La crisis migratòria centra la XV sessió d’hivern de l’OSCE-PA celebrada a Viena
Les mesures entorn a la gestió de la immigració i la crisi dels refugiats han centrat els treballs de la 15ena sessió d’hivern de l’Assemblea parlamentària de l’OSCE celebrada a Viena. En aquest sentit, la Comissió Permanent ha decidit impulsar la creació d’una Comissió Ad-Hoc per tractar específicament aquesta qüestió.
S’estima que actualment hi ha 232 milions d'immigrants i aquesta xifra pot arribar fins als 740 milions l’any 2040. Aquesta és una de les xifres de l’informe presentat en el marc de la reunió de la Comissió d’Afers Econòmics de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE que ha debatut sobre la gestió de la immigració plantejada com un repte i alhora una oportunitat per desenvolupar accions i mesures per definir una gestió positiva i beneficiosa de la migració per pal·liar, per exemple, el desequilibri cada vegada més patent entre la població major de 60 anys i la població jove. D’altra banda, també s’ha insistit en la necessitat de buscar polítiques de gestió de la immigració a llarg termini i no només per fer front a l’actual crisi de refugiats.
A banda de la crisi migratòria, el terrorisme i la crisi entre Ucraïna i Rússia han estat els eixos del debat en el sí de la Comissió d’Afers Polítics i de la Seguretat. S’ha insistit en que des de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE cal reforçar la cooperació per promoure un diàleg inter-cultural i inter-religiós. L’alta comissària de l’OSCE per les minories nacionals, Àstrid Thors, ha posat de manifest que els fluxos migratoris poden suposar un risc especialment en països amb crisis recents com els estats derivats de l’ex-lugoslàvia on la manca d’integració dels immigrants pot suposar una causa de desestabilització interna. Aquesta situació està provocant, segons Thors, un increment de moviments nacionalistes radicals. En aquest sentit, s’ha fet una crida als governants per fomentar polítiques per a la igualtat i la protecció de les minories i, alhora regularitzar les rutes per acabar amb les màfies.
A nivell de terrorisme s’ ha obert un debat sobre la seguretat transnacional dins l’OSCE per afrontar el terrorisme on s’ ha insistit en la necessitat de reforçar la cooperació i l’intercanvi d’ informació entre els estats.
La reunió d’hivern de l’OSCE-PA ha reunit prop de 300 parlamentaris de 57 estats membres entre els quals Andorra. La delegació del Consell General ha estat encapçalada per la cap de la delegació, Meritxell Palmitjavila (GPD) i Carles Naudi (GPL). La sessió fou inaugurada per la presidenta del Consell Nacional d'Àustrica, Doris Bures, el president de l’OSCE-PA, Illka Kanerva. També ha intervingut el representant especial del Govern Federal d'Alemanya, Gernot Erler. L’any 2016 és justament Alemanya qui ostenta la presidència de l’OSCE.