Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Hemeroteca / Notícies 2015 / 133 Assemblea de la UIP i altres reunions connexes

133 Assemblea de la UIP i altres reunions connexes

 

Una delegació del Consell General, encapçalada per la subsíndica general, Mònica Bonell, i integrada per un representant de cada grup parlamentari -Meritxell Palmitjavila (GPD); Jordi Gallardo (GL) i Rosa Gili (GM)-, s’ha desplaçat a Ginebra (Suïssa) per participar, en nom del Consell General, a la 133 Assemblea de la UIP que està tenint lloc del 17 al 21 d’octubre, i a on estan participant 700 parlamentaris de 129 parlaments nacionals, entre els quals: 70 presidents de parlament i 48 vicepresidents.

La UIP és una plataforma de diàleg i interacció a disposició dels seus parlaments membres. L’única organització integrada per parlamentaris de tot el món que afavoreix els contactes i el coneixement mutu i a on durant les seves assemblees i reunions oficials s’organitzen més de 100 reunions bilaterals entre les delegacions. Entre els contactes realitzats per la delegació andorrana destaca aquest cop la reunió que ha mantingut amb les delegacions de Mònaco i San Marino, els 2 petits estats europeus amb qui Andorra ha començat a negociar amb la UE per a assolir un Acord d’Associació.

 

Dissabte 17 d’octubre

Va tenir lloc la Reunió de dones parlamentàries i una reunió del Grup geopolític dels 12+.

A la reunió de dones parlamentàries, entre altres qüestions, es va informar de l’estat de la participació de les dones als parlaments nacionals – el Consell General ha passat de la 2a posició a la 14a en tenir el Consell un 39’3 % de dones- i es van facilitar dades sobre el nombre de immigrants al món desglossades per gènere.

A la reunió dels 12 +, on es va decidir donar suport al punt suplementari presentat per Nova Zelanda relatiu al canvi climàtic i es va informar del resultat dels treballs portats a terme pels 12+  per tal de mirar d’ajustar les activitats de la UIP per tal de reduir l’import de les cotitzacions dels parlaments membres. Si bé no ha estat possible la disminució desitjada, sí s’ha aconseguit una reducció del 5’7 % de les cotitzacions respecte l’any passat.

 

Diumenge 18 d'octubre

Al matí va tenir lloc -la primera sessió del Consell director a on, entre altres qüestions, es va acceptar el reingrés del parlament de la República de Fidji com a membre de la UIP, i es va fer el punt de la situació de diferents parlaments després els esdeveniments polítics succeïts en aquests països (Burkina Fasso, Burundi, República Centre Africana, Egipte, Tailàndia,...). Amb el reingrés de les Fidji, la UIP ha passat a comptar amb 167 parlaments membres.

-la primera sessió de treball de la Comissió 1 on es va tractar del tema del terrorisme i que continuarà dimarts amb la presència dels Directors executius de UNODC, UNCTED i GCERF.

-les reunions de la Comissió 3 on s’analitza un Projecte de resolució elaborat per dos parlamentaris (Islàndia i República de Corea) i 115 esmenes presentades.

-El debat i la votació del punt d’urgència. D’acord amb el reglament de la UIP, les delegacions de la UIP poden demanar que es debati sobre un esdeveniment d’importància internacional. 5 delegacions van fer ús d aquesta possibilitat. Els temes proposats van ser: la necessitar d’aportar protecció als refugiats; la lluita contra  el terrorisme i l’extremisme violent; i, la protecció del clima.

La demanda que va obtenir la majoria requerida dels 2/3 va ser la demanda realitzada conjuntament per les delegacions del Sudan i els Emirats Àrabs Units relativa al paper de la UIP, els parlaments i les organitzacions internacionals i regionals en la protecció i l’ajuda envers els refugiats per raó de guerres, conflicte intern o pertorbacions socioeconòmiques.

 

Dilluns 19 d’octubre

Avui, la delegació ha assistit a la reunió de treball dels 12+ on s’ha elegit un dels seus representants al Comitè executiu, està present a les reunions i votacions que segueixen tenint lloc a la Comissió 3 sobre la necessitat de garantir els drets humans en el món digital, i està assistint al debat general sobre les migracions on està previst que la Subsíndica General intervingui en nom de la delegació.

 

Dimarts 20 i Dimecres 21 d octubre

Els propers dies està previst que la delegació andorrana participi, entre altres reunions:

-a l’Assemblea on s’adoptaran 3 resolucions sobre els refugiats, sobre el respecte del dret a la intimitat a l’espai digital, i sobre les migracions.

-a les sessions de treball de la Comissió 2 on es prepararà un Projecte de Declaració sobre el clima.

 

foto

 

Galeria d'imatges