Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Govern i el Consell General condemnen els atemptats ocorreguts a París i mostren la seva solidaritat amb el poble francès

El Govern i el Consell General condemnen els atemptats ocorreguts a París i mostren la seva solidaritat amb el poble francès

El Govern i el Consell General condemnen i rebutgen els atemptats terroristes que van tenir lloc ahir al vespre a París, manifesten el condol per les víctimes i mostren la seva solidaritat a les seves famílies i al poble francès.

El Cap de Govern, Antoni Martí, i el Síndic General, Vicenç Mateu, van mantenir sengles converses telefòniques amb l’ambaixadora francesa a Andorra, Ginette de Matha, poc després de conèixer les primeres notícies sobre els atacs, i van establir contacte des del Govern i el Consell General amb el representant del Copríncep Francès, Pascal Escande.

En una carta enviada aquest matí al President de la República i Copríncep d'Andorra, el Cap de Govern i el Síndic General condemnen enèrgicament els atemptats, a la vegada que manifesten la seva solidaritat amb el poble i les institucions franceses, mostrant-se convençuts que el terrorisme no malmetrà els ideals i els valors de llibertat i democràcia sobre els quals està bastida la República Francesa. De la mateixa manera el Síndic General, Vicenç Mateu, ha fet arribar el seu condol per carta al President del Parlament francès, Claude Bartolone, i al President del Senat, Gérard Larcher. El Cap de Govern ha emès una carta al Primer Ministre de la República de França, Manuel Valls. Tant Antoni Martí com Vicenç Mateu han comunicat el rebuig i la indignació del poble andorrà vers aquests atacs contra les llibertats fonamentals.

Ahir, poc després de conèixer els atemptats simultanis en diverses zones de la capital francesa, les autoritats andorranes es van posar en contacte amb les institucions de la República Francesa per mostrar el seu rebuig als atemptats, la seva solidaritat amb el país veí i la predisposició a col·laborar en l’adopció de mesures de seguretat. Simultàniament es va incrementar per part del Cos de Policia la vigilància a la frontera francoandorrana, vigilància que a hores d’ara s’ha estès amb controls a ambdós punts fronterers. A hores d’ara tant la gendarmeria francesa com la policia andorrana han extremat la vigilància amb controls exhaustius de vehicles, però no s’ha tancat l’accés amb França. En aquest sentit el Govern demana comprensió als vehicles afectats per les retencions que aquesta acció representa. 

En paral·lel, i per tal de poder donar servei a les persones que es trobin desplaçades a França, el Ministeri d’Afers Exteriors ha habilitat el telèfon d’emergències consulars, el +376 324292, que està disponible les 24 hores. De la mateixa manera l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, ha posat a disposició el número de telèfon +33613851443, per a consultes i emergències. Els diversos departaments i serveis competents –principalment els dependents dels Ministeris d’Afers Exteriors i de Justícia i Interior- es coordinen des d’ahir a la nit per tal de donar la resposta adequada, tant a les necessitats dels andorrans desplaçats a França, com a la indispensable col·laboració amb les autoritats franceses. De moment no s’ha notificat que cap resident andorrà a París hagi estat afectat pels atacs. 

Aquest matí ha tingut lloc una reunió de coordinació a l’edifici administratiu del Govern presidida pel Cap de Govern, amb presència diversos membres de l’executiu. Antoni Martí ha contactat amb els presidents dels grups parlamentaris així com amb els Consols de les parròquies per informar-los de les mesures empreses.

El Consell General i el Govern d’Andorra han organitzat una concentració silenciosa, un acte públic de solidaritat amb les víctimes i de rebuig als atemptats al qual estarà convocada tota la societat andorrana i que tindrà lloc demà diumenge a les 5 de la tarda a la plaça Lídia Armengol Vila, situada entre la nova seu del Consell General i l’edifici administratiu del Govern. La concentració estarà encapçalada pel Copríncep Episcopal, el Cap de Govern, el Síndic General, i els Serveis dels Coprínceps. Els edificis institucionals lluiran les banderes a mig pal durant tot el cap de setmana.

Galeria d'imatges