Discurs del síndic general sobre igualtat i diversitat (Dublín, 29 de setembre del 2023)
President de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa,
President del Dáil Éireann,
President del Seanad Éireann,
Senyora secretària general del Consell d'Europa,
Senyores i senyors,
La igualtat i la diversitat són dos valors essencials, independents i complementaris en la representació pública. Així, tots els ciutadans són iguals davant la llei i tenen el mateix dret d'accés als càrrecs públics.
La participació política és un dret, però també una responsabilitat de tots nosaltres, ja que és la nostra obligació garantir que els nostres parlaments estiguin representats de manera justa i equilibrada. En aquest sentit, correspon als poders públics impulsar mecanismes i condicions de participació de joves, dones, ètnies i grups socials i, al seu torn, que siguin diputats de manera real i efectiva.
Això, sens dubte, ajuda a construir un parlament més just, fort i unit, i és una garantia d'escolta activa de totes les veus de la societat, alhora que és una manera real perquè les decisions polítiques reflecteixin les inquietuds i els interessos de tots els diputats. de la nostra societat.
Tanmateix, la promoció de la diversitat als parlaments i la valoració de diferents experiències i perspectives milloren la qualitat de les decisions i promouen la igualtat que, al seu torn, contribueix a enfortir la democràcia i afavoreix el benestar col·lectiu.
Concretament, i per augmentar la participació de joves, dones i grups ètnics i socials com a membres del Parlament, els legisladors poden actuar amb accions concretes com:
- Establiment de quotes;
- Sensibilitzar els grups ètnics i socials poc representats perquè entenguin millor la necessitat de la seva implicació per establir el marc de les seves inquietuds i necessitats;
-Incrementar la participació i la interacció dels joves per atreure'ls a participar més en la vida parlamentària;
- Promoure l'accessibilitat, especialment entre les persones amb discapacitats específiques; i
- Fomentar l'educació cívica i ètica a les escoles i centres educatius.
Tanmateix, hem de ser conscients que aquesta no és una tasca fàcil i que requerirà l'esforç i el compromís continuats dels nostres parlaments i dels polítics que els formen.
És el nostre deure treballar activament per aconseguir-ho, sense esperar que la igualtat i la diversitat es produeixin de manera natural.
En concret, el Parlament d'Andorra ha adoptat mesures legislatives en aquest sentit en els darrers anys:
Tot i que Andorra ja havia assolit la igualtat de composició 11 anys abans, el Parlament va establir l'any 2022 una quota de composició de llistes electorals per obtenir una representació equilibrada de dones i homes, de manera que els candidats de cada sexe representin -almenys- el 40% de la llista.
Aquesta mesura pretén garantir l'èxit assolit de manera natural en el futur, volent mantenir la paritat absoluta de la qual gaudim avui, amb un 50% de dones i homes en la nostra composició. Aquesta proporció també es segueix en les delegacions parlamentàries a les organitzacions internacionals, i mostra els canvis en la societat del país.
També en els darrers anys, el nostre Parlament ha viscut moments històrics relacionats amb la representació de la dona a la cambra. Així, la meva predecessora, la Síndica Roser Suñé, es va convertir, per primera vegada en els més de set-cents cinquanta anys d'història de la nostra institució, en la primera dona elegida presidenta del Parlament.
D'altra banda, hem reforçat l'autonomia de les persones amb discapacitat per exercir el seu dret a vot, establint el vot per delegació per tal de facilitar la participació en el procés electoral de les persones amb discapacitat o malaltia que no puguin -o tinguin greus dificultats- per exercir el seu dret al sufragi actiu per les vies habituals. Així mateix, la prohibició -establerta per la llei- de la incapacitació electoral; establint que el dret al sufragi actiu és una part inseparable de la personalitat civil de tots els ciutadans.
Finalment, si bé les jornades de portes obertes/i les sessions anuals del “Parlament Jove” són activitats ben ancorades a la vida quotidiana del nostre parlament (amb més de 20 anys d'experiència), el Consell General ha rebut recentment la missió de crear una nova forma d'interacció entre els ciutadans i el poder legislatiu. La finalitat d'aquesta iniciativa no és altra que fomentar encara més l'obertura del poder legislatiu i garantir la transparència, l'accés a la informació pública, la rendició de comptes, la participació ciutadana, l'ètica i la probitat política i parlamentària.
Senyores i senyors. Benvolguts presidents.
La igualtat i la diversitat són valors fonamentals a les nostres societats i hem de continuar treballant perquè tothom tingui les mateixes oportunitats en tots els àmbits de la vida, incloses les eleccions parlamentàries.
Seria impensable tornar enrere. Els avenços fets per Andorra el segle passat per aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones són indiscutible, des de la lluita per l'aprovació del sufragi femení fins a l'assoliment de la paritat al parlament.
Hem de treballar junts per construir una societat més justa i equitativa, on tots els ciutadans tinguin veu i igualtat d'oportunitats per tenir èxit.
Gràcies pel seu temps.