LXII Assemblea Plenària de la Conferència dels òrgans parlamentaris especialitzats en els afers de la Unió Europea dels parlaments dels Estats membres de la Unió Europea (COSAC)
Les Sres. Mònica Bonell i Judith Salazar, membres de la CLPE, assisteixen aquests dies a la LXII Assemblea Plenària de la COSAC que té lloc a Hèlsinki (Finlàndia) de l’1 al 3 de desembre del 2019.
La COSAC és la conferència parlamentària més antiga reconeguda en els tractats de la Unió Europea (UE), que agrupa tant a representants dels parlaments nacionals membres de la UE com a representants del Parlament Europeu, i on a més de ser convidats els parlaments dels països candidats a adherir-se a la UE, poden ser convidats a participar, a iniciativa de la presidència de la UE de torn, altres parlaments nacionals tercers en qualitat d’observadors, especialistes o invitats especials.
Aquesta és la setena vegada que el Consell General participa com a observador en aquesta Conferència, un fòrum parlamentari que, des de 1989, treballa per reforçar la legitimitat democràtica en el si de la UE, promoure un paper actiu dels parlaments nacionals en els processos de presa de decisions de la UE, i fomentar la cooperació entre els parlaments nacionals i el Parlament Europeu.
Durant la conferència s’estan debatent al plenari diversos temes d’actualitat constituïts en sessions de treball que són les següents:
Sessió I: La Presidència finlandesa del Consell de la Unió Europea.
Aquest punt ha estat presentat conjuntament pels Srs. Antti Rinne, primer ministre de Finlàndia, i Matti Vanhanen, president del Parlament de Finlàndia.
Els objectius claus de la presidència finlandesa es centren en la defensa dels drets fonamentals dels ciutadans de la Unió Europea i en l’adopció d’una estratègia climàtica comuna.
- Marc financer plurianual
La COSAC ha acordat l'aprovació del marc financer plurianual 2021-2027 (MFP), assenyalant que l'adopció tardana significa la demora en l'aplicació dels objectius estratègics de la Unió Europea. La COSAC recorda que tots els estats membres participen en els objectius estratègics de la Unió Europea, que són la competitivitat, el foment de la innovació, la política climàtica i la biodiversitat. Un enfoc constructiu del marc financer plurianual requereix que els objectius nominals dels estats membres siguin equilibrats amb els beneficis de les inversions acordades mútuament per la sostenibilitat de la Unió Europea. D’altra banda, es subratlla la necessitat de trobar nous mecanismes per a protegir els interessos financers de la Unió Europea davant l’amenaça sistèmica als valors consagrats en l'article 2 del Tractat de la Unió Europea.
Sessió II: Promoure l’Estat de dret a l’UE i la Carta dels drets fonamentals de la UE.
Aquest punt ha estat exposat per la Sra. Tytti Tuppurainen, ministra d’Afers Europeus, Govern de Finlàndia, i pel Sr. Michael O’Flaherty, director, EU Agència pels Drets Fonamentals.
La COSAC recorda que el 2019 es commemora el desè aniversari del Tractat de Lisboa, així com l'entrada en vigor de la Carta dels drets fonamentals de la UE. Posant de relleu que la Unió Europea es fonamenta en valors com són el respecte a la dignitat humana, a la llibertat, a la democràcia, a la igualtat, i als drets humans, incloent-hi els drets de les persones que pertanyen a minories, la COSAC reafirma que aquests valors són normatius per a totes les polítiques de la Unió Europea i que el seu manteniment requereix d’una continua avaluació per part dels estats membres.
Sessió III: Intervenció del Sr. Maroš Šefčovič, vicepresident de la Comissió Europea.
Aquest punt ha estat moderat per la Sra. Mairéad McGuinness, primera vicepresidenta, Parlament Europeu.
Directrius polítiques de la pròxima Comissió Europea 2019-2024
Les directrius polítiques que defensa la Sra. Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, es centren en sis reptes que són els següents:
- un acord per a una Europa verda;
- una economia que treballi per a les persones;
- una Europa preparada per a l'era digital;
- protegir l’European way of life;
- una Europa més activa i amb més presència en el món;
- un nou impuls per a la democràcia europea.
Sessió IV: Estratègia climàtica guanyadora per a Europa.
Aquest punt ha estat presentat conjuntament per la Sra. Mari Pantsar, directora, Carbon Neutral-Circular Economy, the Finnish Innovation Fund Sitra, i pels Srs. Markku Ollikainen, president del Panell del Canvi Climàtic Finlandès, i Pekka Timonen, alcalde de la Ciutat de Lahti (Capital Verda Europea 2021).
La COSAC pren nota de les conclusions de la conferència Interparlamentària sobre el canvi climàtic, que va tenir lloc a Hèlsinki els dies 6 i 7 d'octubre del 2019, reiterant el compromís de la Unió Europea amb els objectius de l'acord de París i destacant la importància que suposa adoptar eficients polítiques climàtiques, que són essencials per a garantir la competitivitat industrial de la Unió Europea i també per a assegurar la cohesió social i regional al llarg de l’adaptació dels models econòmics d’Europa.
Sessió V: Intervenció del Sr. Michel Barnier, encarregat de les negociacions de la UE amb el Regne Unit.
La COSAC pren nota de la imminent sortida del Regne Unit de la Unió Europea i del fet de no tenir la certesa d'un Brexit ordenat en els termes mútuament acordats. La COSAC segueix apostant per donar suport a les relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea que siguin compatibles tant amb les polítiques de la Unió Europea com amb els interessos d'ambdues parts.
Finalment, la LXII COSAC ha adoptat unes contribucions i conclusions que han estat acceptades pels assistents a la Conferència.
Per a més informació consulteu l’enllaç següent:
https://www.eduskunta.fi/parleu2019/events/Pages/LXII-COSAC-01122019.aspx