Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Homenatge del Grup d'ex Síndics i ex Consellers Generals (GESCO) a Òscar Ribas Reig

Homenatge del Grup d'ex Síndics i ex Consellers Generals (GESCO) a Òscar Ribas Reig

Consell General, 27 de novembre de 2018.

El Grup d'Ex-Síndics i Ex-Consellers Generals (GESCO) ha homenatjat l'ex-conseller general, i ex-cap de Govern, Òscar Ribas Reig, en un acte que ha aplegat nombroses autoritats actuals i antigues al vestíbul del Consell General. L'acte ha comptat amb els parlaments del síndic general, Vicenç Mateu; el president del GESCO, Josep Marsal, i l'ex-conseller general Joan Santamaria, com a coetani d'Òscar Ribas. El mateix Òscar Ribas, després de rebre la medalla del GESCO, ha pronunciat un discurs de reivindicació de l'andorranitat en un moment delicat per als fràgils equilibris que han permès la pervivència d'un petit Estat com Andorra.

El GESCO (abans AESCO) ha organitzat l'homenatge com a reconeixement de la dilatada trajectòria política d'Òscar Ribas i la seva dedicació al país des dels diferents càrrecs públics que ha ocupat. Els anteriors homenatges havien estat a l'ex-conseller general Josep Casal Puigcernal i a l'ex-síndic general Estanislau Sangrà Font.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu de l'homenatge a Òscar Ribas Reig:

Sr. Òscar Ribas,

Distingides autoritats,

Sr. President del GESCO,

Distingits membres del GESCO,

Benvolguts familiars,

Senyores i senyors,

Molt bon dia i sigueu benvinguts al Consell General en aquest sentit i merescut homenatge a Òscar Ribas Reig -exconseller general, certament, entre els anys 1972 i 1979, però reconegut sobretot com a cap de Govern i, més concretament, per haver estat el primer cap de Govern d’Andorra.

És per a nosaltres un plaer retrobar-nos en aquest espai, seu de la sobirania del poble andorrà, amb motiu del tercer acte que organitza el Grup d’Exsíndics i ExConsellers Generals, de reconeixement d’una figura política cabdal en la història recent d’Andorra. Si mirem el conjunt de la trajectòria d’Òscar Ribas Reig, aquesta afirmació la podem fer sense matisos i sense la necessitat de passar pel filtre del temps perquè ja avui és una evidència.

Aquest any de celebració del 25è aniversari de la Constitució haurem sentit a dir que la Constitució de 1993 és la culminació d’un procés de reforma que s’havia iniciat molt abans. Els grans canvis econòmics i socials que havia viscut Andorra a partir de la dècada de 1930 s’havien anat consolidant durant la segona meitat del segle i empenyien cada cop amb més força cap a la modernització del país i de la seva estructura institucional.

Òscar Ribas Reig participa activament, i sovint és impulsor, de moltes de les iniciatives en aquesta línia de reforma i actualització del país. De jove va reivindicar el dret de vot per als andorrans de les noves generacions i va fer costat a les reivindicacions de les dones, presentant quan era conseller general, juntament amb el també conseller general Jaume Bartumeu Canturri, una moció a favor de llur dret d’elegibilitat l’any 1973.

Òscar Ribas Reig va ser un actor primer en el procés de reforma de les institucions i després de la creació del primer Consell Executiu, va esdevenir el primer cap de Govern d’Andorra. Ho serà novament a partir de 1990, en uns anys decisius per al Principat, com a garant, des del govern, de l’estabilitat necessària per afrontar el canvi fonamental que representa la Constitució.

L’Andorra d’avui viu una profunda transformació econòmica i social que és la continuació lògica dels canvis polítics i institucionals que van fer eclosió en aquella època i que es van materialitzar, l’any 1993, amb l’aprovació de la Carta Magna i el posterior reconeixement internacional del Principat. Andorra, en un camí no exempt de dificultats i entrebancs, ha avançat i continua avançant cap a un model de país arrelat en la història i les institucions i alhora modern i obert al món, que és precisament el model que ha defensat Òscar Ribas Reig en totes les tribunes, en l’exercici dels seus càrrecs institucionals o bé aprofitant l’espai de lliure expressió que li ofereix la premsa. Perquè Òscar Ribas és també un intel·lectual reconegut. El seu punt de vista, un veritable referent en el debat públic del nostre país, és i ha estat independent i lliure, aliè al políticament correcte; és i ha estat sovint visionari, a voltes polèmic, sempre inspirador.

Òscar Ribas Reig, amb un fort component altruista, és, amb tot mereixement, la personalitat política andorrana més coneguda i valorada a l’exterior. Per molts catalans, fou i serà sempre el Cap de Govern d’un Estat que parlà en català a la tribuna de les Nacions Unides. Per acadèmies i organismes internacionals de gran prestigi, l’Òscar Ribas n’és un membre principal i numerari, al mateix nivell que molts dels líders mundials dels darrers temps.

Diu el tòpic que el polític és aquell que mira només per les properes eleccions; l’home d’estat, en canvi, es preocupa per l’avenir i el benestar de les futures generacions. Òscar Ribas Reig pertany sense dubte, a aquesta segona categoria. L’Òscar és i haurà estat, indiscutiblement, un gran home d’estat enmig nostre. Tant de bo Andorra n’hagués pogut disposar en el temps i en disposés avui dia d’alguns més.

No voldria acabar sense mencionar altre cop la importància d’aquest acte. Andorra no és sempre un país agraït. Amb el reconeixement d’avui i els dos anteriors, el GESCO sap posar en relleu el valor de persones amb noms i cognoms que han contribuït, de manera decisiva, a l’avenç del Principat des de les seves institucions.

Som afortunats d’haver pogut aprofitar del vostre mestratge i que ens hagueu passat el relleu. Tenim la responsabilitat de conservar, pel bé d’Andorra, una mirada alta i generosa.

En nom del Consell General i en nom propi, moltes gràcies, Sr. Òscar Ribas Reig.

Podeu veure les fotografies de l'acte al Flickr del Consell General.


Galeria d'imatges