Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El síndic general reivindica els valors de la llibertat i la democràcia enfront de la barbàrie i reitera el suport a França

El síndic general reivindica els valors de la llibertat i la democràcia enfront de la barbàrie i reitera el suport a França

El Consell General, reunit per primera vegada després dels atemptats de París, ha volgut manifestar la solidaritat d'Andorra amb el poble francès. Abans d'iniciar la sessió, el síndic general, Vicenç Mateu, ha pronunciat unes paraules en què ha condemnat el terrorisme i ha reafirmat els vincles d'amistat amb la República Francesa. Tot seguit, s'ha fet un minut de silenci.


Paraules del síndic general, Vicenç Mateu, de solidaritat amb el poble francès. Casa de la Vall, 19 de novembre de 2015


Molt Il·lustres Consellers i Conselleres Generals,

Senyores i senyors,

Abans d’iniciar la sessió, voldria expressar, en nom del Consell General, la solidaritat del poble andorrà i de totes les seves institucions amb el poble francès i transmetre, amb aquestes paraules, el suport d’Andorra a les famílies de les víctimes dels terribles atemptats que va patir divendres passat la ciutat de París. Els valors de la llibertat i la democràcia ens uneixen, i estem disposats a preservar-los enfront de la barbàrie.

Des d’aquesta institució els defensem amb l’arma més poderosa que existeix: el diàleg. Amb la confrontació enraonada d’idees que es troba a la base mateixa del parlamentarisme i que ens permet avançar en la consecució dels ideals de justícia i igualtat.

En aquests moments de trasbals, volem reafirmar l’amistat d’Andorra amb la República Francesa, amb qui compartim uns estrets vincles històrics i institucionals. Estem al costat del poble de França en el seu dol, i també en la seva determinació de no defallir ni deixar-se vèncer per la por. Perquè com va dir el president de la República i Copríncep d’Andorra dilluns passat, davant del Parlament reunit de manera extraordinària a Versalles, el poble francès és “un poble ardent, valent i coratjós, que no es resigna i que s’alça cada vegada que un dels seus fills és a terra”.

França és el bressol dels Drets Humans. Els fets de divendres són, doncs, un atac al cor de tots els que creiem en un món amb les mateixes oportunitats per a tothom. És per aquest motiu que edificis emblemàtics d’arreu del món s’han il·luminat aquests dies amb els colors blau, blanc i vermell de la bandera francesa. Des d’Andorra també volem llançar un missatge d’unitat i de compromís amb uns valors que volem universals, i per això aquesta tarda il·luminarem simbòlicament la Casa de la Vall: amb el blau d’un futur de llibertat, el blanc de la pau que anhelem i el vermell dels llaços d’estima i afecte entre els pobles.

El terror serà derrotat si sabem plantar-hi cara sense trair els nostres principis. El pitjor que podríem fer és reaccionar-hi deixant de costat uns valors que, en aquests moments més que mai, han de ser el far que guiï les nostres accions.

Andorra plora els innocents que van morir divendres i porta al pensament els ferits que en aquests moments lluiten per la seva vida.

Els morts de divendres són els nostres morts. Ernest Hemingway novel·là amb encert i passió el París dels feliços anys vint a París era una festaAnys després, per encapçalar el seu relat de la guerra civil espanyola, Per qui toquen les campanes, volgué emprà les següents paraules de John Donne, que em permeto de citar avui aquí:

Ningú és una illa, complet en ell mateix. Cada home és un tros del continent, una part del tot; si el mar se n'emporta una porció de terra, tota Europa queda disminuïda, tant li fa si és un promontori, o la casa d'un dels teus amics, o la teva pròpia casa. La mort de qualsevol home m'afebleix perquè estic lligat a la humanitat. Per això mai preguntis per qui toquen les campanes: toquen per a tu.

Des del Consell General abracem fraternalment el poble de França, alhora que donem un missatge clar i contundent de condemna del terrorisme, d’esperança i de confiança que la llibertat resultarà victoriosa.

 

  

Galeria d'imatges