Ple del Consell General del 13 de maig del 2025
Casa de la Vall, 13 de maig del 2025
En la sessió d'aquest dimarts a la tarda, el Ple del Consell General ha aprovat per assentiment tots els punts inclosos en l'ordre del dia.
- El Projecte de llei de modificació de la Llei 2/2018, del 22 de març, de control de les mercaderies sensibles modifica els articles 3, 7 i 21 i afegeix un annex 3 a la Llei 2/2018, del 22 de març, de control de les mercaderies sensibles. El projecte de llei aprovat "estableix limitacions en les operacions de transport per als operadors que només fan operacions de venda al detall, s’introdueixen altres canvis en la regulació de les operacions amb mercaderies sensibles que permetran identificar els adquirents de quantitats significatives i, finalment, estableix mecanismes per fixar el preu de productes del tabac, com és el cas del tabac per a pipa d’aigua", segons es recull en l'exposició de motius.
- El Projecte de llei del Codi de Duana està estructurat en 296 articles, que deroguen les disposicions de la Llei 17/2020, del 4 de desembre, de text consolidat del Codi de Duana, excepte els articles 1 a 14 i els articles 93 bis al 93 undecies, i els articles 1 i 2 de la Llei de taxes sobre el consum, del 30 de desembre de 1985. Com es detalla a l'exposició de motius el projecte de llei "incorpora en l’ordenament jurídic andorrà del Reglament (UE) 952/2013 del Parlament Europeu i del Consell, del 9 d’octubre del 2013, pel qual s’estableix el Codi duaner de la Unió Europea, i amb la finalitat de facilitar l’harmonització i l’equivalència amb la norma europea s’ha mantingut la mateixa estructura i ordre que la norma europea per a les disposicions que vinculen Andorra amb la Unió Europea".
- La Proposta d’aprovació de l’adhesió del Principat d’Andorra al Protocol sobre la prohibició de l’ús en la guerra de gasos asfixiants, tòxics o similars i de mitjans bacteriològics, el protocol aprovat a Ginebra, ara fa gairebé un segle, el 17 de juny de 1925, està ratificat per 146 països. Amb l'adhesió al protocol, segons es detalla en proposta d'aprovació de l'adhesió, es "reforça el compromís de l’estat amb els principis del dret internacional humanitari, especialment pel que fa a la protecció de la població civil i la prohibició de mitjans inhumans en els conflictes armats".
- Es pren en consideració la Proposició de llei de modificació de la Llei 1/2015, del 15 de gener, per l’eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica. Segons es detalla en l'exposició de motius, "el Principat d’Andorra es va adherir al Conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica". Aquest conveni "contempla entre les seves disposicions l’establiment de mecanismes d’indemnització o de compensació que permetin donar suport econòmic a les víctimes de violència de gènere i de violència domèstica, sense, però, desvirtuar el principi que ha de ser l’autor del delicte el responsable pels danys ocasionats per ell". El text instaura "per primera vegada, un sistema de prestacions econòmiques a favor de les víctimes de determinats delictes; el qual té caràcter subsidiari a la responsabilitat de l’autor i a l’eventual existència d’altres sistemes de compensació".
- La Comissió d'estudi per assegurar un creixement urbanístic sostenible disposarà de sis mesos més de termini per poder continuar amb els treballs, les compareixences i la redacció de l'informe final. L'acord de creació de la comissió establia que havia de finalitzar els treballs el 4 de juny del 2025. Després de l'acord del ple, el termini s'amplia fins al 31 de gener del 2026, el que permetrà que la comissió "disposi de temps suficient per aprofundir en les qüestions pendents i realitzar una valoració exhaustiva de les compareixences i dels aspectes tècnics implicats, amb la finalitat que el dictamen resultant inclogui un resum detallat dels elements més rellevants de les compareixences, així com unes conclusions fonamentades sobre els treballs realitzats".
Per acabar, el Ple també ha debatut entorn l'Informe anual del Raonador del Ciutadà corresponent a l'any 2024. Aquest punt no se sotmet a votació, però sí que es tracta en el Ple el contingut de l'Informe tal com estableix l'article 18 de la Llei 16/2024, del 7 de novembre, del Raonador del Ciutadà.
Torneu a veure la sessió de Consell General.