Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Presentació del llibre 'Josep Maria Mas Pons. Pere de l'Oros. Vida política 1960-1991'

Presentació del llibre 'Josep Maria Mas Pons. Pere de l'Oros. Vida política 1960-1991'

El vestíbul del Consell General va acollir ahir al vespre la presentació del llibre 'Josep Maria Mas Pons. Pere de l'Oros. Vida política 1960-1991', escrit pel periodista Albert Roig i editat pel Diari d'Andorra. A més de l'autor, l'acte va comptar amb la participació de Marc Vila, president de Premsa Andorrana, i de Francesc Cerqueda, síndic a l'època que Mas va ser subsíndic (1982-1985).

Albert Roig va subratllar la importància de la memòria històrica en la construcció d'una identitat col·lectiva i va reivindicar "els homenatges en vida" a persones que, com Josep Maria Mas, han estat protagonistes d'episodis rellevants per al nostre país. Mas, visiblement emocionat, va ser l'encarregat de tancar l'acte, rememorant alguna anècdota i agraint les persones que l'han acompanyat a la vida i a la política.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la presentació del llibre 'Josep Maria Mas Pons. Pere de l'Oros. Vida política 1960-1991:

Distingides autoritats, Senyores i senyors,

Senyor Mas de Cal Pere de l’Oros, familiars i amics,

Autor i editors del llibre,

Senyor síndic [adreçant-se al Sr. Francesc Cerqueda],

Bona tarda i benvinguts al Consell General.

Andorra va començar al segle XX la transformació més profunda de la seva història: d’una societat eminentment agrària a una economia de serveis, fonamentada en el turisme, el comerç i el sector bancari. La reforma de les institucions, que s’havien mantingut inalterades durant segles, ens convertia sense reserves en un Estat de dret i ens homologava com a país modern i plenament democràtic.

Aquesta transformació, mercès a la qual Andorra ha viscut dècades de riquesa i prosperitat, que al seu torn ens han permès resistir malgrat la cruesa de la crisi dels últims anys, no hauria estat possible sense persones com el Josep Maria Mas Pons, de Cal Pere de l’Oros d’Encamp, que en el seu moment van assumir responsabilitats polítiques, al Comú i també a Casa de la Vall.

En el llibre que avui presentem, el seu autor, el periodista Albert Roig, recull les vivències de Josep Maria Mas al llarg de tres dècades de dedicació a la política –com a conseller de Comú, segon cònsol, conseller general i subsíndic. El relat personal és contextualitzat històricament. Així, a través dels ulls del seu protagonista, som testimonis de tantes i tantes transformacions d'Andorra, de tants moments singulars: del creixement del Pas de la Casa, la visita del Copríncep de Gaulle, la creació de Saetde, la construcció de les noves carreteres, el tancament de les ràdios o la Reforma de les Institucions.

Aprofito l’ocasió per saludar també el senyor Francesc Cerqueda. Tenim l’honor de comptar amb la presència en aquesta sala dels que foren síndic i subsíndic en aquella època de Reforma de les Institucions, de 1982 a 1985. Els vull agrair a tots dos, al senyor Cerqueda i al senyor Mas, la seva dedicació i la feina feta aquells anys. Sens dubte, l’Andorra d’avui, incorporada de ple al concert de nacions del món, començava a despuntar aleshores. Ells van contribuir, de manera decidida, a escriure el destí d’Andorra.

El senyor Josep Maria Mas, de Cal Pere de l’Oros, forma part de la història viva d’Andorra. Estem molt contents que hagi volgut compartir la seva experiència amb tots nosaltres, a través d’aquest llibre, que us animo a llegir. És tota una lliçó, més que de política, d’amor al país.

Per part meva, no tinc res més a afegir. Només donar-vos les gràcies novament, en nom propi i del Consell General.

I moltes gràcies també a tots vostès per la seva assistència.

foto006foto002foto003foto004foto005

Galeria d'imatges