Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Els estats francòfons es comprometen en la lluita contra el terrorisme internacional

Els estats francòfons es comprometen en la lluita contra el terrorisme internacional

 

La 41 Assemblea Parlamentària de la Francofonia(APF) ha estat marcada pels recents atacs internacionals que han patit diferents estats francòfons en l’últim any. En aquest sentit la nova Secretària General de la Francofonia, Sra. Michaëlle Jean, ha instat als parlamentaris participants a impulsar, mitjançant l’APF, “la creació d’una coalició transnacional contra el terrorisme” que treballi per instaurar “una veritable democràcia internacional que doni resposta als principals reptes contra el terrorisme a favor de l’estat de dret, de la pau, del desenvolupament econòmic, de l’educació, del diàleg i la cohesió social”.

L’Assemblea ha aprovat per assentiment una ressolució contra el terrorisme internacional on es condemna qualsevol acte de terrorisme i apel.la a la coordinació internacional en matèria de seguretat per a la lluita contra els moviments terroristes. En aquest sentit, es convida als parlaments francòfons a intensificar l’aplicació efectiva d’instruments jurídics nacionals i internacionals, la cooperació judicials, l’extradicció i la posada en pràctica d’una política de seguretat comuna a escala internacional.

A nivell de gènere s’ha adoptat una resolució que denúncia la violència que afecta a dones i nenes en conflictes armats.

D’altra banda, l’Assemblea també ha aprovat una resolució sobre la situació de Síria on es demana que s’aturi de manera immediata la violència armada i s’adopti una solució política i democràtica de conciliació nacional alternativa al poder actual. La resolució, condemna la violació general dels drets humans i del dret internacional comeses per les autoritats sirianes i per grups terroristes. Per últim els parlamentaris de l’espai francòfon sol.liciten als estats membres de la Francofonia que uneixin accions diplomàtiques i adoptin iniciatives per aplicar sancions severes contra el règim i grups terroristes. Finalment la resolució mantè l’estat de suspensió a Síria com a membre de l’APF, en virtud de l’article 4.1 del Reglament de l’APF. Síria està suspesa des del 2011.

També s’ha valorat la situació de la República Centre-africana, i mitjançant una resolució s’ha decidit mantenir la suspensió com a membre de l’APF, suspensió que es va adoptar l’any 2013. També s’ ha decidit posar sota observació preventiva a Burkina Faso fins la celebració d’unes eleccions presidencials i legislatives lliures, fiables i transparents, així com la secció de Burundi degut a la crisi democràtica i les violacions greus de drets humans suspenent, a més, tota cooperació institucional amb aquesta secció.

Per últim, i com a conseqüència d’un informe sobre l’accès a la justícia dins l’espai francòfon elaborat per la Comissió Política amb la co.laboració de diferents seccions, entre elles l’andorrana s’ha adoptat una resolució que insta a l’elaboració de dispositius i mesures per promoure l’accès a la justícia en condicions d’igualtat a tots els ciutadans, afavorir la celeritat de la justícia i assegurar l’execució de les decisiones judicials.

En total l’Assemblea ha aprovat un total de 17 resolucions. La delegació andorrana ha estat encapçalada per la seva presidenta, Sra. Patrícia Riberaygua i les conselleres generals Sres. Carine Montaner i Sílvia Bonet les quals han participat activament a les Comissions Política, d’Educació i d’Afers Parlamentaris respectivament.

La sessió plenària es reprendrà demà amb el debat general “Encourager l’accès à une formation de qualité pour tous: un défi prioritaire pour la Francophonie” i el debat del Parlement francophone d'es jeunes”.

Foto2 Foto1 Foto

Galeria d'imatges