Inaugurada l'exposició 'Guerrillers, soldats oblidats'
L'exposició 'Guerrillers, soldats oblidats' està formada per un conjunt de plafons explicatius i una sèrie de sanguines que retraten escenes i protagonistes d'aquest episodi històric. La inauguració va comptar amb la presència dels autors dels plafons i els quadres, Joachim Garcia i Anne Marie Garcia, que són a més membres de l'Amical d’antics guerrillers espanyols Gard-Lozère.
La mostra, amb la col·laboració del Consell General i l'Organització Internacional de la Francofonia, arriba a Andorra com a iniciativa de l'Aliança Andorrano-Francesa i el Lycée Comte de Foix. Els horaris de visita coincideixen amb els de Casa de la Vall (de dimarts a dissabte, de 10h a 14h i de 15h a 18h) i l'entrada és gratuïta.
Com a activitat complementària, la periodista i escriptora Hélène Legrais oferirà una conferència sobre la Maternitat d'Elna el pròxim 14 de febrer, a les 19h, al vestíbul del Consell General.
Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la inauguració de l'exposició 'Guerrillers, soldats oblidats':
Distingides autoritats, senyores i senyors,
Bona tarda i benvinguts a Casa de la Vall.
Abans de res, permeteu que aprofiti l’ocasió i la presència de representants del Lycée Comte de Foix per expressar les condolences del Consell General per la pèrdua del seu director, Sr. François Dechosal, i per encoratjar els seus successors a donar continuïtat a la bona feina que ell va fer. Que el testimoni que ha deixat sigui la nostra inspiració.
Avui inaugurem l’exposició ‘Guerrillers, soldats oblidats’, una mostra que explica l’epopeia dels soldats republicans i les seves famílies que, a la fi de la Guerra Civil espanyola, van travessar els Pirineus cap a França. La imatge de milers de persones que cerquen refugi en un altre país ens és, malauradament, molt present. Precisament la Història ens hauria de servir de lliçó per evitar de repetir els pitjors episodis del passat.
Però si no som capaços d’aprendre del pitjor del nostre passat, potser sí que podem prendre com a exemple l’esperit de superació d’aquells que ens han precedit. Perquè la Retirada no és una història de perdedors, sinó de lluitadors que van defensar els seus ideals, primer a casa seva, durant la Guerra Civil espanyola, i després enllà de la frontera, combatent el feixisme que amenaçava tot Europa. Aquesta exposició és, més que una lliçó d’Història, una lliçó d’humanitat i un reconeixement a la valentia de milers de persones anònimes que van plantar cara a l’adversitat i van atrevir-se a somiar un nou començament.
L’exposició, que es podrà veure al cap de casa de Casa de la Vall fins al dia 10 de març, és una iniciativa de l’Amical d’antics guerrillers espanyols Gard-Lozère i s’ha pogut veure en nombroses localitats franceses, acostant-se al públic més jove amb una clara vocació pedagògica. En aquest punt, vull agrair a l’Aliança Andorrano-Francesa i al Lycée Comte de Foix que, amb el suport de l’Organització Internacional de la Francofonia, hagin volgut portar a Andorra ‘Guerrillers, soldats oblidats’, amb l’objectiu d’arribar al públic en general, però pensant especialment en els alumnes de segona ensenyança dels diferents sistemes educatius.
També vull agrair la presència avui dels autors de l’exposició. Joachim Garcia, que més tard ens oferirà una petita visita guiada, és, a més de president de l’Amical d’antics guerrillers espanyols Gard-Lozère, el responsable dels textos dels plafons. Anne Marie Garcia és autora de les sanguines exposades, que com ella mateixa va declarar en una ocasió “permeten captar la llum enmig de l’obscuritat”. Uns quadres que ens mostren, doncs, i per damunt de tot, la llum de l’esperança.
Cedeixo tot seguit la paraula a la presidenta de l’Aliança Andorrano-Francesa.
Moltes gràcies per la vostra assistència.