La guerra contra Ucraïna ha centrat la 20a Sessió de tardor que l'Assemblea Parlamentària de l'OSCE ha celebrat a Varsòvia (24-26 novembre)
Durant el debat els parlamentaris han expressat declaracions contundents de suport al poble d'Ucraïna i han fet una crida a unir esforços per posar fi a la guerra iniciada per la Federació Russa. La guerra ha posat en dubte l'eficàcia de l'OSCE, es va subratllar, i el futur de l'organització depèn del compliment dels compromisos que tots els estats participants de l'OSCE han acordat. Només així serà possible utilitzar el potencial de l'OSCE, van dir els ponents.
El parlament polonès acull els treballs de la Sessió de tardor de l’Assemblea parlamentària de l’OSCE. La delegació del Consell General ha estat encapçalada per Ferran Costa (GPI); Roger Padreny (GPS) i Sandra Codina (GPD).
La sessió inaugural ha comptat amb les intervencions del President del Parlament polonès, Sejm Elzbieta Witek, el President del Senat, Tomasz Grodzki, el Ministre d'Afers Exteriors de Polònia, Zbigniew Rau i la presidenta de l'AP de l'OSCE, Margareta Cederfelt. Durant la Sessió inaugural ha intervingut també el President ucraïnès Volodomyr Zelenskiy.
En les seves declaracions, Zelenskiy ha instat als parlamentaris a intensificar la pressió per aturar la invasió russa abans que resulti encara més devastadora per al seu país. Rússia bombardeja diàriament Ucraïna amb míssils, ha assenyala Zelenskiy, preguntant-se com es pot mantenir la credibilitat i la validesa de l'OSCE quan un dels seus estats participants ataca un altre. El president d'Ucraïna ha demanat l'ús total dels procediments i eines de què disposa l'OSCE per aconseguir una solució pacífica al conflicte i garantir que no prevalgui el principi del "poder fa la raó".
Els representants polítics polonesos, país que actualment ostenta la presidència de torn de l’OSCE, han recordat la implicació del país amb Ucraïna així com la solidaritat internacional que ha provocat el conflicte des que fa 9 mesos la guerra va esclatar. També han fet una crida a buscar solucions concretes, i s’ha destacat que els parlamentaris tenen l’obligació de treballar per restablir la pau.
La presidenta de l'AP de l'OSCE, Margareta Cederfelt (Suècia), va destacar el paper dels parlamentaris per garantir que els ucraïnesos puguin viure en pau destacant la necessitat de mantenir la solidaritat i donar suport a la seguretat i la integritat territorial d'Ucraïna dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment. "Rússia va iniciar aquesta guerra d'agressió", ha dit Cederfelt i “és Rússia qui ha d'acabar amb això retirant-se del territori ucraïnès que ocupa".
El Ministre d’afers exteriors de Polònia ha recordat que "en la història de l'OSCE no s’ha viscut una crisi tan fonamental com l'actual guerra a Ucraïna iniciada per Rússia", “a través de la cooperació conjunta es pot fer front a les amenaces que ens assetgen i aconseguir la pau”.
La Sessió de tardor s’ha iniciat amb les diferents reunions de treballs de les tres comissions permanents on l'impacte de la guerra a l'OSCE així com la necessitat de promoure la seguretat econòmica i ambiental i protegir els drets fonamentals enmig de la crisi actual han centrat els debats.
La sessió de tardor s’ha tancat amb la reunió de la Comissió permanent on s’ha debatut una esmena derivada d’un mandat adoptat en la Sessió anual celebrada el mes de juliol a Birmingham per modificar el Reglament de l’Assemblea parlamentària perquè en el cas que un estat membre violi la sobirania i la integritat territorial d’un altre Estat membre se’n puguin impugnar les seves credencials. L’esmena que s’ha presentat però, no ha prosperat ja que no s’ha obtingut el consens necessari de tots els membres requerit pel Reglament per l’adopció dels acords per part de la Comissió permanent.
El Cap de la delegació del Consell General, Ferran Costa, ha intervingut per condemnar la guerra contra Ucraïna i ha apel·lat a la via diplomàtica i al multilateralisme de l’Assemblea parlamentària per a la resolució de conflictes.
Trobada de la Xarxa de joves parlamentaris de l’Assemblea parlamentària de l’OSCE
En paral·lel a la Sessió de tardor, al matí s’ha celebrat una nova reunió de la Xarxa de joves parlamentaris de l’OSCEPA, on s’ha acordat crear un grup de treball per iniciar els treballs per redactar els Estatuts de funcionament perquè es puguin aprovar durant la propera Sessió d’hivern que tindrà lloc a Viena el mes de febrer de l’any vinent.
La Xarxa de joves parlamentaris ja compta amb una vintena de membres, tots ells menors de 35 anys i membres de l’Assemblea parlamentària de l’OSCE. El proper mes de desembre, el Consell d’Europa ha organitzat una trobada amb representants de la Xarxa de joves de l’OSCE-PA per analitzar el procés de creació i funcionament de la Xarxa ja que el Consell d’Europa té la intenció de crear un organisme similar que aplegui als joves parlamentaris de la seva organització.