Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Rebuda de la Flama del Canigó i encesa de falles

Rebuda de la Flama del Canigó i encesa de falles

La Flama del Canigó ha arribat un any més a la Casa de la Vall, des d'on s'ha repartit als representants de les set parròquies.

Lectura del Manifest de Sant Joan 2019

Fallaires d’Andorra, fallaires d’altres contrades,

És per a mi un plaer rebre-us aquest vespre en la preparació dels focs de Sant Joan, perquè la festa del solstici d’estiu esdevé un ritual anual que ens arrela a la terra i a les seves tradicions.

En tots els territoris veïns i de més enllà, les falles i les fogueres omplen la nit, petites lluernes que il·luminen el vespre i ens marquen el camí a seguir.

Aquesta és una nit màgica, nit de fetilleres i encanteris, nit ancestral que ens relliga amb els nostres avantpassats. Són ells que fan del foc una troballa única que transforma la seva vida i els condueix fins a nosaltres.

Com diu la mitologia grega, Prometeu el va robar als déus per oferir-lo als homes. Efectivament, el foc és el Sol que baixa del cel a la Terra, i és amb el foc que volem donar força a un Sol que, a partir de la nit del solstici, començarà a esllanguir-se.

És d’aquesta llarga tradició que neix la festa que ara celebrem. Una festa que compartim amb els altres territoris de parla catalana i que converteixen el foc en símbol de germandat, tal com escrivia el poeta Joan Alcover, i encara anava més enllà: “Els focs de Sant Joan la nit perfumen;/ mes de tots els amors, sols un n’alena./ Salten de mont en mont llengües de flama/ dient el pacte espiritual que ens lliga”. 

La nostra flama, saltant de muntanya en muntanya, ha arribat del Canigó; la flama ha rondat per les parròquies i aquí, tots junts, encendrem les torxes i farem rodar les primeres falles.

Us agraeixo l’entusiasme amb el qual heu mantingut aquesta activitat, com hi heu afegit les noves generacions i com feu que els nostres barris puguin gaudir de l’espectacle. Del Puial a l’Antic Carrer Major, de Sant Julià a Canillo, tots hi estem convidats.

Com a primera Síndica, reconec l’esforç de lligar la tradició amb la renovació. Aquesta Casa de la Vall ens ha permès de caminar al llarg dels segles sota la seva mirada i, alhora, en cada moment ha sabut transformar-se per respondre a les noves necessitats. Així vosaltres, fills d’un vell costum que reconeix la vàlua del foc, heu sabut adaptar-lo als nous temps.

Fallaires, enceneu les falles i repartiu-vos per Andorra. La nit del foc ha arribat.

 

Roser Suñé, Síndica General

 Galeria d'imatges