Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Participació de la Delegació del Consell General a la XXVIII Assemblea de la Regió Europa de l'APF que se celebra a Jersey

Participació de la Delegació del Consell General a la XXVIII Assemblea de la Regió Europa de l'APF que se celebra a Jersey

L'estratègia econòmica a l'Europa francòfona i la llibertat d'expressió i de premsa centren els treballs de la XXVIII Assemblea de la Regió Europa de l'APF

 

La segona part dels treballs s'ha centrat en l'estratègia econòmica per l'Europa francòfona. El president de la comissió econòmica del Consell Permanent de la Francofonia, Alain Verhaagen i el director de la Francofonia econòmica de l'OIF, Quang Dong han explicat els eixos i objectius d'aquesta estratègia que treballa per acompanyar els països membres en vies de desenvolupament en la creació de noves empreses i en facilitar la autonomia de dones i joves.

 

El debat posterior ha girat entorn al paper dels estats francòfons dins d'una economia dominada per la llengua anglesa i de la necessitat de reforçar el bilingüisme dels estats francòfons com a valor afegit a diferència del monolingüisme dels estats anglosaxons. Els diputats presents també han reivindicat la necessitat de treballar per introduir una visió més europea dins l'estratègia econòmica de la Francofonia i no únicament treballar per la cooperació dels estats en vies de desenvolupament.

 

La llibertat d'expressió i de premsa així com la protecció de les minories i de la religió han centrat la part final dels treballs.

 

La promoció de la cultura i la llengua francesa a Jersey, una illa majoritàriament  anglòfona ha centrat la primera part dels treballs iniciats aquest dimarts. Actualment un 2% de la població de Jersey és d'origen francès. El director adjunt del Ministeri d'educació de Jersey, Jeremy Harris ha parlat sobre el projecte de crear una escola primària bilingüe a l'illa. Durant el debat posterior la presidenta de la delegació andorrana, Patrícia Riberygua,  ha intervingut per exposar la realitat educativa amb tres sistemes educatius públics fet que comporta que els nens aprenguin un mínim de dues a tres llengües. En aquest sentit s'ha manifestat Patrícia Riberygua en una entrevista realitzada a la BBC Ràdio Jersey on ha defensat la riquesa del sistema educatiu andorrà.

 

http://www.bbc.co.uk/programmes/p0335c1k  (1h 40 min)

 

 

Més d' una cinquantena de Parlamentaris de 17 estats i regions francòfones europees assisteixen a la XXVIII Assemblea de la Regió Europa de l'APF que se celebra a Jersey. La delegació del Consell General ha estat encapçalada per la seva presidenta, Patrícia Riberygua i les conselleres generals Carine Montaner i Sílvia Bonet.

 

 

 

foto001

 

Galeria d'imatges