Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El síndic general, Vicenç Mateu, pronuncia el tradicional discurs de Meritxell

El síndic general, Vicenç Mateu, pronuncia el tradicional discurs de Meritxell

Casa de la Vall, 8 de setembre de 2017

Discurs del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la celebració del Dia de Meritxell:

M.I. Sra. Subsíndica,

MM.II. Srs.Consellers i Conselleres Generals,

M.I. Sr.Cap de Govern i ministres,

MM. II. Srs.Representants dels Coprínceps,

Hbles. Srs.Cònsols,

Sr. President del Consell Superior de la Justícia,

Sr. President del Tribunal Constitucional,

Excel·lentíssims Ambaixadors,

Digníssimes Autoritats,

Benvolguts conciutadans,

Senyores i Senyors,

Meritxell és el dia en què tot comença. Després de la pausa de l'estiu, reprenem la rutina de la feina, de l'escola, d'horaris de vegades impossibles; el ritme que ens ha d'acompanyar durant el curs; la benvolguda “normalitat” que a voltes critiquem, però en la qual ens sentim còmodes i segurs.

Al Consell General ens trobem de ple en la segona meitat de la legislatura. Tenim per davant encara tres períodes de sessions i molta feina per fer. L'important procés de transformació que ha engegat Andorra té sobre la taula reformes cabdals com la nova delimitació de competències dels Comuns i el consegüent model de transferències -ja ben a prop de la seva aprovació per aquesta cambra-;  o la reforma de la funció pública, per adaptar el seu servei a les necessitats d'una Andorra més competitiva, o la reforma sanitària, que ens ha de permetre mantenir i consolidar un sistema de qualitat que sigui alhora eficient i sostenible.

Però el gran repte de la legislatura és, sens dubte, la negociació i posterior assoliment d'un acord d'associació amb la Unió Europea que beneficiï empreses, professionals i estudiants. Un acord que, des del respecte de la sobirania andorrana, ens permeti continuar sent qui som, un acord que ens permeti de projectar-nos vers un futur de renovada prosperitat.

Als nous ministres que s'han incorporat recentment al Govern i a aquells que han canviat les seves funcions, alguns dels quals estan pilotant aquestes reformes, els vull desitjar els millors encerts i garantir-los la cooperació de la institució parlamentària.

Si arribem al final del mandat havent assolit les fites que ens havíem fixat en les diferents matèries que acabo de mencionar, ens trobarem amb una Andorra molt diferent a l'Andorra de tan sols fa una dècada: una Andorra oberta i molt més competitiva, una Andorra que haurà sabut ampliar i diversificar la base de la seva economia, una Andorra que ofereix més oportunitats als seus joves, una Andorra més harmònica amb el seu entorn, una Andorra més sostenible en tots els aspectes. Una Andorra, en definitiva, que abraça l’avenir amb confiança i que s’endinsa en el nou segle amb pas ferm i decidit.

No és la primera vegada en la història que Andorra muda la seva pell. Un petit país com el nostre ha hagut de tenir per força una gran capacitat d'adaptació als signes del temps. Per això sabem que tenim la capacitat de sortir-nos-en, si ho fem amb la unió que ens és pròpia i de la qual hem fet el nostre lema 'Virtus Unita Fortior'.

Encarem l'inici del curs amb energies renovades. Avui, aquí, a Casa de la Vall, voldria instar els ciutadans a fer-ho també amb el moderat optimisme d'uns indicadors que apunten cap a la recuperació. La crisi dels últims anys ens ha obligat a repensar-nos, a treballar fort per ampliar les bases del nostre creixement i benestar. Aquest esforç comença a donar els seus fruits. Les xifres ens permeten intuir que anem pel bon camí. Més enllà de la fredor dels números, aquest estiu hem pogut veure com els visitants omplien els carrers i, en un país turístic com el nostre, això és sempre un motiu d'alegria. És ben cert, tanmateix, que una part del teixit empresarial i de la mateixa població encara no ho percep en el seu dia a dia. És amb aquest objectiu que hem de treballar el conjunt de les institucions, per tal de transformar l'optimisme en una realitat ben palpable.

Distingides autoritats,

Fa poques setmanes -el món va tan ràpid que pot semblar que ha passat molt més temps- dues de les ciutats que els andorrans ens sentim més properes, Barcelona i Cambrils, van ser víctimes del terrorisme. Avui, dia de Meritxell, dia de pau i de celebració, voldria reiterar en nom de totes les institucions aquí presents la més ferma condemna als atacs i la solidaritat del poble andorrà amb les víctimes i les seves famílies.

No ens deixarem vèncer per la por ni renunciarem a ser qui som. Oposem a la barbàrie els valors de la democràcia i la llibertat, valors dels quals fem la nostra bandera i que es troben al centre del gran acord del poble andorrà: la Constitució del Principat d'Andorra, de la qual ben aviat, dins d'aquest mateix curs, celebrarem els 25 anys.

Aquesta tardor, Andorra acollirà l'Assemblea Parlamentària de l'OSCE, l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa de la qual formem part. Serà també una forma de palesar el nostre compromís amb la pau i la seguretat aquí i arreu. En aquest marc, com no pot ser d’altra manera, s'abordaran les amenaces del nostre temps i la manera de combatre-les de manera eficient, amb la coordinació d'esforços dels que creiem que el diàleg és l'única arma possible per a la convivència i per a un món més just.

Distingides autoritats, benvolguts conciutadans,

Tenim l'honor de rebre aquests dies al Principat el President de la República Portuguesa, juntament amb la delegació que l'acompanya. Andorra és un país que ha crescut amb l'esforç tant de les persones que hi tenen unes arrels profundes com d'aquells que tot just han plantat la llavor en aquesta terra d'acollida i d'oportunitats. Entre aquests darrers, hi ha una important comunitat d'origen portuguès que ha contribuït, literalment i metafòrica, a construir el país que tenim i gaudim avui.

És per aquest motiu que la visita del professor Marcelo Rebelo de Sousa ens omple de joia, com a manifestació de l'amistat i estreta relació que uneix els nostres pobles.

Esperem que, en aquests dos dies, li puguem transmetre tota l'estima dels andorrans, sigui quin sigui el nostre cognom, i que els dos països continuïn avançant en una relació satisfactòria de cooperació en els diversos àmbits.

La República Portuguesa ha de saber que té en el Principat d'Andorra un aliat i, per damunt de tot, un amic fratern i lleial.

Senyores i senyors,

Distingides autoritats, benvolguts conciutadans,

Avui és Meritxell, és dia de renovada confiança i d'optimisme. La profunda transformació d'Andorra, sobre la solidesa de les seves institucions i els pilars tradicionals de la seva economia, ha de crear noves oportunitats de creixement per a les generacions presents i futures, i garantir el benestar del conjunt de la societat.

Ens hem obert al món, sortint frontera enllà però també donant la benvinguda a tots aquells que han volgut fer d'Andorra la seva llar. I ho hem fet sense renunciar a la nostra identitat, a una cultura, una llengua i uns valors que volem preservar com a far i guia de les nostres accions.

Deia al principi que, en l’imaginari andorrà, per Meritxell tot comença de nou. Més enllà del tòpic, m’agradaria convidar-vos a que aquest cop, comencéssim de nou de veritat. Que sapiguem mirar amb ulls nous el nostre gran país i valorar el molt de bo que tenim. Andorra és un petit miracle; amb les seves llums i les seves ombres, per als que avui celebrem aquesta festa és el millor país del món.

Tanmateix, tenim molta feina per fer, molt camí per recórrer. Per això, m’agradaria convidar-vos a deixar de banda rutines passades per, nets de prejudicis, saber contemplar amb ulls nous les raons i l’argument de l’altre; per saber enlairar-nos des de l’argument previsible a la generositat i l’alçada de mires en aquesta noble tasca política que ens ha estat encomanada. En aquest nou començament que és Meritxell, donem contingut a l’esperança, perquè en paraules de Max Horkheimer, sense horitzó i esperança, la política és només negoci.

Senyores i senyors,

Distingides autoritats, benvolguts conciutadans,

Renovem avui el nostre compromís de servidors públics amb una Andorra més de set voltes centenària. Hem sabut travessar els segles resistint l'adversitat, generosos amb el present i esperançats amb el futur. Que puguem seguir avançant en el camí de la història amb la mateixa determinació, la mirada clara i el cap ben alt.

Molt bona festa de Meritxell i visca Andorra!

Galeria d'imatges