?' dins del Cicle de Conferències sobre la Democràcia que el Consell General organitza amb motiu del 25è aniversari de la Constitució. El títol, intencionadament polèmic, porta a la reflexió sobre determinades situacions que es donen en l'actualitat. En qualsevol cas, per a Rousseau "la democràcia és l'equilibri entre el sufragi universal i el respecte als drets humans", de manera que sense el respecte als drets humans no hi pot haver democràcia. 

Paraules de benvinguda del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu de la conferència 'Els drets humans contra la democràcia?':

Distingides autoritats,

Senyores i senyors,

Bona tarda i sigueu benvinguts. El Consell General obre una vegada més les seves portes a un acte que estem convençuts que ens convidarà, a tots plegats, a la reflexió.

Avui acollim una conferència més dins del Cicle de Conferències sobre la Democràcia, que el Consell General organitza aquest any amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la Constitució.

En aquesta ocasió, comptem amb la participació de Dominique Rousseau, que parteix d’un títol provocador: “Els drets humans contra la democràcia?”.

Dominique Rousseau és membre del Tribunal Constitucional des de l’abril del 2016, en substitució de Pierre Subra de Bieusses, i president d’aquest mateix Tribunal des del mes de setembre.

Val a dir que Rousseau va arribar al Tribunal Constitucional amb una sòlida carrera professional, tant en l’àmbit jurídic com acadèmic. És professor de Dret Constitucional a la Universitat de París 1 Panthéon-Sorbonne i, entre d’altres, codirector de l’Escola de Dret de la Sorbona.

Membre honorari de l'Institut Universitari de França, Dominique Rousseau va crear i dirigir el Centre d’Estudis i de Recerques Comparades Constitucionals i Polítiques de 1987  a 2010. Així mateix, va ser membre del Consell Superior de la Magistratura a França entre els anys 2002 i 2006.

L’objectiu del Cicle de Conferències sobre la Democràcia és aportar elements de reflexió sobre els reptes de la democràcia avui dia, el sistema representatiu, els mecanismes de participació, el paper de les xarxes socials o els mitjans de comunicació, entre d’altres.

Fins a la data, hem comptat per a aquest Cicle amb filòsofs, sociòlegs i escriptors. Vam començar amb l’Antoni Puigverd i a ell l’han seguit Salvador Cardús, Victòria Camps, Daniel Innerarity i Javier Cercas.

És molt probable que avui, el Sr. Dominique Rousseau ens aporti un punt de vista diferent. Vaig tenir l’oportunitat de sentir la seva ponència inaugural en el marc de les jornades que es van organitzar per celebrar el 25è aniversari del Tribunal Constitucional, i allà va reivindicar el paper dels tribunals constitucionals com a garants de l’equilibri democràtic entre les diferents institucions.

Vull agrair al Sr. Dominique Rousseau que hagi acceptat la nostra invitació, i també a tots vostès la seva assistència. Moltes gràcies.

Les fotografies de l'acte es poden veure en el següent enllaç: Flick'r

Galeria d'imatges