Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / La instauració de la jornada intensiva a segona ensenyança i batxillerat, el punt més debatut pels joves.

La instauració de la jornada intensiva a segona ensenyança i batxillerat, el punt més debatut pels joves.

Consell General, 17 de març del 2021
Els participants de la dinovena edició del Consell General dels Joves han aprovat les sis proposicions de llei presentades, centrades la majoria d’elles en l’àmbit educatiu i econòmic. Abans d'iniciar la sessió plenària s'ha realitzat el lliurament del premi del 12è Concurs de Cartells.

L'hemicicle ha estat de nou el lloc escollit per fer el lliurament dels premis del Concurs de cartells en el marc del 19è Consell General dels Joves que organitza el Consell General. La guanyadora d’enguany ha esta Alèxia Puig Bello, alumna del Col·legi M. Janer; el primer finalista ha estat Ishan Hotchandani Ramchand, també del Col·legi Janer; i el segon finalista, del Col·legi Sant Ermengol, ha estat Jordi Gómez de Veciana.

El desenvolupament del 19è Consell General dels Joves d’enguany s’ha modificat degut a les mesures de prevenció sanitàries recomanades, i s’ha optat per dividir la sessió plenària en 2 parts, resultant dues sessions plenàries d’aforament reduït -14 alumnes respectivament.

Abans d’iniciar la primera sessió, s’ha fet un minut de silenci en memòria de les víctimes de la COVID-19 i seguidament, la síndica general, Roser Suñé, ha dirigit unes paraules de benvinguda als participants.

Acte seguit, ha començat el debat amb l’examen i votació de la Proposició de llei sobre la implementació del reforç de competències per la vida. El text ha estat aprovat per 11 vots a favor i 2 abstencions. La iniciativa legislativa relativa a la instauració de la jornada intensiva a segona ensenyança i batxillerat ha estat un dels punts més debatuts entre l’alumnat, sent finalment aprovat per 7 vots a favor, 6 en contra i 1 abstenció. El tercer punt relatiu a incrementar l’oferta d’estudis superiors s’ha valorat molt positivament pels estudiants assistents. Aquesta iniciativa ha estat aprovada per 12 vots a favor i 2 abstencions.

Durant la segona part de la sessió, presidida ara per la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, s'han debatut les proposicions de llei més focalitzades en l’àmbit econòmic. El primer punt a debatre ha estat la Proposició de llei relativa a la diversificació del comerç del Principat d’Andorra. Els estudiants de secundària s’han mostrat a favor de la diversificació del comerç a Andorra -12 vots a favor i 2 abstencions. La Proposició́ de llei per a la reducció de la cotització a la Seguretat Social dels treballadors per compte propi ha estat aprovada per 11 vots a favor i 3 abstencions. Per últim, els joves han considerat  imprescindible per Andorra la creació de centres d’investigació al Principat. La iniciativa legislativa ha estat aprovada per 9 vots a favor, 1 en contra i 4 abstencions.

Ferran Costa i Sandra Codina, president i vicepresidenta respectivament de la Comissió Legislativa d'Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, juntament amb la secretària de la Sindicatura i també membre de la Comissió, Susanna Vela, han participat en el desenvolupament de les dues sessions plenàries. La sessió també ha comptat amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot, de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, així com la dels representants dels diferents sistemes educatius del país.


  

Galeria d'imatges