Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Participació en la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Participació en la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE)

Una delegació del Consell General encapçalada per la Sra. Meritxell Mateu (GPD) i integrada per les Sres. Judith Pallarés (GPL) i Sílvia Bonet (GPM) i pel Sr. Carles Jordana (GPD), està participant aquests dies a una sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 324 parlamentaris titulars procedents de 47 Estats membres.

@Council of Europe / Felix Zahn

Descarrega l'imatge (mida original)

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, l’APCE ha decidit organitzar dos debats d’urgència, l’un sobre La situation des réfugiés et des migrants dans le cadre de l’Accord UE-Turquie du 18 mars 2016 i l’altre sobre "Après les attaques de Bruxelles, un besoin urgent de répondre aux défaillances de sécurité et de renforcer la coopération contre le terrorisme", així com un debat d’actualitat sobre “L'affaire des "Panama Papers" et le besoin de justice sociale et fiscale et de confiance dans notre système démocratique”, temes que han suscitat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals.

La Sra. Meritxell Mateu (GPD), en tant que vicepresidenta de l’APCE i d’acord amb el que disposa el reglament de l’APCE, ha substituït al president de l’APCE, Sr. Pedro Agramunt, en els següents debats que han tingut lloc a l’hemicicle:

-         “Débat libre”

-         Evaluation du partenariat pour la démocratie concernant le Conseil national palestinien

-         “Débat conjoint: Une réponse renforcée de l'Europe à la crise des réfugiés syriens / Les droits de l'homme des réfugiés et des migrants - la situation dans les Balkans occidentaux / La situation des réfugiés et des migrants dans le cadre de l’Accord UE-Turquie du 18 mars 2016

-         Les droits de propriété intellectuelle à l’ère numérique

-         Après les attaques de Bruxelles, un besoin urgent de répondre aux défaillances de sécurité et de renforcer la coopération contre le terrorisme

-         La gestion des urgences de santé publique de portée internationale

-         Les migrations forcées: un nouvel enjeu

Cal destacar el fet que la Sra. Sílvia Bonet (GPM) ha presentat com a ponent, i en nom de la Comissió d’afers socials, de la sanitat i del desenvolupament sostenible de l’APCE, l’informe sobre “La gestion des urgences de santé publique de portée internationale”, debat que ha estat conduït per la Sra. Meritxell Mateu (GPD), i en el que també ha intervingut la Sra. Judith Pallarés (GPL) en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE).

Durant aquesta sessió, el Sr. Daniel Mitov, ministre d’Afers Exteriors de Bulgària, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els parlamentaris, entre les que hi figura la pregunta de la Sra. Meritxell Mateu (GPD), que ha intervingut en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE). També s’han adreçat al plenari, el Sr. Jean-Claude Juncker, president de la Comissió europea, el Sr. Ahmet Davutoğlu, primer ministre de Turquia, el Sr. Heinz Fischer, president d’Àustria, el Sr. José Manuel García-Margallo, ministre d’Afers Estrangers i de la Cooperació d’Espanya, la Sra. Maria Elena Boschi, ministra per les Reformes constitucionals i les Relacions amb el Parlament d'Itàlia, i el Sr. Giorgi Kvirikashvili, primer ministre de Geòrgia, així com el Sr. Nils Muiznieks, comissari dels drets humans del Consell d’Europa, que ha presentat l’informe anual d’activitats de l’exercici 2015 de la institució que representa i que ha contestat a diverses preguntes com l’adreçada per la Sra. Meritxell Mateu (GPD). D’altra banda, el Sr. Thorbjørn Jagland, secretari general del Consell d’Europa, ha contestat a les preguntes que li han posat els parlamentaris.

A l’Assemblea també ha tingut lloc un debat conjunt relatiu a “Prévenir la radicalisation d’enfants en s’attaquant à ses causes profondes” i “Vers un cadre de compétences pour la citoyenneté démocratique” que ha comptat amb la intervenció de la Sra. Sílvia Bonet (GPM) que ha parlat en nom del grup polític Socialiste (SOC).

Altres debats com “Engagement renouvelé dans le combat contre l’antisémitisme en Europe”, “Evaluation de l’impact des mesures destinées à améliorer la représentation politique des femmes” i “Plaidoyer contre un instrument juridique du Conseil de l'Europe sur les mesures involontaires en psychiatrie” han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte. En aquest darrer debat, l’opinió de la Comissió d’Afers socials, de la sanitat i del desenvolupament sostenible de l’APCE ha estat defensada per la Sra. Sílvia Bonet (GPM) en tant que vicepresidenta de la Comissió i en substitució de la presidenta d’aquesta, la Sra. Stella Kyriakides, que ha hagut d’absentar-se. Així mateix, ha intervingut, en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE), la Sra. Judith Pallarés (GPL), que també ho ha fet a títol personal en el debat sobre Les migrations forcées: un nouvel enjeu.

D’altra banda, el dia 19 d’abril va tenir lloc a l’hemicicle la cerimònia d’entrega del “Prix de l’Europe”. Aquest guardó, creat per l'Assemblea parlamentària l'any 1955, condecora a aquells municipis que destaquen pel seu compromís en fomentar els objectius del Consell d’Europa i que promouen els valors d’aquesta organització supranacional a través d’adhesions a organitzacions europees o internacionals de poders locals i que destaquen per les relacions aconseguides amb altres municipis estrangers entre universitats, cambres de comerç, confederacions professionals, associacions culturals i esportives. Així mateix, l’organització de manifestacions culturals i l’intercanvi de joves entre municipis són condicions requerides per rebre aquest reconeixement per part del Consell d’Europa. El “Prix de l’Europe” per aquest 2016 ha estat atorgat a la ciutat de Girona (Espanya).

Cal assenyalar també que el Sr. Carles Jordana (GPD) participa aquests dies, en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE), en la missió electoral de l’APCE en motiu de les eleccions legislatives anticipades que tindran lloc el dia 24 d’abril a Sèrbia. És la segona vegada que el conseller general és designat per participar en una missió electoral, essent la primera vegada durant les eleccions legislatives que es van dur a terme a Turquia el dia 1 de novembre del 2015.

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació del Consell General també han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries.

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

http://assembly.coe.int/DefaultF.asp

 

 

 

Galeria d'imatges