Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Rebuda de la Flama del Canigó

Rebuda de la Flama del Canigó

Andorra la Vella, 23 de juny del 2023

Un any més, la vígila de Sant Joan, la plaça del Consell General ha estat l'escenari de la recepció de la Flama del Canigó.

Com és habitual, la Revetlla s'ha iniciat davant de Casa de la Vall des d'on s'ha repartit la Flama del Canigó als representants de les set parròquies per poder encendre les fogueres. També és el lloc on s'han fet rodar les primeres falles de la nit de Sant Joan i on el Síndic General ha donat el tret d'inici a la festa.

Manifest de rebuda de les Falles de la nit de Sant Joan 2023

Fallaires de les Valls d’Andorra,

Amics i amigues de les festes del foc,

És un honor per a mi, en nom del Consell General, la seu de la sobirania de tot el poble andorrà, donar la benvinguda a la Flama del Canigó. Una tradició que ens connecta amb segles d’història i el desig d’arribada de l’estació més càlida de l’any.

Amb la Nit de Sant Joan donem la benvinguda a l’estiu, per molts l’estació de l’any més esperada. És temps de gresca i xerinola, en aquesta època tots els pobles i viles del Pirineu celebren la seva festa major, també les parròquies, quarts i veïnats del Principat d’Andorra.

Aquesta nit és especial per tot el que suposa, té regust de final de curs, de final de temporada, de voler deixar enrere un altre any, i és el punt i a part per iniciar un nou curs, una nova temporada, nous projectes a partir de la tardor.

Fins no fa gaire l’arribada de l’estiu es vinculava a l’època d’abundància a les nostres contrades, era el moment de més feina de l’any al camp, del que depenia tenir el rebost ple la resta de mesos. Ara, l’estiu és vist com una estació de regeneració, el moment per rebaixar la intensitat de la feina, de les vacances escolars, també l’instant per agafar forces, divertir-se a les incomptables revetlles i festes majors, gaudir amb els amics i familiars, i preparar-se de nou per al llarg hivern.

Avui, 23 de juny, revetlla de Sant Joan, continuem fent honor al solstici d’estiu, és la nit més curta de l’any, una nit plena de foc, de llegendes, d’històries, i, per descomptat, de falles. Les nostres falles, les d’Andorra, i també les dels nostres veïns del Pirineu, junts tenim el reconeixement de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Unes falles que, com cada any, tenim l’honor de fer rodar per primer cop la nit de Sant Joan a la plaça del Consell General. Falles que encendrem amb el foc de la Flama del Canigó que ja crema al peveter i que els voluntaris han recollit aquest matí del Pic del Canigó. Gràcies per portar-la fins aquí.

Permeteu-me agrair especialment a totes les persones que fan possible que aquesta sigui una nit màgica, plena d’històries, de llegendes, de vivències, de tradicions. Tradicions que venen de temps immemorials quan hom va decidir que la millor manera de celebrar l’arribada de l’estiu era al costat del foc, fent-lo l’eix central de les festes.

El foc i la nit de Sant Joan una història escrita milers de vegades, i que recollia d’aquesta manera Jacint Verdaguer en el Cant 1, l’Aplec, del seu poema ‘Canigó’.

“Del bosc de Canigó són los fallaires

que dansen, fent coetejar pels aires

ses trenta enceses falles com trenta serps de foc;

en sardana fantàstica voltegen

i de mà en mà tirades espumegen,

de bruixes i dimonis com estrafent un joc.”


Amics i amigues, fallaires de tot Andorra, que la festa comenci, feu rodar el foc!

Bona revetlla a tothom.


Carles Ensenyat Reig

Síndic General


Galeria d'imatges