Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Una delegació del Consell General participa a la sessió de tardor de l'APCE

Una delegació del Consell General participa a la sessió de tardor de l'APCE

Estrasburg, 10 - 14 d'octobre 2016

©Council of Europe Parliamentary Assembly

Descarrega l'imatge (mida original)

Una delegació del Consell General integrada per les Sres. Judith Pallarés (GPL) i Silvia Bonet (GPM) i pel Sr. Carles Jordana (GPD), està participant aquests dies a una sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 324 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, l’APCE va decidir organitzar un debat d’actualitat sobre “La situation en Turquie dans le contexte de la tentative de coup d’Etat”, tema que ha suscitat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals.

Durant aquesta sessió, el Sr. Jürgen Ligi, ministre d’Afers exteriors d’Estònia, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els parlamentaris. També s’han adreçat davant el plenari i han respost a les qüestions que han plantejat els parlamentaris, el president de la República de França i Copríncep d’Andorra, Sr. François Hollande, el president del Comitè olímpic internacional, Sr. Thomas Bach, el ministre d’Afers exteriors de Turquia, Sr. Mevlüt Çavuşoğlu, el ministre federal d’Afers exteriors d’Alemanya, Sr. Frank-Walter Steinmeier, i la secretària general adjunta de l'OCDE, Sra. Mari Kiviniemi. Així mateix, el Sr. Thorbjørn Jagland, secretari general del Consell d’Europa, ha contestat a les preguntes que li han posat els parlamentaris durant la seva participació a l’hemicicle.

Un altre aspecte a tenir en compte és que, a proposta del grup polític Socialiste (SOC), la Sra. Silvia Bonet (GPM) ha estat designada pel Bureau, i ratificada per l’Assemblea, per formar part de la Commission pour le respect des obligations et engagements des Etats membres du Conseil de l'Europe (Commission de suivi). Aquesta comissió s’encarrega, d’una banda, de vetllar pel respecte de les obligacions contretes pels Estats membres en els termes que hi figuren a l'Estatut del Consell d'Europa, al Conveni europeu dels drets humans i a altres convenis del Consell d’Europa, i d’altra banda, de vetllar pel respecte de les obligacions contretes per les autoritats dels Estats membres en el moment de la seva adhesió al Consell d'Europa.

Així mateix, ha tingut lloc la quarta edició dels “Prix des droits de l’homme Václav Havel”, premi que recompensa les accions dutes a terme per la societat civil en la defensa dels drets humans, i que aquesta edició ha premiat a la Sra. Nadia Murad, militant iazidí dels drets humans, que va ser segrestada fa uns anys al nord de l’Iraq pel grup terrorista Daesh i que va ser sotmesa a l’esclavatge fins que va aconseguir fugir a Alemanya. D’ençà ha esdevingut militant en defensa dels drets de humans, donant a conèixer a la comunitat internacional la situació de la població iazidí, en concret la situació en la que es troben sotmeses les dones i els nens capturats per Daesh. La seva candidatura va ser presentada al premi Nobel de la pau 2016, i el passat mes de setembre va ser nomenada primera ambaixadora de bona voluntat de les Nacions Unides per defensar a aquelles persones víctimes del tràfic d’éssers humans. Els dos altres candidats preseleccionats, que també han rebut diplomes durant aquesta cerimònia, han estat la Sra. Gordana Igric, periodista sèrbia i defensora dels drets humans i de la llibertat dels mitjans de comunicació, i l’Institut internacional dels drets humans (Fundació René Cassin) que promou els drets humans i la pau en les seves activitats d’ensenyament i d'investigació.

Un dels debats que més interès ha suscitat entre els parlamentaris ha estat el debat sobre “Droits de l’enfant liés à la maternité de substitution”, tema en el que ha intervingut la Sra. Silvia Bonet (GPM) en nom del grup polític Socialiste (SOC). Després d’una més que ajustada votació, el projecte de recomanació sobre aquest tema no ha estat adoptat.

Altres debats com “Enseignements à tirer de l’affaire des «Panama Papers» pour assurer la justice sociale et fiscale”, “Conséquences politiques du conflit en Ukraine”, “Coopération avec la Cour pénale internationale: pour un engagement étendu et concret”, tema en el que ha intervingut el Sr. Carles Jordana (GPD) en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE),Harmoniser la protection des mineurs non accompagnés en Europe” i “L’incidence de la dynamique démographique européenne sur les politiques migratoires”, tema en el que ha intervingut la Sra. Judith Pallarés (GPL) en nom del grup polític Alliance des démocrates et des libéraux pour l'Europe (ALDE), han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte. Així mateix, l’Assemblea ha elegit els jutges al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol d’Azerbaidjan i de l’Ex-República Iugoslava de Macedònia.

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació del Consell General també han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries:

- La Sra. Judith Pallarés (GPL) ha assistit a l’audició del Sr. Rolf Wenzel, Governador de la Banca de desenvolupament del Consell d’Europe, organitzada per la Comissió de les migracions, dels refugiats i de les persones desplaçades de l’APCE en base a l’informe sobre “Les possibilités d’améliorer le financement pour faire face aux situations d’urgence impliquant des réfugiés”. Així mateix ha assistit al debat sobre l’informe “La convergence technologique, l’intelligence artificielle et les droits de l’homme” organitzat per la Comissió de la cultura, de la ciència, de l’educació i dels mitjans de comunicació de l’APCE on han intervingut els Srs. Gérard Lommel, vicepresident del Comitè consultiu del Conveni per a la protecció de les persones respecte a l’ús automatitzat de dades a caràcter personal, i Jean-Marc Deltorn, professor al Centre d’estudis internacionals de la propietat intel·lectual (CEIPI) à la Universitat de Estrasburg.

- El Sr. Carles Jordana (GPD) ha assistit a un debat organitzat conjuntament per la Comissió d’afers polítics i de la democràcia i la Comissió d’afers jurídics i dels drets humans de l’APCE, amb motiu de la iniciativa #NoHateNoFear, que ha comptat amb la presència de la Sra. Luciana Milani i del Sr. Antoine Leiris, que van perdre a familiars durant l’atemptat terrorista a la sala Bataclan de París, i del Sr. David Anderson, expert independent de la legislació anti-terrorista britànica. Amb aquesta iniciativa #NoHateNoFear l’APCE pretén implicar a personalitats polítiques i religioses, intel·lectuals, periodistes, representants de la societat civil i a qualsevol ciutadà per donar resposta a l’amenaça del terrorisme.

- La Sra. Silvia Bonet (GPM) ha assistit a una audició sobre el tema "Les dones en l'espai públic", organitzada per la Comissió de la igualtat i la no discriminació de l'APCE i promoguda per la seva presidenta, Sra. Elena Centemero, en la que ha presentat l'estat dels treballs sobre el Llibre blanc de la igualtat que està elaborant la Comissió Legislativa d'Afers Socials del Consell General, que la consellera general presideix des de l'inici d'aquesta legislatura, en col·laboració amb el Govern d'Andorra. Durant aquesta audició, els parlamentaris també han escoltat a la Sra. Francesca Izzo, presidenta de l'organització Se non ora quando (Itàlia).

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

http://assembly.coe.int/DefaultF.asp

Galeria d'imatges