Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Reunió anual de l'Assemblea Regional Europa de la francofonia

Reunió anual de l'Assemblea Regional Europa de la francofonia

Barcelona, 25 d'octubre del 2022

©Parlament de Catalunya

Descarrega l'imatge (mida original)

Del 23 al 26 d’octubre del 2022, té lloc a Barcelona la XXXIV Assemblea Regional Europa de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF). La secció andorrana presidida pel Sr. Carles Sánchez (GPS) i integrada pels Srs. Raül Ferré (GPCC) i Marc Magallón (GPI) participa en aquesta reunió juntament amb representants d’altres 18 seccions vingudes d’arreu d’Europa.

La sessió ha debutat amb una reunió de la Conferència de presidents de la Regió Europa a la qual ha assistit el Sr. Carles Sánchez i en la que, entre altres qüestions, s’ha adoptat l’ordre del dia de l’Assemblea Regional, s’ha determinat les properes reunions de l’Assemblea i de la Conferència, s’ha informat sobre el programa d’accions de cooperació en favor de diverses associacions d’ajuda als refugiats ucranians, s’ha presentat una carta de la secció d’Armènia sobre el conflicte amb Azerbaidjan i, finalment, s’ha assenyalat la demanda del Parlament d’Ucraïna per formar part de l’APF.

Seguidament ha debutat la sessió de l’Assemblea Regional Europa amb les paraules de benvinguda de la Sra. Alba Vergés, primera vicepresidenta del Parlament de Catalunya, i amb les intervencions dels Srs. Jean-Charles Luperto, encarregat de la missió Europa de l’APF, Bruno Fuchs, secretari general parlamentari de l’APF, i Duarte Pacheco, president de la Unió Interparlamentària (UIP).

Els treballs de l’Assemblea Regional Europa, centrats en el tema “Els parlaments i els drets humans”, s’han dividit en tres panells, cadascun dels quals ha comptat amb la participació de diferents experts que han permès establir un debat enriquidor amb els parlamentaris presents.

Els tres panells, citats anteriorment, han estat els següents:

  • Panell 1: La cooperació interparlamentària, una eina de la defensa dels drets humans.

La Sra. Meritxell Serret, Ministra d’Acció Exterior i de la Unió Europea del Govern de la Generalitat de Catalunya, i els Srs. Damien Cottier, President de la Comissió d’Afers jurídics i dels drets humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), i Duarte Pacheco, President de la Unió Interparlamentària (UIP), han estat els encarregats d’obrir el debat d’aquest panell.

  • Panell 2: La protecció dels drets humans dels parlamentaris.

Aquest panell ha comptat amb la participació dels Srs. Josep Casadevall, ex-jutge i ex-vicepresident del Tribunal europeu dels drets humans, i Frédéric Bouhon, professor d’universitat especialista en dret parlamentari i drets humans.

  • Panell 3: Els drets a la llibertat d’expressió i de reunió dels parlamentaris.

Aquest panell ha comptat amb les intervencions del Srs. Samuel Cogolati, Vicepresident del Comitè de drets humans dels parlamentaris de la Unió Interparlamentària (UIP), i David Bondia, ex-president de l’Institut de drets humans de Catalunya.

El Sr. Carles Sánchez ha pres la paraula en aquest panell on ha destacat que “La Région Europe de l’APF doit être un modèle efficace soutenant des valeurs et des libertés qui donnent au citoyens la dignité et les droits dont ils ont besoin. Et il faut le faire sous un modèle évolutif, de défense des droits, en élargissant sa portée et sa capacité.”

Abans de concloure amb els treballs de la sessió, també s’han adreçat a l’hemicicle els Srs. Stéphane Sarrazin, encarregat de la missió América de l’APF, i Dah Sansan, encarregat de la missió Àfrica de l’APF.

Galeria d'imatges