Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Puigverd reivindica les velles virtuts clàssiques en la seva conferència 'La democràcia en l'època de les emocions'

Puigverd reivindica les velles virtuts clàssiques en la seva conferència 'La democràcia en l'època de les emocions'

Andorra la Vella, 16 d'abril de 2018.

L'escriptor i poeta Antoni Puigverd ha iniciat el cicle de conferències sobre la democràcia que el Consell General organitza amb motiu del 25è aniversari de la Constitució. En la seva particular reflexió sobre "la democràcia en l'època de les emocions", que era el títol de la conferència, Puigverd ha alertat que en l'època present, en què les emocions s'imposen a la raó i, per tant, l'impacte emocional d'un missatge en determina l'èxit mediàtic i per consegüent l'èxit social, els populismes estan proliferant en tot l'espectre ideològic.

En canvi, la reflexió, la serenor i les posicions moderades estarien quedant "arraconades" i excloses dels mitjans de comunicació, preocupats primordialment per les audiències. Igualment, Puigvert ha assenyalat que en aquest context d'espectacularització dels mitjans, realitat i ficció sovint es confonen, i és que "la vertat narrativa s'imposa a la veritat dels fets". 

Després de dibuixar un panorama marcat per "l'excés" en tots els sentits, l'escriptor ha proposat una fórmula per "defensar-nos de l'era de les emocions": recuperar les velles virtuts clàssiques i, entre elles, la generositat envers els altres i la sobrietat, el saber "estar-se" de tots aquests excessos. Puigverd ha conclòs que la democràcia ha d'implicar necessàriament un cert grau d'incomoditat, perquè les minories hi han de tenir el seu espai i s'hi han de sentir representades, i alhora contenció, perquè cal moderar-se per no crear una tensió tan gran que no es pugui suportar.

El síndic general, Vicenç Mateu, ha estat l'encarregat d'introduir el conferenciant i ha aprofitat per presentar aquest nou cicle de conferències. El cicle de conferències sobre la democràcia s'emmarca en la celebració del 25è aniversari de la Constitució i pretén aportar les reflexions d'escriptors, pensadors, sociòlegs i politòlegs.

 

Flickr

Galeria d'imatges