Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Jurament de la Sra. Maria Carme Torres Orpinell com a nou membre del Consell Superior de la Justícia

Jurament de la Sra. Maria Carme Torres Orpinell com a nou membre del Consell Superior de la Justícia

Casa de la Vall, 12 de juliol de 2017

La Sala dels Passos Perduts de la Casa de la Vall ha acollit aquesta tarda la presa de possessió en el càrrec de Maria Carme Torres Orpinell com a nou membre del Consell Superior de la Justícia, designat pel Govern en substitució del malaurat Jaume Sansa Reñé.

Maria Carme Torres Orpinell és jurista de formació, llicenciada en Dret amb especialització en Integració Europea. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat al Tribunal Superior de Justícia d’Andorra, on ha exercit de Secretària Judicial de la Sala Penal, Secretària Judicial de la Sala Civil i Secretària Judicial de Presidència.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu del jurament de Maria Carme Torres Orpinell com a nou membre del Consell Superior de la Justícia:

Molt Il·lustres autoritats,

Senyores i Senyors,

Acabem de procedir, en aquest Saló Noble de la Casa de la Vall, a l’acte de presa de possessió en el seu càrrec d’un nou membre del Consell Superior de la Justícia. Permeteu, doncs, que en primer lloc feliciti la Sra. Maria Carme Torres Orpinell, per entrar a formar part d’un dels pilars de la nostra democràcia, que no és altre que l’organisme que vetlla per la independència i el bon funcionament de la Justícia.

La Constitució del Principat d’Andorra afirma la separació de poders pròpia de l’Estat de Dret modern i dedica, en conseqüència, un títol separat –el títol setè– a la Justícia. És la mateixa Constitució qui defineix les funcions del Consell Superior de la Justícia i qui estableix que es tracta de l’òrgan de representació, govern i administració de l’organització judicial. La regulació d’aquestes funcions, així com les competències del Consell Superior de la Justícia, es concreten a la Llei Qualificada de la Justícia.

La independència de la Justícia es manifesta, d’una banda, en la independència dels seus actes, que no se sotmeten doncs a cap altra autoritat, i d’altra banda en la independència dels membres de l’Administració de Justícia. Només així es pot garantir l’efectivitat d’un dret fonamental dels ciutadans com és el dret a la jurisdicció, reconegut igualment per l’article 10 de la nostra Constitució.

El Consell Superior de la Justícia té encomanada una alta missió i els seus membres, per tant, assumeixen una gran responsabilitat. La Sra. Maria Carme Torres Orpinell ha estat nomenada pel Govern d’Andorra per ocupar la plaça que va deixar vacant, malauradament, el Sr. Jaume Sansa Reñé, per a qui avui tenim un record i a qui vull agrair, de manera pòstuma, la dedicació al càrrec.

La Sra. Maria Carme Torres Orpinell és jurista de formació, llicenciada en Dret amb especialització en Integració Europea. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat al Tribunal Superior de Justícia d’Andorra, on ha exercit de Secretària Judicial de la Sala Penal, Secretària Judicial de la Sala Civil i Secretària Judicial de Presidència. Estic convençut que, amb la seva experiència i vocació de servei, contribuirà al funcionament òptim del Consell Superior de la Justícia i, d’aquesta manera, a refermar la confiança dels ciutadans en llurs institucions.

Sra. Maria Carme Torres Orpinell, us felicito novament pel nomenament. Us desitjo els millors encerts en l’exercici del vostre càrrec.

Moltes felicitats i moltes gràcies.

Galeria d'imatges