Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Roser Suñé assisteix a la Conferència europea de Presidentes i Presidents de parlaments

Roser Suñé assisteix a la Conferència europea de Presidentes i Presidents de parlaments

25 d'octubre del 2019

Els dies 24 i 25 d’octubre, la Sra. Roser Suñé Pascuet, síndica general, ha assistit a la Conferència europea de Presidentes i Presidents de parlaments organitzada per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), i que ha tingut lloc a Estrasburg. També ha format part de la delegació andorrana la Sra. Mònica Bonell Tuset, presidenta de la delegació del Consell General a l’APCE.

Aquestes conferències venen celebrant-se des de fa més de 25 anys, amb una periodicitat bianual, i tenen com a finalitat compartir informació i experiències així com sensibilitzar als parlaments nacionals sobre els problemes que afecten Europa, especialment en l’àmbit de l’adaptació de la democràcia representativa a les condicions canviants de l’entorn geo-polític europeu i del món en general.

Havent entrat a formar part del Consell d’Europa a finals de l’any 1994, el Consell General ha participat a gairebé totes les conferències de presidentes i presidents celebrades des d’ençà.

Aquesta Conferència es desenvolupa al voltant de tres eixos d’actualitat que han estat presentats per la Sra. Liliane Maury Pasquier, presidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. També hi ha intervingut la Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa. Els temes a debatre han estat els següents:

1- «Notre maison commune européenne »: les 70 prochaines années. Aquest punt ha estat presentat conjuntament pel Sr. Richard Ferrand, president de l’Assemblea Nacional de França, i per la Sra. Marina Carobbio Guscetti, presidenta del Consell Nacional de Suïssa.

2- Mise en oeuvre du Programme 2030 de l’ONU et de ses objectifs de développement durable: contribution des parlements. Aquest punt ha estat presentat per la Sra. Gabriela Cuevas Barron, presidenta de la Unió Interparlamentària.

Aquest és el tema que ha estat triat per la Síndica General per adreçar-se, emprant una de les llengües oficials del Consell d’Europa, als parlamentaris i a les diverses personalitats assistents a aquesta Conferència, fent menció de la importància de que “...nous les parlementaires, détenteurs du pouvoir législatif et représentants du peuple, nous avons, d’une part, un rôle essentiel de contrôle et de suivi de l’implémentation de ces Objectifs de développement durable par nos respectifs gouvernements et, d’autre part, un rôle fondamental de divulgation et de sensibilisation de la citoyenneté sur les questions soulevant le développement durable dans tous ces domaines. C’est à nous de nous impliquer en veillant à ce que les textes législatifs et les travaux parlementaires respectent et soient cohérents avec les exigences de l’Agenda 2030.”.

3- Les femmes en politique et le discours públic. Quel rôle les parlements nationaux peuvent-ils jouer dans la lutte contre la montée du harcèlement et du discours de haine à l’encontre des femmes politiques et parlementaires? Aquest punt ha estat presentat conjuntament per la Sra. Tone Wilhelmsen Trøen, presidenta del Stortinget de Noruega, i pel Sr. Michael Kaufman, autor i cofundador de la Campanya del Llaç Blanc.

A més de participar en els diferents actes oficials organitzats per l’APCE, la Sra. Roser Suñé Pascuet, juntament amb diverses Presidentes de Parlaments, ha assistit el dia 25 d’octubre a un esmorzar de treball ofert per la Sra. Liliane Maury Pasquier, Presidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, per així poder debatre les experiències i els reptes als quals s’enfronten les dones parlamentàries en la vida política.

Així mateix, la Síndica General ha assistit a una reunió de treball organitzada pel Sr. Demetris Syllouris, president del Parlament de Xipre, i a la qual també han assistit les presidentes i els presidents d’altres parlaments de petits països, amb l’objectiu d’informar i fer el punt sobre la Conferència de Presidents de Parlaments de Petits Estats d’Europa que tindrà lloc a Xipre els dies 26 i 27 de novembre d’enguany.

D’altra banda, aprofitant que té lloc a Estrasburg aquesta Conferència europea de Presidentes i Presidents de parlaments, la  Sra. Roser Suñé i la Sra. Mònica Bonell s’han reunit amb la delegació monegasca, formada pel Sr. Stéphane Valeri, president del Consell Nacional de Mònaco, per la Sra. Brigitte Boccone-Pages, vicepresidenta del Consell Nacional de Mònaco, i pel Sr. José Badia, president de la Comissió de Relacions Exteriors del Consell Nacional de Mònaco i president de la delegació monegasca a l’APCE, a fi d’intercanviar impressions sobre les negociacions que ambdós països estan duent a terme amb la Unió Europea.


Discours de la Présidente du Consell General - Parlement- de la Principauté d'Andorre, Mme. Roser Suñé


 Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

http://website-pace.net/fr/web/apce/conferences

Galeria d'imatges