Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Rebuda de la Flama del Canigó a la plaça del Consell General

Rebuda de la Flama del Canigó a la plaça del Consell General

Consell General, 23 de juny del 2022

La Flama del Canigó ha arribat un any més a la plaça del Consell General, des d'on alhora s'han iniciat els actes fallaires amb els relleus del Fallaire Major de les Valls d’Andorra i del Fallaire Menor d'Andorra la Vella. A l'acte hi han assistit, entre altres, la síndica general, Roser Suñé, la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, el cap de Govern, Xavier Espot, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i representants dels grups parlamentaris del Consell General.


Lectura del Manifest de Sant Joan 2022 a càrrec de la síndica general, Roser Suñé

 

Amics i amigues,

Ens trobem de nou al voltant de Casa de la Vall per rebre la flama del Canigó, el foc que ens acompanya en la festa de Sant Joan i que simbolitza l’entrada al solstici d’estiu amb renovada energia, després d’aquest període on la pandèmia ha suposat canvis importants en els nostres costums i en les nostres festes tradicionals.

El ritual de cada any, fer rodar les falles, compartir un vespre amb el foc, és altament simbòlic, perquè amb la crema intentem deixar enrere pors i lletjors que malauradament no podem estalviar-nos en el nostre quotidià.

Les temences generades per la malaltia han estat molt presents en aquests mesos i han trasbalsat la nostra percepció de l’ entorn immediat i també del mon en general. El conflicte bèl·lic que es viu dins del territori europeu mostra de manera fefaent la complexitat a la qual hem de fer front com a societat ja que la guerra torna a aparèixer amb tot el seu dolor i desolació.

Hem après que les certeses no eren tals, que la vida pot modificar-se en un temps molt curt i que l’adaptabilitat a les noves circumstàncies ha de formar part de les nostres capacitats com a persones i com a membres de la societat. D’aquests fragilitats sospitades, però no comprovades fins ara, n’hem de treure la força per encaminar el futur del nostre país.

Fallaires d’Andorra, homes i dones del foc, gràcies per la vostra empenta, per la vostra passió que no defalleix, perquè les tradicions ens agombolen com a poble i creen sentit de pertinença. Heu estat capaços de recuperar la celebració amb tota la seva magnificència  i aquesta nit les falles rodaran a tot el país com a mostra d’aquesta comunió amb la terra representada per un del seus element més emblemàtics, el foc.

D’aquesta festa de Sant Joan esperem que en surti l’empenta que ens acompanyi davant les incerteses que podem albirar en el futur. Que la festa d’avui ens renovi la voluntat i el compromís de tots plegats per continuar cap endavant. Reitero la meva felicitació a tothom que ha fet possible la celebració i us desitjo un vespre de joia, d’alegria compartida entre tots.

I uns versos de l’enyorat Miquel Martí i Pol per cloure les meves paraules:

Ara és demà. No escalfa el foc d’ahir

ni el foc d’avui i haurem de fer foc nou.

  

Bona festa per a tothom!


Galeria d'imatges