Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Hemeroteca / Notícies 2015 / Andorra inicia els contactes amb l’OSCE-PA per poder acollir una Sessió de Tardor d’aquesta assemblea

Andorra inicia els contactes amb l’OSCE-PA per poder acollir una Sessió de Tardor d’aquesta assemblea

Nota informativa relativa a la XIV Sessió de Tardor de l’OSCE-PA

 

La nova delegació del Consell General a l’OSCE-PA ha participat, juntament amb altres 200 parlamentaris procedents dels 57 estats membres de l’organització, en els treballs que aquesta assemblea parlamentària ha programat a Ulaanbaatar (Mongòlia), del 15 al 17 de setembre en motiu de la seva 14 Sessió de Tardor.

 

Al marge del contingut estricte de la Sessió de Tardor de l'OSCE-PA, un dels objectius principals de l’assistència de la delegació d’Andorra ha estat el d’analitzar les necessitats humanes, materials i econòmiques de l’OSCE-PA per tal de poder organitzar una sessió d’aquestes característiques a Andorra. A més de la rellevància política internacional que la celebració d’una sessió d’aquestes característiques podria suposar per Andorra, dita cimera implica la participació de fins a 500 persones, inclosos uns 200 parlamentaris de fins a 57 estats membres.  

 

Per aquest motiu, durant el desplaçament de la delegació s’han mantingut reunions amb el secretariat de l’OSCE-PA, així com amb d’altres membres destacats de l’Organització. Des del Consell General es treballa per poder presentar la candidatura per organitzar la Sessió de Tardor de l’any 2017.

 

Aquesta 14 Sessió de Tardor de l’OSCE-PA ha permès als parlamentaris dels 57 estats membres, inclòs Andorra, aprofundir en la resolució diplomàtica dels conflictes de seguretat, econòmics i de drets humans de l’Àrea OSCE, especialment centrats, en aquesta ocasió, en l’Àsia Central. Els membres de la delegació andorrana han participat en els debats relatius al rol de l’OSCE-PA en la lluita contra el terrorisme i el tràfic de drogues i d’éssers humans, així com al debat relatiu a la gestió de l’aigua, la seguretat alimentària i l’energia nuclear.

 

Durant la trobada, també s’ha tingut ocasió de debatre sobre el conflicte entre Rússia i Ucraïna a Crimea, però, en aquest cas, ha resultat especialment rellevant la qüestió relacionada amb a la crisi de refugiats desplaçats cap a Europa, provinents del Pròxim Orient. Dita reunió ha culminat amb un comunicat dels tres principals grups polítics presents en l’Assemblea, en la qual es reitera el compromís de l’OSCE-PA amb els tractats internacionals relatius a l’acolliment de refugiats, i en què es sol·licita una acció conjunta, coordinada i immediata dels estats per fer front a aquesta greu crisi.

 

En aquesta ocasió, la delegació andorrana ha estat formada pels consellers generals Conxita Marsol i Pere López. Entre altres, s’han mantingut contactes bilaterals amb representants d’estats participants com França, Alemanya, Suècia, Mònaco, Liechtenstein i Irlanda.

 

OSCE-PA

L’OSCE-PA és la branca parlamentària de l’OSCE, i està integrada per parlamentaris dels estats que, havent signat l’Acta final de  Hèlsinki (1975) i la Carta de París (1990), són membres de l’OSCE. El seu objectiu principal es centra en crear un fòrum multilateral de diàleg interparlamentari per tal d’incidir en la prevenció, gestió i resolució de conflictes en la regió d’Europa; en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat; i en l’enfortiment i cooperació entre les institucions democràtiques dels estats membres. En aquest sentit, l’OSCE-PA està formada per tres Comissions Generals:

-       Assumptes polítics i Seguretat

-       Assumptes econòmics, ciència, tecnologia i medi ambient

-       Democràcia, drets humans i qüestions humanitàries

Els membres de l’OSCE-PA intervenen també en missions a curt termini d’observació d’eleccions.


La delegació andorrana esta formada pels consellers generals Conxita Marsol (cap de delegació) i Carles Naudi (membre titular); i Pere López i Meritxell Palmitjavila (membres suplents).

 

Per obtenir més informació:

http://www.oscepa.org/

@oscepa

 

Galeria d'imatges