Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / La delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE) participa en la sessió de primavera

La delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE) participa en la sessió de primavera

Estrasburg, 23-27 d’abril del 2018

Council of Europe/ Candice Imbert

Descarrega l'imatge (mida original)

Una delegació del Consell General encapçalada pel Sr. Carles Jordana (GPD) i integrada pel Sr. Víctor Naudi (GPM-SDP), la Sra. Judith Pallarés (GPL) i la Sra. Patrícia Riberaygua (GPD) ha participat a una sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 317 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.

Desprès de descartar per una majoria inferior a 2/3 parts dels seus membres el debat d’actualitat sobre l’”Élection illégale du Président de la Fédération de Russie sur le territoire temporairement occupé de la République autonome de Crimée: une violation des droits de l’homme”, l’APCE va adoptar l’ordre del dia, acordant organitzar un debat d’actualitat sobre “Le rôle de l’Europe dans les initiatives du processus de paix en Syrie” i els següents debats d’urgència: “Déclaration de Copenhague, évolution et suivi” i “Suivi du rapport du groupe d’enquête indépendant sur les allégations de corruption au sein de l’Assemblée parlementaire”, extrem que ha suscitat debat i molt d’interès entre els parlamentaris.

Un dels punts a destacar a l’obertura d’aquesta sessió plenària ordinària és l’aprovació de l’acta de la sessió de la Comissió Permanent celebrada el proppassat 16 de març de 2018 on, entre altres qüestions, s’acordà ratificar els poders de la delegació andorrana del Consell d’Europa degudament regularitzats de conformitat amb el Reglament de l’APCE.

A l’ordre del dia de l’Assemblea parlamentària hi figuren temes com l’estat d’urgència i les derogacions a la Convenció Europea de Drets Humans, el paper del Consell d'Europa a Líbia, la lluita contra la delinqüència organitzada mitjançant la confiscació d'actius il·lícits i el finançament del grup terrorista Daesh, així com els problemes d'integritat editorial i l'estatut dels periodistes.

Durant el transcurs d’aquesta sessió plenària, la Sra. Patrícia Riberaygua i el Sr. Víctor Naudi, han participat en l’elecció del jutge al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol de Montenegro. De les dues candidatures presentades pel govern de Montenegro, la Sra. Ivana Jelić va ser la candidata que va obtenir la majoria absoluta en vots. Tanmateix, l’Assemblea Parlamentaria del Consell d’Europa ha lliurat el “Prix d’Europe 2018” a la ciutat d’Ivano-Frankivsk d’Ucraïna. Es tracta d’una alta distinció creada per l’APCE l’any 1955 i que recompensa els municipis europeus que asseguren activament la promoció de l’ideal europeu (agermanament, esdeveniments, intercanvis, etc.).

El Ministre d’Afers Exteriors de Dinamarca, el Sr. M. Anders SAMUELSEN, país que té la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, va exposar davant de l’APCE el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i va respondre a les preguntes que li van ser formulades pels parlamentaris. Tanmateix, es van adreçar al plenari intervinents com el Ministre d’afers estrangers de “l’Antiga República Iugoslava de Macedònia”, el Sr. Nikola Dimitrov i el Secretari General del Consell d’Europa, Sr. Thorbjørn Jaglands, qui va respondre als neguits plantejats pels membres de les diferents delegacions nacionals de l’APCE, particularment en matèria pressupostària.

 

 APCE 18 1

 

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació andorrana del Consell d’Europa també han participat a les reunions de les Comissions de l’APCE de les que són titulars:

La Sra. Judith Pallarés (GPL) ha presenciat l’al·locució de la Sra. Cecilia Jimenez-Damary, experta des les Nacions Unides sobre els drets humans dels desplaçats interns organitzada per la Comissió “des migrations, des réfugiés et des personnes déplacées” de l’APCE. Alhora també ha assistit al debat sobre la “Destruction délibérée et trafic d’éléments du patrimoine cultural”, organitzat en el marc de la Comissió “de la culture, de la science, de l’éducation et des médias”.

El Sr. Víctor Naudi (GPM-SDP) ha presenciat, entre altres, el debat Pour une population active intégrant les personnes handicapées, organitzat per la Comissió “sur l’égalité et la non-discrimination” de l’APCE i el debat sobre “Le traitement des mineurs palestiniens dans le système judiciaire israélien”, organitzat per la Comissió “des questions sociales, de la santé et du développement durable”.

La Sra. Patrícia Riberaygua (GPD) ha assistit a l’audició sobre el tema Les allégation de discrimination extrême et actes criminels présumés commis contre les personnes LGBTI en République tchétchène (Fédération de Russie, organitzada conjuntament per la Comissió “questions juridiques et droit de l’homme” i la Comissió “sur l’égalité et la non-discrimination” de l’APCE. Així mateix, també a presenciat, entre altres, el debat “Assurer la protection des défenseurs des droits de l’homme dans les Etats membres de Conseil de l’Europe”, organitzat en el marc de la Comissió “questions juridiques et droit de l’homme.

Finalment, el Sr. Carles Jordana (GPD) ha assistit als debats sobre el “Renforcement de la coopération avec les Nations Unies” i “Assurer un équilibre entre l’intérêt supérieur de l’enfant et le besoin de garder les familles ensembles”, organitzats per la Comissió “des questions politiques et de la démocratie”.

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

http://assembly.coe.int

Galeria d'imatges